Filmexport Home Video – Souboj vojevůdců 4

Filmexport Home Video přináší v pondělí 15. února 2010 další DVD z cyklu dokumentů, které známe z obrazovek České televize, na pulty přichází Souboj vojevůdců 4 za 49,- Kč.

Největší bitvy v dějinách byly vždy soubojem dvou vojevůdců, bylo to utkání odvahy, odolnosti, vytrvalosti a strategické prozíravosti.

 

Americký dokumentární cyklus připomíná některé z významných bitev první a druhé světové války, kdy v čele jednotlivých armád stáli významní velitelé, jejichž jména posléze vešla do dějin.

 

DVD obsahuje dva díly seriálu:

 

Horton proti Dönitzovi

 

"Vlčí smečky" nacistických ponorek v bitvě o Atlantik málem srazily Anglii na kolena. V létě 1943 se však situace na moři začala obracet.

 

3. září 1939 torpédovala německá ponorka britskou osobní loď Athenia. Zahynulo 128 lidí. Byly to první oběti nejdelší bitvy druhé světové války – bitvy o Atlantik.

 

Němci věřili, že lze dostat Anglii na kolena ochromením jejího námořního spojení. V tomto důležitém souboji vojevůdců změřili své síly a schopnosti dva veteráni první světové války: německý velkoadmirál Karl Dönitz a britský admirál sir Max Horton. "Vlčí smečky" německých ponorek napáchaly Británii obrovské škody a málem ji srazily na kolena. Ale cena, kterou zaplatily, byla příliš vysoká.

 

Německo vyrobilo 1200 ponorek a 785 jich nakonec ztratilo. Anglie za to zaplatila životy 32 tisíc námořníků. Bitvou o Atlantik se Hitler nejvíce přiblížil vítězství – ale nakonec triumfovala odvaha, vytrvalost a technologická převaha Spojenců.

 

Von Manstein proti Vatutinovi

 

U ruského města Kursk se v červenci 1943 odehrála největší tanková bitva v dějinách.

 

Po porážkách, které utrpěl pod Moskvou a u Stalingradu, chtěl Hitler dosáhnout rozhodujícího vítězství na východní frontě. Německá ofenzíva u Kurska, známá jako „Operace Citadela", postupně přerostla v kruté a zoufalé střetnutí. Došlo k největší tankové bitvě v dějinách. Pokud by Němci zvítězili, znovu by se jim otevřela cesta do Moskvy. Tisíce tanků a samohybných děl se tu utkaly v chaotické bitvě, kde často bojoval muž proti muži a kde tanky proti sobě pálily přímou střelbou.

 

polní maršál Erich von Manstein a ruský generál Nikolaj Vatutin

 

Proti sobě stáli polní maršál Erich von Manstein a ruský generál Nikolaj Vatutin, na nichž ležela odpovědnost za výsledek bitvy.

Žánr: Dokument / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Délka: každý díl cca 45 minut

Původní název: Clash of Warriors

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný