DVD HIT – Pečeť vraha

Protože jubilejní číslo 10 Světa hororu je reedicí titulu, který již vyšel dříve v DVD edici, přeskočíme podle upoutávek na již vydaných titulech InterSonicu na další chystaný titul v obálce DVD HIT. S číslem 11 by to měla být Pečeť vraha, cenu předpokládejme 59,- Kč. Deset obětí a deset záhadných odkazů – kdo je rozluští, najde vraha… A 8,1 z 10 na imdb.com! Takže několik upřesnění – titul je nakonec v řadě Svět krimi s číslem 3 a vyšel ve středu 17. března 2010.

Tento film, který u domácího publika trhal návštěvnické rekordy, patří k nejdiskutovanějším korejským titulům roku 2003. Příběh je inspirován skutečnými událostmi – vraždami, k nimž došlo v letech 1986 – 1991 v okolí městečka Hwa-Sung nedaleko Soulu a zobrazuje práci detektivů, kteří vyšetřovali tuto mimořádně brutální a propracovanou sérii.

 

 

V průběhu šesti let policisté na malém městě v okruhu dvou kilometrů postupně nacházejí těla deseti znásilněných a zavražděných žen ve věku od 13 do 71 let. Mezi oběťmi je babička i školačka a neexistuje mezi nimi žádná zjevná souvislost, žádné vodítko, kterého by se kriminalisté mohli chytit. Navíc se postupem času metody vraha zdokonalovaly.

 

 

Detektivové Cho, Park a Seo vyslechnou na 3 000 podezřelých, do akce se postupně zapojí 300 000 policistů. Nikdo nezůstal bez podezření. Jenže chytit a usvědčit nevypočitatelného sériového vraha, jehož chladnokrevnost je noční můrou i pro zkušené profesionály, je úkol, který zřejmě přesahuje lidské síly.

 

 

Přesto, že policie použila všechny vyšetřovací metody, neobyčejně opatrný a krutý vrah nebyl nikdy dostižen…

 

Režisér Bong Joon-ho svůj film věnoval deseti ženám, které, kdyby nebylo oněch deseti děsivých deštivých večerů, ještě mohly žít. 

 

Podle diváků to chce trochu trpělivosti, údajně je zapotřebí přečkat tristní úvod, ve kterém kriminalisté vypadají jako tupci z nepodařené komedie, až postupně se líhne atmosféra bezradnosti a zoufalosti sociální kriminálky o podivnosti vyšetřovatelských metod.

Žánr: Thriller / Mysteriozní / Drama / Krimi

Země původu: Jižní Korea

Rok vzniku: 2003

Délka: 129 minut

Původní název: Salinui chueok / Memories of Murder

Světová premiéra: 2. května 2003 – Jižní Korea

Režie: Joon-ho Bong

Scénář: Joon-ho Bong, Kwang-rim Kim, Sung Bo Shim

Produkce: Seoung-Jae Cha, Moo Ryung Kim, Kang-bok Lee, Jong-yun No

Hudba: Tarô Iwashiro

Kamera: Hyung-ku Kim

Střih: Sun-min Kim

Společnost: CJ Entertainment / Sidus Pictures

Hrají: Kang-ho Song ( detektiv Park Doo-man), Sang-kyung Kim (detektiv Seo Tae-Yoon), Roe-ha Kim (detektiv Cho Yong-koo), Jae-ho Song (seržant Shin Dong-chul), Hie-bong Byeon (seržant Koo Hee-bong), Seo-hie Ko (důstojník Kwon Kwi-ok), No-shik Park (Baek Kwang-ho), Hae-il Park (Park Hyeon-gyu), Jong-ryol Choi otec Doo-mana), In-seon Jeong, Mi-seon Jeon (Doo-mansova láska Kwok Seol-yung), Ha-kyeong Kim, Jae-eung Lee, Young-hwa Seo, a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 korejsky, česky, maďarsky

Titulky: česky, maďarsky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: trailery