Filmexport Home Video – Souboj vojevůdců 6

Filmexport Home Video přináší v pondělí 1. března 2010 další DVD z cyklu dokumentů, které známe z obrazovek České televize, na pulty přichází Souboj vojevůdců 6 za 49,- Kč.

Největší bitvy v dějinách byly vždy soubojem dvou vojevůdců, bylo to utkání odvahy, odolnosti, vytrvalosti a strategické prozíravosti.

 

Americký dokumentární cyklus připomíná některé z významných bitev první a druhé světové války, kdy v čele jednotlivých armád stáli významní velitelé, jejichž jména posléze vešla do dějin.

 

DVD obsahuje dva díly seriálu:

 

Von Rundstedt proti Eisenhowerovi

 

Německý maršál a americký generál se v červnu 1944 střetli v osudové bitvě o pláže Normandie.

 

Krátce po rozbřesku Dne D 6. června 1944, zasáhlo německá obranná postavení v Normandii masivní námořní a letecké bombardování. Pod ochranou dělostřelecké přehrady vyrazily ke břehu tisíce spojeneckých vojáků vstříc tuhému odporu.

 

Operace Overlord, spojenecká invaze do Francie, byla zahájena. Byla to velmi riskantní sázka. Léta příprav k této rozhodující bitvě mohla přinést vítězství – nebo skončit rychlou katastrofou. Bitva o pláže Normandie měla rozhodnout, jestli se Spojencům podaří udělat důležitý první krok k osvobození Evropy. V tomto osudném souboji se střetl vrchní velitel spojeneckých sil generál Dwight Eisenhower a velitel německé obrany, polní maršál Gerd von Rundstedt.

 

Patton proti von Klugemu

 

V červenci 1944 se dva proslulí válečníci utkali v rozhodující bitvě o Normandii.

 

Po vylodění v červnu 1944 v Normandii spojenecké jednotky postupovaly podle plánu, ale v polovině července se jejich postup zastavil a boje se dostaly do patové situace. Pro obnovení iniciativy ve válečných akcích museli Spojenci prolomit silnou německou obranu u St. Lo. Teprve pak mohli postupovat do nitra Francie.

 

Prolomením německé linie byl pověřen energický "tankový kovboj" – generál G. Patton. Soupeřem mu byl jeden z nejlepších německých velitelů, polní maršál von Kluge. Po mimořádně těžkých bojích skončila bitva Pattonovým triumfem. Jeho tanky pak už nedokázalo nic zastavit – a jejich heroický postup skončil až v Plzni v květnu 1945.

Žánr: Dokument / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Délka: každý díl cca 45 minut

Původní název: Clash of Warriors

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný