PB Publishing – Chobotnička

PB Publishing v pondělí 1. března 2010 pokračuje proti proudu času v kariéře Jamese Bonda a za 77,- Kč to tentokrát bude Chobotnička. V čísle třináct se objevuje i představitel Sandokana a většina komentářů neopomene zmínit ztřeštěnosti, jako je přistání s letadlem u benzínky kvůli doplnění paliva…

Vzácná starožitnost, která patřila carskému rodu Romanovců, zmizí z Moskvy. Agent Secret Service 009 ji sice získá, ale pronásledovatelé ho smrtelně poraní. Bondovou jedinou stopou je právě onen ruský klenot zvaný zlaté Fabergeovo vejce.

 

 

Diky jeho dražbě okamžitě poznává, kdo ho chce za každou cenu dostat zpět. Pátrání ho dovede k afghánskému princi Kamalovi a tím i na stopu militantního ruského generála Orlova, který se pokouší prosadit útok na Evropské státy. Je to právě on, kdo nechává u Kamala vyrábět padělky vzácných klenotů, kradených v Kremlu.

 

 

Bond je Kamalem zajat, podaří se mu však uprchnout a dostat se k tajemné krásce, která si říká Chobotnička a stojí v pozadí celého plánu. Ta mu prozradí, že je dcerou britského majora Smithe, který se kdysi zpronevěřil svému poslání, a když ho Bond našel, spáchal sebevraždu, aby zachránil svou čest.

 

 

Žena nyní pokračuje v jeho díle, podlehne však Bondovu šarmu a nedokáže na něm vykonat pomstu, kterou slíbila. Agent zjistí, že trojice spiklenců chce vyvézt z Ruska poklad Romanovců ve vlaku, patřícímu cirkusu krásné Chobotničky. Zjistí však také, že Orlov chce ženu podvést a zlikvidovat ji výbuchem časované bomby ukryté v cirkusovém stanu.

 

 

 

A protože má cirkus vystupovat na americké vojenské základně, vyvolal by tím současně konflikt, ve kterém by mohl realizovat své šílené plány na vojenské ovládnutí Evropy. Naštěstí je tu Bond, který převlečen za klauna spěchá do cirkusového šapitó, aby se v poslední vteřině pokusil zachránit Chobotničku, americké vojáky i světový mír.

 

Žánr: Akční / Dobrodružný

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 1983

Délka: 131 minut

Původní název: Octopussy

Světová premiéra: 6. června 1983 – Velká Británie, Londýn

Kinopremiéra v ČR: 3. září 1992

Režie: John Glen

Námět: Ian Fleming (povídky "Octopussy" a "The Property of a Lady")

Scénář: George MacDonald Fraser, Richard Maibaum, Michael G. Wilson

Produkce: Albert R. Broccoli, Tom Pevsner, Michael G. Wilson

Hudba: John Barry

Kamera: Alan Hume

Střih: Peter Davies, Henry Richardson

Kostýmy: Emma Porteus

Společnost: Danjaq / Eon Productions / Metro-Goldwyn-Mayer / United Artists

Natáčeno: Indie / Velká Británie / Německo / USA

Hrají: Roger Moore (James Bond), Maud Adams (Chobotnička/Andrea Andersová), Louis Jourdan (Kamal Kahn), Kristina Wayborn (Magda), Kabir Bedi (Gobinda), Steven Berkoff (generál Orlov), David Meyer (Mischka), Tony Meyer (Grischa), Desmond Llewelyn (Q), Robert Brown (M), Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Michaela Clavell (Penelope Smallboneová), Walter Gotell (generál Gogol), Vijay Amritraj (Vijay), Albert Moses (Sadruddin), Geoffrey Keen (ministr obrany), Douglas Wilmer (Jim Fanning), Andy Bradford (009), Philip Voss (aukcionář), Bruce Boa (U. S. generál), Richard LeParmentier (pobočník), Paul Hardwick (sovětský vedoucí), Suzanne Jerome (Gwendoline), Cherry Gillespie (Midge), Dermot Crowley (Kamp), Peter Porteous (Lenkin), Eva Reuber-Staier (Rublevitchová), Jeremy Bulloch (Smithers), Tina Hudson (Bianca), William Derrick (gangster s jojem), Stuart Saunders (major Clive), Patrick Barr (britský velvyslanec), Gabor Vernon (Borchoi), Hugo Bower (Karl), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, polsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, chorvatsky, hebrejsky, maďarsky, islandsky, polsky, portugalsky, rumunsky, turecky

Obraz: barevný 16:9 (2,35:1)

Bonus: ?