Filmexport Home Video – Souboj vojevůdců 8

Filmexport Home Video přináší v pondělí 15. března 2010 další DVD z cyklu dokumentů, které známe z obrazovek České televize, na pulty přichází Souboj vojevůdců 8 za 49,- Kč.

Největší bitvy v dějinách byly vždy soubojem dvou vojevůdců, bylo to utkání odvahy, odolnosti, vytrvalosti a strategické prozíravosti.

Americký dokumentární cyklus připomíná některé z významných bitev první a druhé světové války, kdy v čele jednotlivých armád stáli významní velitelé, jejichž jména posléze vešla do dějin.

DVD obsahuje dva díly seriálu:

Buckner proti Ušidžimovi

Dobytí japonského ostrova Okinawy bylo jednou z nejkrvavějších bitev v Tichomoří za celé období války.

1. dubna 1945 vyvrcholilo šestidenní námořní a letecké bombardování strategického ostrova Okinawa, ležícího 570 km od japonské pevniny. Toho dne vyrazily k pobřeží tisíce vojáků americké 10. armády, očekávající fanatický japonský odpor. Ale když první vlny námořní pěchoty vyskakovaly z vyloďovacích člunů, nestalo se vůbec nic. Zdálo se, že dobytí Okinawy bude jednodušší, než se původně zdálo.

Avšak stala se z něj jedna z nejkrvavějších a nejdráže vykoupených bitev v Tichomoří za celé období války. Oba hlavní aktéři – americký generál Simon B. Buckner a japonský velitel Mitsuru Ušidžima – tento nelítostný souboj nepřežili. Bitva o Okinawu poskytla Američanům představu, jak obrovské ztráty by přinesla invaze do Japonska. Proto se rozhodli použít atomovou zbraň.

Schwarzkopf proti Saddamovi

V lednu 1991 vyhnala vojenská koalice OSN v rámci operace Pouštní bouře irácká vojska z okupovaného Kuvajtu.

17. ledna 1991 zahájila vojenská koalice s mandátem OSN, vedená Spojenými státy, ofenzivu proti iráckým obranným postavením v okupovaném Kuvajtu. Akce nesla označení Pouštní bouře.

Toto tažení mělo za cíl vyhnání iráckých jednotek, které okupovaly na ropu bohatý Kuvajt. Byla to riskantní sázka. V případě úspěchu měla vrátit autoritu mezinárodního práva ve vztahu ke státům s autokratickými diktátorskými režimy. Případný neúspěch však mohl vést k dalšímu prohloubení globální anarchie. V tomto důležitém souboji vojevůdců se jednalo o střet velitele koaličních sil, amerického generála Normana Schwarzkopfa a iráckého diktátora Saddáma Husajna. Pro prvního z nich byla Pouštní bouře oslnivým triumfem. Pro druhého souboj skončil katastrofou.

Žánr: Dokument / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Produkce a režie : Jonathan Martin

Délka: každý díl cca 45 minut

Původní název: Clash of Warriors

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný