DVD edice – Krvavá revoluce

S novým měsícem je tu i nová várka titulů DVD edice, a v úterý 2. března 2010 první z nich s názvem Krvavá revolucee za 49,- Kč. Akční drama založené na skutečné události, pokusu o komunistický převrat v Tallinu. Málo, ale slušně (cca 70 procent) hodnocený příspěvek k nám zcela neznámým dějinám prošel několika místními festivaly.

Původní název „Prosincové horko" odkazuje k událostem z 1. prosince 1924, kdy došlo v estonském hlavním městě Tallinnu k pokusu o převrat.

 

 

Mladá republika si v polovině dvacátých let užívala zlatého jazzového věku, když v prosinci 1924 vpadnou do Tallinnu členové Kominterny za účelem provést komunistický puč.

 

 

Významný okamžik národních dějin se stal základem pro historické akční drama, kde revoluční události zasahují do intimních lidských vztahů.

 

 

Novomanželé Tanel a Anna chtějí z Estonska emigrovat, ale v den jejich odjezdu povstalci zaútočí. Spolu s nimi prožíváme tehdejší atmosféru nejistoty a strachu o vlastní budoucnost.

 

 

Tanel, který právě odešel z armády, se musí vrátit zpět do akce, aby zachránil život svůj i svojí ženy. Oficiální vláda a generálové během krvavé noci jednají, a vydávají tajné komuniké. Jen Tanel může toto komuniké sprovodit ze světa a zachránit tak celý národ.

 

Žánr: Akční / Drama / Historický

Země původu: Estonsko

Rok vzniku: 2008

Délka: 92 minut

Původní název: Detsembrikuumus

Světová premiéra: 16. října 2008 – Estonsko

Režie: Asko Kase

Scénář: Lauri Vahtre, Mihkel Ulman

Produkce: Artur Talvik

Hudba: Sven Grünberg

Kamera: Kjell Lagerroos

Střih: Tambet Tasuja

Kostýmy: Reet Aus

Společnost: Ruut

Hrají: Sergo Vares (Tanel Rõuk), Liisi Koikson (Anna Rõuková), Tõnu Kark (generál Ernst Põdder), Mait Malmsten (advokát Jaan), Tambet Tuisk (specialista), Carmen Mikiver (Elis Kingisseppová), Ain Lutsepp (Julius Saarepuu), Emil-Joosep Virkus (Joosep Saarepuu), Piret Kalda (Maret Saarepuuová), Priit Pedajas (generál Johan Unt), Rain Simmul (Palo), Ilkka Koivula (Otto Kuusinen), Jevgenij Kňazjev (Grigorij Zinovjev), Roman Kalkajev (Berzins), Tiit Sukk (majitel továrny Indrek), Andres Mähar (Mait), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 estonsky, 5.1 česky

Titulky:

Obraz: barevný

Bonus: