Řitka Video – Rok zbraní

Z pultů se nám do vytracena vytratila Hvězdná edice, která nabízela filmy se slavnými jmény. Ovšem slavná jména se objevují i v jiných katalozích. Už jsem tu párkrát zmiňoval, že společnost Řitka Video je pro řadu lidí spojena s nejrůznějšími válečnými tituly a sériemi, všelijakými pamětnickými horory či „podivnými" filmy. Ovšem v množství titulů, které v současné době katalog obsahuje, je řada filmů, honosících se velmi známými jmény. A mě už na stole nějakou dobu leží Rok zbraní, jehož hlavní hvězdou je Sharon Stone a který je v katalogu už od konce září 2009.

Nejprve se tedy tradičně podívejme na stejně tradičně zavádějící text na obalu:

 

Průkopník akčního žánru John Frankenheimer obsadil v roce 1991 hvězdnou herečku do svého drsného thrilleru podle skutečných událostí. Příběh se odehrává v 70. letech v Itálii v době nastupující teroristické levicové organizace Rudé brigády.

 

Vítejte v Itálii

 

S myšlenkou informovat o jejich zrůdných činech západní svět se do jejich řad snaží dostat investigativní spisovatel David, beroucí pod svá ochranná křídla také americkou fotografku Alison. Události se vyostřují ve chvíli, kdy je unesen premiér Aldo Moro a kdy Alison pořídí snímky, které prokazují propojení Rudých brigád s italskou mafií.

 

Je zvláštní, kolik polo- a nepravd se dá natěsnat do tak mála řádků. Ale k tomu v dalším textu. Nedávno jsem psal, že se v žádném případě nepovažuji za zkušební laboratoř či filmového žurnalistu, takže následuje pár laických postřehů, ovlivněných osobním prožitkem.

 

 

Obraz není nic moc, chvílemi mírně mihotá, vidět je to hlavně na úvodních titulcích červené barvy, kterým podivně plavou okraje. Pokud je vše v pohybu, není to tak zřejmé, ale v okamžiku zastavení přehrávače za účelem sejmutí obrazovky byla kvalita taková, že to ani nestálo za to.

 

 

Slušný český dabing je pořízen k dialogům, které se zřejmě odehrávají anglicky (hlavní hrdinové jsou Američané), italština je v původním znění, ale otitulkovaná je jen částečně.

 

A o čem tedy film vlastně je? Pamětníci si možná vzpomenou na italského premiéra Aldo Mora. Tento úspěšný politik, předseda italské křesťanské demokracie, byl premiérem opakovaně. 16. března 1978 byl unesen příslušníky levicové teroristické organizace Rudé brigády. Po 55 dnech věznění bylo jeho prostřílené tělo nalezeno v kufru auta, zaparkovaného v Římě, když vláda odmítla přistoupit na podmínky teroristů.

 

 

A na pozadí těchto chystaných událostí se odehrává příběh amerického novináře Davida, který opakovaně přesídlil do Itálie. Vrací se ke svému příteli, levicově smýšlejícímu učiteli na univerzitě Italu Bianchimu, a především přítelkyni Lie, která se komplikovaně snaží zapomenout na nepovedené manželství.

 

 

Každý má své tajemství. David se pokouší napsat novelu, trhák z italského prostředí, proto sleduje činnost Rudých brigád a sestavuje dostupné informace do mozaiky svého příběhu. Trumfem se stává myšlenka jeho šéfredaktora, že pokud si budou Rudé brigády chtít vynutit propuštění svého zakladatele a vůdce, musí realizovat únos významné osoby a není lepší osoby, než italský premiér.

 

 

Učitel zase tají jak svou homosexuální orientaci, tak velmi úzké kontakty s jednou z buněk Rudých brigád, která jeho byt používá jako konspirační.

 

 

Do příběhu vstupuje fotografka Alison (Sharon Stone), válečná zpravodajka, která přijela do Říma pořídit snímky činnosti Rudých brigád.

 

 

 

A vezme si do hlavy, že musí najít nějaký úzký kontakt – vybere si ale těsně vedle.

 

 

 

Domnívá se, že David je agent, který má do struktur Rudých brigád proniknout a chce po něm, aby jí zprostředkoval setkání. Jenže ten se naopak jakéhokoli kontaktu obává a ve své podstatě nedělá nic jiného, než že Alison neustále vytahuje z bryndy, protože její přístroj se nelíbí ani členům Rudých brigád, ani bouřící se levicové mládeži.

 

 

Přes jeho veškerou snahu zůstat neutrální a věrný Lie skončí doprovázení fotografky románkem, kterého ale ona využije k tomu, aby se mu prohrabala v konceptu připravované knihy.

 

 

 

A pak nemá na práci nic jiného, než si o ní promluvit s Italem, který okamžitě informuje svého kápa. Smůla je, že jediná fabulace v rukopise, únos premiéra, je Rudými brigádami právě připravován jako přísně tajná akce.

 

 

A tak se začne italská půda barvit krví a vyjevují se věci velmi nečekané. Nelze věřit přátelům a možná se dá věřit nepřátelům…

 

 

 

Jo, jen tak na okraj – že bych tam viděl nějaké snímky, prokazující propojení s mafií, to jsem si opravdu nevšimnul. A Aldo Moro je unesen až na samém konci filmu, když už je skoro po všem. 

 

 

Několikrát jsem si při sledování říkal, zda si vůbec dokážeme představit fakt, že by po ulicích chodily skupiny po zuby ozbrojených vojáků. Jistě, vidíme to v televizi, každou chvíli zpravodajství z nějaké krizové exotické oblasti. Ale jak daleko máme k civilizované Itálii?

 

 

Když si vybavím výjimečné sledování televizního zpravodajství o manévrech našich ochránců zákona proti několika extrémistům, kteří jen tak pochodují ulicemi, jímá mě hrůza při představě, co se bude dít, až to dotáhneme takhle daleko. Dvojice se samopaly vjede do klenotnictví, postřílí, co se hne, pobere, co může, aby zajistila prostředky na činnost, a zmizí… Komando vtrhne na hlídaný večírek, všechny zbohatlíky obere o obsahy peněženek a šperky, a zmizí. Pod pláštíkem lepší, spravedlivější, rudé budoucnosti se krade, střílí a zabíjí, jak se to hodí…

 

 

Jedna z postav komentuje sedmdesátá léta v italské politice takto:

 

Vláda je slabá. Tak slabá, že připouští existenci komunistické strany. A to je strana, která se chce každému a za každou cenu zalíbit. Jako stará děvka…

 

Tenhle film za podívání stojí, i když to není žádný Oscarový skvost.

 

Žánr: Akční / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1991

Délka: 112 minut

Původní název: Year of the Gun

Světová premiéra: 10. září 1991 – Kanada (Toronto Film Festival)

Režie: John Frankenheimer

Námět: Michael Mewshaw (román)

Scénář: David Ambrose

Produkce: Eric Fellner, Edward R. Pressman, Robert L. Rosen

Hudba: Bill Conti, Robert J. Walsh, Giuseppe Verdi

Kamera: Blasco Giurato

Střih: Lee Percy

Kostýmy: Ray Summers

Společnost: Initial Films / J&M Entertainment / Shomedia

Natáčeno: Itálie

Hrají: Andrew McCarthy (David Raybourne), Valeria Golino (Lia), Sharon Stone (Alison Kingová), John Pankow (Italo Bianchi), Mattia Sbragia (Giovanni), George Murcell (Pierre Bernier), Lou Castel (muž s okrouhlou tváří), Francesca Prandi (teroristka), Carla Cassola (Lena), Pietro Bontempo (druhý muž), Luigi Di Fiore (první terorista), Roberto Posse (Lucio), Thomas Elliot (Marco), Darren Modder (Joe Bob), Carol Schneider (Mattie), Ron Williams (vychrtlý mladík), Aldo Mengolini (Aldo Moro), Luigi Amodeo (Piero Gagliani), Salvatore Billa (policista), Franco Beltramme (detektiv), Fabio Traversa (vousatý muž), Dick Cavett (Ben Gershon), Mario Novelli (střelec), Luciano Foti (stráž), Fiammetta Baralla (Bernierova žena), Elena Cantarone (mluvčí Aldo Mora), Cecilia Todeschini (pracovnice BBC), Maria Carolina Salomé (dívka na univerzitě), Alessandra Marson (dívka na univerzitě), a další

V českém znění: Michal Holán, Martin Stránský, Lucie Juřičková, Dana Černá, Libor Terš, Bohdan Tůma, Pavel Soukup, Jaroslav Horák, René Slováčková, Hana Civišová, Antonín Navrátil, Marek Holý, Marcel Rošecký, Jan Kalous, Milena Steinmasslová, Týna Průchová, Růžena Merunková, Pavel Vondra, David Štěpán, a další 

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvukové stpy 

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33, podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: z naší nabídky (ukázky z filmů v katalogu společnosti), trailer