Codi – Tajemné příběhy (6. díl) – Abraham Lincoln, Billy Kid

Pokud jste si nenechali ujít předchozí díly, pak vás na pultech v úterý 9. března 2010 bude čekat od vydavatelství Codi za 59,- Kč další disk s názvem Tajemné příběhy (6. díl) – Abraham Lincoln; Billy Kid

Abraham Lincoln – 26:11

 

Abraham Lincoln, 16. prezident Spojených států amerických, první prezident, který zemřel zákeřnou rukou atentátníka. Abraham Lincoln, legendární politik, mající čestné místo v americké a světové historii jako státník a bojovník za svobodu, který se významně zasloužil o zrušení otroctví a zamezil, byť za cenu občanské války, rozpadu Unie. Ačkoliv jsou názory a činy Abrahama Lincolna z pozdních let jeho života docela dobře známé, neboť existuje řada dokladů, dokumentů a památek na něj, mnoho se neví o jeho životě v mladém věku, ani o jeho politických názorech zpočátku jeho kariéry.

 

Byl tento uvážlivý muž uvážlivý i v mladém věku? Proč vlastně byl proti otroctví a otrocké práci, co jej k tomu vedlo, měl k tomu i nějaké osobní důvody? Byl tento politik vždy tím zásadovým mužem, jež šel neohroženě za svou ideou, nebo byl někdy v časných letech své kariéry populistou a rád se předváděl?

 

Podívejme se tedy spolu do starých záznamů a utvořme objektivnější obraz Abrahama Lincolna nejen jako politika, ale i jako člověka. Obraz pravdivější a objektivnější, než oficiální životopisy. Podívejme se na jeho skrytou motivaci i skrývanou minulost. Podívejme se spolu za kulisy na muže, prezidenta, státníka, jehož postřelil atentátník John Wilkes Booth dne 14. dubna 1865.

 

Billy Kid – 26:11

 

Billy the Kid, jméno, které se stalo legendou starého, "divokého" západu, jméno, které můžeme přeložit jako Mrňous Vilík- a tato přezdívka nezní právě příliš mužně a nebezpečně.

 

Billy the Kid, mladík mnoha pseudonymů, honák dobytka, dělník v mlékárně, zlodějíček, hráč, střelec a na konec psanec, muž, o kterém existují desítky historek, které mu přičítají dvacet či jednadvacet zabitých "bílých Američanů" a nepočítaně Mexičanů a Indiánů. Údajný lupič, jenž přepadával poštovní vlaky a banky, údajný vůdce loupeživého gangu.

 

Billy the Kid, muž, spíše chlapec, který se již v mládí dostal do rozporu se zákonem a který ve věku devatenácti let poprvé zabíjel. Muž, jenž byl ve věku jednadvaceti let odsouzen k trestu smrti za vraždu, ale jemuž se podařilo z vězení uprchnout za cenu dalších dvou vražd. Jak jinak, Billy the Kid byl dopaden a zabit pomocným šerifem Patem Garretem, bývalým lovcem bizonů, s nímž se Billy the Kid vzdáleně znal.

 

Jaká však je pravda o Billi Kidovi-Mrňousi Vilíkovi? Co je na legendě pravda? Co si přidali a co upravili pisatelé šestákových románů a co Pat Garret, či další lidé, kteří byli v konfliktu známém jako "Válka v okrese Lincoln" angažováni?

 

Podívejte se s námi na staré dokumenty i nová šetření a získejte objektivnější obrázek o legendě divokého západu Billym Kidovi. 

 

Údaje o DVD:

 

Původní název: Mystery Files: Abraham Lincoln / Billy the Kid

Délka: 52 minut (52:22)
Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Petr Oliva, Radek Zima, Lucie Kožinová)
Titulky: žádné
Obraz: barevný PAL DVD5 16:9  
Bonus: z nabídky Codi