Zítra se bude tančit všude

Udělejme si opět jednou odbočku mimo pulty trafik. Zítra, tj. ve středu 10. března 2010, by se dle obdržených informací v síti prodejen Levné knihy měl objevit již třetí titul ediční řady Filmy patří lidu a za 69,- Kč bude v prodeji další ideová archiválie Zítra se bude tančit všude.

Takže zkompilujme dostupné informace o tomto folkloristickém skvostu:

 

Proslulý budovatelský příběh, který napsal Pavel Kohout, se odehrává v tanečním a pěveckém souboru. I zde mohou intrikovat protistátní živly. Zejména kolísavý intelektuál by mohl stát jejich snadnou kořistí! Ale naštěstí včas zasáhne obětavá svazačka – mladík nalezne nový smysl života a spolu se souborem se úspěšně prosadí i na mezinárodním uměleckém festivalu.

 

 

Film „Zítra se bude tančit všude" natočil Vladimír Vlček jako svůj režijní debut na poli celovečerního hraného filmu. Zároveň tak dal vzniknout 5. domácímu filmu, který využil barevný systém Agfacolor. Scénář k němu ve spolupráci s režisérem a Boženou Šochovou, stejně jako slova titulní písně, napsal známý dramatik Pavel Kohout.

 

Děj se odehrává v letech 1947 až 1951. Během této doby mládežnický soubor provozující lidové písně a tance, v čele s Pavlem Hrubešem (Zdeněk Buchvaldek se po té na dlouhé dvě dekády ve filmu zcela odmlčel) prodělá nutný vývoj od intelektuálsky chladného a neužitečného přístupu k lidovému umění k uvědomění si jeho důležitosti a nutnosti přiblížit se lidu.

 

Celý soubor je složen z nadšených mladých tváří, které hrají pozdější výrazní umělci jako Jiří Vala, Jiří Adamíra nebo Eva Kubešová (která měla stejně výraznou roli i v Botostroji). Popularizace lidových písní a tanců byla součástí oficiální politiky tehdejšího režimu, který se tímto způsobem snažil čelit hudbě a kultuře, která byla označovaná jako "kapitalistická" či "buržoazní" a podle soudobých komunistických vůdců byla nositelkou negativních západních vlivů.

 

 

Přestože má film zjevné nedostatky, můžeme v něm dnes díky tematickému propojení s lidovými písněmi a tanci sledovat, jakým způsobem zneužíval soudobý československý totalitní režim právě tento druh umění pro svou vlastní propagandu. Cílem tohoto DVD tedy v žádném případě není propagovat ideologii odporující demokratickým zásadám, ale naopak upozornit na opomíjenou součást československého filmu a zdůraznit, že na takový film po 58 letech od jeho vzniku, můžeme klidně pohlížet s kritickým odstupem.

 

A ještě jeden zdroj:

 

I. světový festival mládeže, který se koná v roce 1947 v Praze, inspiruje svazáky Alenu, Lojzu, Věru a Mirka k založení tanečního souboru. Odborným poradcem se stane Pavel Hrubeš, student národopisu a vedoucí národopisného semináře na vysoké škole, který s sebou přivede studenty. Alena se stane ideovou vedoucí. Její vzájemný vztah s Pavlem je zpočátku velmi chladný.

 

Při zájezdu souboru k Máchovu jezeru se opije basista Jeníček a Alena za to kritizuje nejenom jeho, ale i Pavla. Na Mirkův návrh vstoupí celý soubor do ČSM. Zástupci souboru odjedou na pozvání nové členky Rozárky na Valašsko, kde získají od starých pamětníků cenné informace o písních a tancích.

 

 

Radostnou pohodu narušuje jen záludný Ruda, který vydírá Otu a nutí ho k záškodnickým akcím s cílem soubor rozbít. V roce 1949 soubor úspěšně vystoupí na II. světovém festivalu mládeže v Budapešti. Alena s Pavlem se do sebe zamilují. I Lojza s Rozárkou se mají rádi, ale do jejich vztahu zlomyslně zasáhne Ruda.

 

Na III. světovém festivalu mládeže v Berlíně se Ruda, který mezitím emigroval na Západ, znovu marně pokusí soubor rozbít. Rozárka a Lojza se usmíří a uprostřed rozjásaného Berlína všem oznámí svoji svatbu…

 

Žánr: Hudební / Muzikál

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1952

Délka: 92 minut (rozšířená verze 120 minut)

Kinopremiéra v ČR: 24. října 1952

Režie: Vladimír Vlček

Asistent režie: Oldřich Holíček

Námět: Božena Šochová, Vladimír Vlček

Scénář: Pavel Kohout, Božena Šochová, Vladimír Vlček

Produkce: Eduard Šimáček, Rudolf Hájek, Jaroslav Řeřicha, Jaroslav Prokop

Hudba: Ludvík Podéšť

Archivní hudba: Ludvík Podéšť: píseň Zítra se bude tančit všude, Anatolij Novikov: píseň Pochod demokratické mládeže /Z národů ač jsme různých/, píseň Hop, holka, svlíkej kabát (Vrták), píseň Ej, zelenými pláněmi, píseň Sekyra, motyka, deška, válek (Obkročák), píseň Suchdolský rybník, píseň Kdyby moje nožky nechodily bosky, píseň Za hory horečky zašly ně ovečky, píseň Ej, svítilo slunéčko na naší zahrádku, píseň Janíček, píseň Hopsa, chlapci, od země, kdo ty koze požene, píseň Hoja, hoja, hoja, píseň Ta naše hospoda, píseň Jen mně, dudáčku, zadudej, píseň Páni muzikanti, hrajte k tanci, píseň Strejček Nimra koupil šimla, píseň Všichni se ptají, komu to hrají, píseň Český masopust, píseň Ej, růža, růža, růžička javorová, píseň Lehká kavalerie, píseň Skákej, skákej, medvěde, píseň Kdyby byl Bavorov, píseň Sedlák, sedlák, sedlák

Nahráli: FISYO, Fučíkův soubor závodu Auto Praga, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů

Dirigent: Milivoj Uzelac, Alois Palouček

Kamera: Václav Huňka

Asistent kamery: Jiří Šafář, Josef Illík

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Josef Zavadil, František Černý

Kostýmy: Milada Adamírová, Libuše Loskotová

Masky: Věra Kotlanová

Výtvarník: Josef Němeček

Architekt: Miroslav Hrachovec

Společnost: Studio uměleckého filmu

Odborní poradci: František Bonuš, Jaroslav Jurášek, Bořivoj Landa

Choreografie: František Bonuš

Tančí: Vycpálkův taneční soubor ČSM, Moravský soubor lidových písní a tanců, žáci tanečního oddělení Pražské konzervatoře, Státní soubor lidových tanců SSSR

Hrají: Zdeněk Buchvaldek (student národopisu Pavel Hrubeš), Eva Kubešová (redaktorka Alena Kopecká), Miloš Nesvadba (student agronomie Lojza Novák), Marcela Martínková (Rozárka Cedidlová), Jiří Vala (dělník Mirek), Jiří Adamíra (student Ruda Chvátal), Pavel Šmok (student Ota Lukáš), Ludmila Vendlová (studentka Hanka Červená), Jitka Frantová (dělnice Věra Petrová), An Son-chi (korejská tanečnice), Jaroslav Hrkal (Jirka), O. Šuchma (Tonda), Josef Janouš (Vašek), Bohuš Hradil (profesor AMU), Jaroslav Vavroš (Jura), Marie Křenková (stařenka), Františka Lysaková (stařenka Maňáková), Alois Křoupal (stařeček Maňák), Jiřina Mikulenková (valašská tetička), Irena Liďáková (pasačka Hanička Březinová), Larisa Možanskaja (sovětská žurnalistka Nataša Sokoln), Vladimír Setínský (Franta), Stanislav Remunda (basista Jan Malý, zvaný Jeníček), Josef Toman (účastník koncertu Mojsejevců), Ferdinand Jarkovský (účastník koncertu Mojsejevců), Karel Hovorka (šachista Melíšek), Bohuslav Kupšovský (šachista), Mojsejevův soubor, soubor Julia Fučíka, Korejský soubor, Čínský soubor, Radomil Rejšek (člen Vycpálkova souboru – traktori), Jaroslav Šmíd (člen Vycpálkova souboru), Jiří Harčuba (člen Vycpálkova souboru), František Bonuš (člen Vycpálkova souboru), Alois Švenda (člen Vycpálkova souboru – cimbalis), Václav Zeman (člen Vycpálkova souboru – houslista), Jiří Hnízdil (člen Vycpálkova souboru), Jiří Pospíšil (člen Vycpálkova souboru), Karel Bednář (člen Vycpálkova souboru), Rudolf Pazour (člen Vycpálkova souboru), Alena Martinovská (členka Vycpálkova souboru), Dagmar Pobudová-Páclová (členka Vycpálkova souboru), Jiřina Ponocná (členka Vycpálkova souboru), Evža Milnerová (členka Vycpálkova souboru), Marie Crhounková (členka Vycpálkova souboru), Liběna Livorová-Hrkalová (členka Vycpálkova souboru), Eva Konečná-Rejšková (členka Vycpálkova souboru), Zorka Kořánová (členka Vycpálkova souboru), Štěpán Skalský, Jiřina Bílá, Jaroslava Panenková, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: Ukázky z rozšířené verze filmu, Úvodní slovo Pavla Kohouta, Fotosky a plakáty, Slovo k historii socialistického filmu, Biografie (Vladimír Vlček, Pavel Kohout, Ludvík Podéšť, Zdeněk Buchvaldek, Eva Kubešová, Jiří Adamíra, Jiří Vala, Miloš Nesvadba, Stanislav Remunda, Pavel Šmok)