Blue Sky Film – Králova přízeň

Další z kousků, na které si bude třeba dlouho počkat. V řadě historických titulů Platinová edice Blue Sky Film původně plánoval tento film už na březen 2010, poté se datum posunulo na 24. června 2010, po čase z toho mělo být 30. září 2010, kdy za 99,- Kč mělo vyjít historické drama Králova přízeň. Jediné, co se může postavit mezi dvě sestry, je království. Některá historická období máme zmapována docela podrobně… Nakonec se údajně objevilo na pultech v pátek 24. září 2010 za nechutných 149,- Kč. Osobně ovšem pražské pověsti potvrdit nemohu, u nás jsem byl neúspěšný…

Historická romance Králova přízeň vychází z anglických reálií 16. století, které byly synonymem přerodu do nové renesanční epochy. Výpravné drama se odehrává na dvoře Jindřicha VIII. Zrada i milostné vztahy se odvíjejí na pozadí politicko-náboženského konfliktu, známého jako anglická reformace. Scénář vzešel ze stejnojmenné knihy.

 

 

 

Když se na obzoru objeví hezký vysoký muž, vzbudí to pozdvižení. Pokud je ten muž jeden z nejslavnějších králů Evropy, jde stranou i sourozenecká láska.

 

Strhující příběh plný lásky, touhy a intrik vypráví o vztahu dvou sester, Anny a Mary Boleynových, které bojují s pomocí všech dostupných ženských zbraní – pletichaření, intrik a prudkých emocí – o přízeň krále.

 

 

Život mladičké Mary je lemován rozhodnutími jejího otce a strýce. Ve chvíli, kdy se král začne ohlížet po milence, mají Boleynovi v ohni hned dvě želízka.

 

 

Jejich cestu vzhůru po společenském žebříčku nesmí totiž nic ohrozit.

 

 

 

V dobách, kdy o osudu žen rozhodovala rodina, Mary následovala pravidla a Anna se rozhodla vzepřít. Touží zvítězit nejen nad svou sestrou, ale i nad samotnou Kateřinou Aragonskou.

 

 

Mezi sestrami se rozpoutává neúprosný boj o moc, o lásku a trůn anglické královny.

 

 

Opět velmi slušně hodnocená podívaná, dle diváků zábavná, rychlá a nenudící. Ve filmu nejde ani tak o historii, jako příběh tří lidí a jejich vzájemných vztahů. I když scénář zjednodušuje a přeskakuje v rámci zalíbení se masovému vkusu, diváci chválí herecké výkony a výpravu snímku.

 

Zadní strana obalu

Žánr: Biografický / Drama / Historický / Romantický

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 111 minut

Původní název: The Other Boleyn Girl

Světová premiéra: 15. února 2008 – Německo (Berlin International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 30. října 2008

Režie: Justin Chadwick

Námět: Philippa Gregory (román)

Scénář: Peter Morgan

Produkce: Mark Cooper, Alison Owen, Jane Robertson, Scott Rudin, David M. Thompson, Faye Ward

Hudba: Paul Cantelon

Kamera: Kieran McGuigan

Střih: Paul Knight, Carol Littleton

Kostýmy: Sandy Wan

Společnost: BBC Films / Focus Features / Relativity Media / Ruby Films / Scott Rudin Productions

Natáčeno: Bath, Somerset, Velká Británie / Berkeley Castle, Berkeley, Gloucestershire, Velká Británie / Bolebroke Castle, Hartfield, East Sussex, Velká Británie / Bude, Cornwall, Velká Británie / Charfield Manor, Bath, Somerset, Velká Británie / Dover Castle, Dover, Kent, Velká Británie / Elstree Film Studios, Borehamwood, Hertfordshire, Velká Británie / Elstree Studios, Borehamwood, Hertfordshire, Velká Británie / Ely Cathedral, Ely, Cambridgeshire, Velká Británie / Haddon Hall, Bakewell, Derbyshire, Velká Británie / Kent, Velká Británie / Knole, Sevenoaks, Kent, Velká Británie / Lacock Abbey, Lacock, Wiltshire, Velká Británie / Penshurst Place, Penshurst, Kent, Velká Británie / Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie

Hrají: Natalie Portman (Anne Boleynová), Scarlett Johansson (Mary Boleynová), Eric Bana (král Jindřich VIII Tudor), Jim Sturgess (George Boleyn), Mark Rylance (Sir Thomas Boleyn), Kristin Scott Thomas (Lady Elizabeth Boleynová), David Morrissey (Thomas Howard – vévoda z Norfolku), Benedict Cumberbatch (William Carey), Oliver Coleman (Henry Percy), Ana Torrent (Kateřina Aragonská), Eddie Redmayne (William Stafford), Tom Cox (Rider), Michael Smiley (lékař), Montserrat Roig de Puig (Lady v očekávání), Juno Temple (Jane Parkerová), Iain Mitchell (Thomas Cromwell), Andrew Garfield (Francis Weston), Lewis Jones (Brandon), Corinne Galloway (Jane Seymourová), Alfie Owen-Allen (králův posel), Joseph Moore (mladý Jindřich), Tiffany Freisberg (Mary Talbotová), Bill Wallis (arcbiskup Cranmer), Joanna Scanlan, Brodie Judge (mladá Kateřina), Oscar Negus (Jindřich jako dítě), Maisie Smith (mladá Elizabeth), Daisy Doidge-Hill (mladá Anne), Kizzy Fassett (mladá Mary), Finton Reilly (mladý George), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný