Eusebius – Carlitova cesta

Titul z úterní ediční řady Super film od vydavatelství Eusebius v době přípravy upoutávky stále nikde, uvidíme, jestli se v pátek 12. března 2010 za 49,- Kč dočkáme slíbeného Filmu týdne Carlitova cesta. Al Pacino v příběhu ze španělské části Harlemu. Opět se setkávají tvůrci legendární Zjizvené tváře, aby nás přesvědčili, že neztratili nic ze svého mistrovství… Tak narozdíl od Noci v Roxbury je tento titul včas na pultech…

Vypravěčem a hlavním hrdinou příběhu je portorikánský zločinec Carlito Brigante, který se právě předčasně vrací z vězení do New Yorku sedmdesátých let s pevným rozhodnutím, že definitivně skoncuje s minulostí a obchodem s drogami a začne nový život. Potřebuje však pro začátek nějaké peníze, a tak začne pracovat jako šéf klubu "El Pariso" svého známého.

 

 

Sní o klidném životě na Floridě, ale minulost ho po čase opět dožene. Po čase zjistí, že jeho okolí je mnohem zrádnější a nemilosrdnější, než si dovedl představit.

 

 

 

Že tlak rodné newyorské čtvrti, tlak "ulice", v níž se téměř všichni pohybují na opačné straně zákona, bude velmi obtížné překonat. To se týká nejen jeho rivalů, ale i bývalých kamarádů.

 

 

Záhy pochopí, jaká je situace – Carlito je mužem ze staré školy, který ještě ctí přátelství. Když ho jeho právník Dave Kleinfeld, který ho dostal z vězení, požádá o pomoc, Carlito nemůže odmítnout, i když riskuje, že se nesplní jeho sen odjet se svou láskou Gail a začít znovu. Smysl pro čest, který všichni ostatní už dávno ztratili, je pro něj víc než láska.

 

 

Snímek Briana De Palmy svým tématem zdánlivě zapadá do proudu gangsterských filmů, ale zpracováním připomíná klasické gangsterky třicátých let.

 

 

Nadšení diváků lze stručně shrnout – znamenitý film znamenitého režiséra.

 

Žánr: Drama / Krimi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1993

Délka: 144 minut

Původní název: Carlito’s Way

Světová premiéra: 10. listopadu 1993 – USA

Kinopremiéra v ČR: 18. května 1995

Režie: Brian De Palma

Námět: Edwin Torres (romány "Carlito’s Way" and "After Hours")

Scénář: David Koepp

Produkce: Willi Bär, Martin Bregman, Michael Scott Bregman, Ortwin Freyermuth, Judith Stevens, Louis A. Stroller

Hudba: Patrick Doyle

Kamera: Stephen H. Burum

Střih: Kristina Boden, Bill Pankow

Kostýmy: Aude Bronson-Howard

Společnost: Universal Pictures / Epic Productions / Bregman-Baer Productions

Natáčeno: 4th Avenue Subway Station, Brooklyn, New York City, New York, USA / Bronx, New York City, New York, USA / East Harlem, Manhattan, New York City, New York, USA / Grand Central Station, Manhattan, New York City, New York, USA / Greenwich Village, Manhattan, New York City, New York, USA / Kaufman Astoria Studios – 3412 36th Street, Astoria, Queens, New York City, New York, USA / LeFigaro Cafe, Bleecker & MacDougal Streets, Greenwich Village, Manhattan, New York City, New York, USA / New York City, New York, USA / Sixth Avenue & Tenth Street, Manhattan, New York City, New York, USA / Van Buren Street & Broadway, Bushwick, Brooklyn, New York City, New York, USA

Hrají: Al Pacino (Carlito ‚Charlie‘ Brigante), Sean Penn (David Kleinfeld), Penelope Ann Miller (Gail), John Leguizamo (Benny Blanco), Ingrid Rogers (Steffie), Luis Guzmán  (Pachanga), James Rebhorn (Norwalk), Joseph Siravo (Vincent ‚Vinnie‘ Taglialucci), Viggo Mortensen (Lalin), Richard Foronjy (Pete Amadesso), Jorge Porcel (Saso), Frank Minucci (Tony Taglialucci), Adrian Pasdar (Frankie Taglialucci), John Ortiz (Guajiro), Ángel Salazar (Walberto), Al Israel (Rolando), Rick Aviles (Quisqueya), Jaime Sánchez (Rudy), Edmonte Salvato (Joe Battaglia), Paul Mazursky (soudce Feinstein), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (2,35:1)

Bonus: Film o filmu, Fotogalerie, Kinotrailer