Blesk – Tajemství rytířů Delta

Ohoho, tak to tady už dlouho nebylo! Blesk vyvažuje v pondělí 15. března 2010 romantickou řadu za 49,- Kč videofilmem, který dosáhl na imdb.com „skvělých“ 2,2 z 10 a česky se bude jmenovat Tajemství rytířů Delta. Ve věku meče a magie drží jeden hrdina klíč k nekonečné moudrosti i k absolutní síle. Má v rukách budoucnost celého lidstva.

Domácí zdroje mlčí, zkusíme tedy něco popřekládat:

Příběh se odehrává v 15. století v Evropě, které je dobou temna. Mladý chlapec jménem Travis, přezdívaný Tee, je prodán do otroctví, odkud ho vykoupí Raydoor (podle jiných zdrojů Baydool), aby z něho učinil svého učně. Když si uvědomí, že právě Tee je předmětem proroctví, zjeví se mu jeden z rytířů Delta, tajné organizace pomáhající lidstvu.

Vycvičený Tee se stane členem rytířů Delta a tím i spojencem Leonarda, který pochází z jakéhosi malého městečka Vinci. Spřátelí se i s dívkou z taverny, která se jmenuje Thena. Společně se sledováni Lordem Vultarem vydávají hledat ztracený Archimedův poklad.

Wikipedie cituje takové perly, jako je scéna ve stylu Jasoň a Drsoň – hlavního záporáka i hlavního klaďase hraje jeden herec, který v jakési scéně sám sobě vyhrožuje „Už mě to nebaví a unavuje mě to tvoje skotačení!“. Nízkorozpočtová produkce je kritizována i za neuvěřitelný guláš v místech i čase. Příběh se má zřejmě odehrávat ve středověké Anglii, ale zbroj odpovídá Vikingům, jednou z hlavních postav je renesanční Ital Leonardo da Vinci, hrdinové hledají Archimedův poklad, který se asi těžko ze Sicilských Syrakus mohl dostat do Anglie… Snad jediným zmíněným kladem je, že film zaměstnal jako kompars mladé umělce z kalifornské školy umění, kde se natáčelo.

To jsem zvědav na oficiální oslavný text. A ten je tady:

Klíč k nekonečné moudrosti a maximální moci.

Tajné společenství rytířů Delta má podle staré věštby zabránit vítězství zlých sil nad dobrem. Jako vyvolený zachránce je určen mladý chlapec Tee. Jeden z rytířů Delta, Raydoor, jej přijme za učedníka.

Nadcházející budoucnost je však temná a čeká je nelítostný boj se stoupenci zla… Boj, který rozhodne o všem!

Zadní strana

Žánr: Pohádka / Akční / Dobrodružný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1993

Délka: 92 minut

Původní název: Quest of the Delta Knights

Světová premiéra: říjen 1993 – Itálie (MIFED)

Režie: James Dodson

Scénář: Redge Mahaffey

Produkce: Veronica Bird, James Dodson, Rana Joy Glickman, Joel Graybeal, Reonne Haslett, Anil Kashyap, Ravi Kumra, Patty Mahaffey, Randy Mahaffey, Redge Mahaffey

Hudba: Herman Beeftink, Carl Schurtz

Kamera: James Dodson

Střih: Karen Lee Smith

Kostýmy: Arynne Elfenbein

Společnost: Ramsway Ltd. / Metro Pictures Productions

Natáčeno: Marin County, Kalifornie, USA / Palace of Fine Arts – 3601 Lyon Street, San Francisco, Kalifornie, USA / Sonoma County, Kalifornie, USA

Hrají: David Warner (Lord Vultare/Baydool/vypravěč), Corbin Allred (Tee), David Kriegel (Leonardo), Brigid Brannagh (Thena), Olivia Hussey (Mannerjay), Sarah Douglas (madam Maaydeedová), Richard Kind (Wamthool), Peter Sands (Jaamteer), Robert Miano (rozzlobený kupec), Stephen Gregory Foster (Fantle), Edward Ivory (aukcionář), Chuck L. Hilbert (obr), Priscilla Alden (stařena), Veronica Bird (Anreonne), Terry Michaels (Zula), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný