Magic Box – Mary a Max

V pátek 7. února 2014 společnost Magic Box vytáhne do trafik další starší titul z katalogu, za 99,- Kč nabídne netradičný animák Mary a Max. Jedno úžasné přátelství.

Dvě rozdílné povahy, dva rozdílné osudy a půlka světa spojuje tento animovaný příběh, který vypráví o přátelství dvou zcela odlišných lidí, kteří se znají jen prostřednictvím svých dopisů. Mary Daisy Dinkle, baculaté osmileté holčičky žijící na předměstí australského Melbourne a Maxe Horowitze, velmi obézního čtyřiačtyřicetiletého Žida žijícího v pulsujícím New Yorku, trpícího Aspergerovým syndromem. Jednoduchý příběh nás provází jejich bezelstnou korespondencí, jejíž témata překvapivě nedocházejí ani po dvaceti letech. Probírají spolu vše, co je jen napadne. Od taxidermie či domácích mazlíčků přes náboženství, důvěru, obezitu a autismus až po agorafobii nebo alkoholismus.

Celovečerní animovaný film MARY A MAX byl poprvé uveden na filmovém festivalu Sundance v roce 2009. Tento film autora a režiséra Adama Elliota produkovala Melanie Coombs a postavičky namluvili Toni Collette (Mary), Philip Seymour Hoffman (Max), Barry Humphries (Vypravěč) a Eric Bana (Damien).

 mary_a_max_01

mary_a_max_02

mary_a_max_03

mary_a_max_04

Jiná verze textu:

Cítí se osamělá, v hlavě se jí rojí spousta otázek a ona se nemá koho zeptat. Maminka Vera je kvůli své náklonnosti k sherry většinou nepoužitelná a tatínek Noel dává po práci přednost své zálibě ve vycpávání ptáků. Až jednoho dne Mary na poště vytrhne list z telefonního seznamu města New York, vybere si z něj jméno čtyřiačtyřicetiletého Maxe Horowitze, obézního ateistického žida trpícího Aspergerovým syndromem, a napíše mu dopis.

Ve svém prvním celovečerním snímku Mary a Max se režisér inspiroval osudem svého dlouholetého přítele, který žije v New Yorku a trpí Aspergerovým syndromem. Jinakost chápe jako obohacující a konfrontuje mezi sebou to, jak na sebe samé i na sebe navzájem nahlížejí různí lidé. Originální snímek se stal hitem na světových filmových festivalech a z prestižního Mezinárodního festivalu animovaných filmů v Annecy si odnesl hlavní cenu.

Na csfd.cz 85 procent: Obyčejně neobyčejné, plastelínově ohyzdné, černohumorné, depresivní, okouzlující a velmi lidské.

Zadní strana

Žánr: Animovaný / Komedie / Drama

Země původu: Austrálie

Rok vzniku: 2008

Délka: 88 minut

Původní název: Mary and Max

Světová premiéra: 15. ledna 2009 – USA (Sundance Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 30. července 2009

Režie: Adam Elliot

Scénář: Adam Elliot

Produkce: Iain Canning, Melanie Coombs, Mark Gooder, Paul Hardart, Tom Hardart, Henry Karjalainen, Andrew Mackie, Bryce Menzies, Jonathan Page, Richard Peyton, Pauline Piechota, Tom Wild

Hudba: Dale Cornelius

Kamera: Gerald Thompson

Střih: Bill Murphy

Společnost: Melodrama Pictures

Natáčeno: Melbourne, Victoria, Austrálie

Hlasy v původním znění: Toni Collette (Mary Daisy Dinkleová), Philip Seymour Hoffman (Max Jerry Horovitz), Barry Humphries (vypravěč), Eric Bana (Damien), Bethany Whitmore (mladá Mary), Renée Geyer (Vera), Ian ‚Molly‘ Meldrum (bezdomovec), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný / černobílý PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný