Blesk – Nebuďte policajta

Blesk ve čtvrtek 18. března 2010 za 49,- Kč pokračuje v mapování herecké dráhy Alana Delona a na pulty dorazí další kriminálka Nebuďte policajta. Na nelítostné vyřizování účtů mezi gangstery doplácejí nevinní lidé. Jediný člověk může krvavé řádění zastavit.

Brát právo do vlastních rukou ve jménu očisty společnosti, to už tu bylo mnohokrát. Klasická francouzská kriminálka s politickým podtextem a poměrně silnou dávkou brutality. Podle románu Frederika H. Fajardiese natočil v roce 1988 film José Pinheiro a Alain Delon se ujal nejen hlavní role, podílel se i na scénáři a produkci.

Jedné noci někdo zavraždil majitele luxusního bytu. Té noci komisař Grindel ještě nerušeně spal, hned ráno byl však zavlečen do podivné hry, která ho může stát život.

První zavražděný nebyl jedinou obětí, zabíjení pokračovalo. Obzvláště krutým způsobem jsou popravováni nejrůznější zločinci, na které nedosáhla ruka spravedlnosti. Drogoví dealeři, gangsteři i extrémní levičák.

Grindel sice chápe pocity, které k tomu vedou, ale nesouhlasí s nimi. Brzy pochopí, že tajná organizace, která bere právo do vlastních rukou, je přímo spjata s policií. Je to však mnohem horší… Brzy dá o sobě vědět, říká si „Zdravé jádro“ a má jasné poselství – kdo nejde s námi, jde proti nám.

S proklamací o očistě společnosti se organizace dopouští hrůzných zločinů. Zkorumpovaní policisté se nezastaví před ničím, systematicky likvidují každého, kdo by mohl mluvit. Jak se Grindel postupně dobírá pravdy a blíží se ke své kořisti, odpovědi protivníků jsou stále krvavější. Osamělý lovec nemůže ve svém okolí věřit nikomu. Tou největší hrozbou je pro ně právě inspektor Grindel.

Grindel se musí z očí do očí postavit svému kolegovi Rogeru Scattimu. Nakonec připraví léčku přímo na policejním ředitelství a dopadne pravé viníky celého konfliktu.

Film byl natáčen jako pocta Jeanu Gabinovi, nicméně dle diváků ho sráží na kolena slabé zpracování, pomalé tempo, nesouvislý scénář, vše již stokrát viděné a bohužel většinou lépe. Dle některých dokonce zápletka vykrádá Magnum Force s Clintem Eastwoodem. Hodnocení se pohybuje mezi 50 až 60 procenty.

Žánr: Akční / Drama / Krimi / Thriller

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1988

Délka: 94 minut

Původní název: Ne réveillez pas un flic qui dort

Světová premiéra: 14. prosince 1988 – Francie

Režie: José Pinheiro

Námět: Frédéric Fajardie (román „Clause de style“)

Scénář: Alain Delon, Frédéric Fajardie, José Pinheiro

Produkce: Jacques Bar, Daniel Champagnon, Alain Delon

Hudba: Pino Marchese

Kamera: Richard Andry, Raoul Coutard

Střih: Jennifer Augé

Kostýmy: Marie-Françoise Perochon

Společnost: Cité Films / Leda Productions / TF1 Films Production

Natáčeno: Paříž, Francie

Hrají: Alain Delon (Eugéne Grindel), Michel Serrault (Roger Scatti), Xavier Deluc (Lutz), Patrick Catalifo (Pèret), Raymond Gérôme (Cazalieres), Serge Reggiani (Le Stéphanois), Roxan Gould (Jennifer), Stéphane Jobert (Spiero), Consuelo De Haviland (Corinne), Bernard Farcy (Latueva), Féodor Atkine (Stoedler), Dominique Valera (Valles), Bruno Raffaelli (Zelleim), Nar Sene (Touré), Daniel Milgram (Danet), Laurent Gamelon (muž s miminem), Rémy Kirch (Ginzbaum), Guy Cuevas (Bessoni), Jean-Pierre Jorris (Loermel), Jacques Mignot (Malleze), Daniel Beretta (policista), Lucien Brams (Luschentini), Sacha Gordine (Cohen), David Jalil (inspektor), Claude Bakonyi (inspektor B.R.I.), Jacques Pisias (komisař Parrare),Georges Mavros (prefekt), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,66:1 anamorf)

Bonus: žádný