Filmexport Home Video – Punťa a čtyřlístek

Ve středu 5. března 2014 společnost Filmexport Home Video pokračuje ve svém rytmu za 99,- Kč dalším pamětnickým titulem Punťa a čtyřlístek. Dobrodružný příběh o ztraceném pejskovi a detektivním pátrání dětských hrdinů.

I děti by měly mít rády zvířátka – tak jako kamarádi z tohoto filmu, kteří se vzorně starají o nalezeného pejska.

Žák třetí třídy Toník Burda není příliš dobrý fotbalista, proto musí moc prosit své kamarády Pepíka a Karla, aby ho vzali do týmu alespoň jako náhradníka. Cestou na hřiště se k Toníkovi přidá zaběhlý foxteriér. Dá mu kus housky a pes ho pak následuje až na hřiště, kde poblázní všechny Tondovy kamarády. Jako majitel psa je náhle pro kluky zajímavý a je přibrán do hry. Nečekaná popularita chlapci imponuje, a rozhodne se, že si psa ponechá.

Karel a Pepík si psa Punťu, jak ho Toník pojmenoval, půjčí, ale ten jim za chvíli uteče. Uprchlíka kluci najdou v náručí malé Lidky, která mu říká Asťo a odmítne ho vydat. Kluci jí psa seberou, ale v tahanici si nevšimnou, že ztratil psí známku. Toník se stydí přiznat, že pes není jeho a tak si způsobí spoustu starostí. Doma zalže, že ho má pro učitelova známého nějakou dobu hlídat.

Lži se začnou kupit a problémy rostou. Shodou okolností je Toník svědkem toho, jak jeho otec, který je právník, řeší případ chlapce, souzeného za krádež. Toník nakonec podlehne výčitkám svědomí a jede se přihlásit na Bezpečnost. Punťa mezitím utekl ke své majitelce a také ve škole a doma se všechno vysvětlí. Za účinnou lítost věnují rodiče Toníkovi štěně.

Tento film poskytl první větší příležitost pozdějším hvězdám Václavu Postráneckému a Vladimíru Pucholtovi. Svou výchovnou dikcí film nezastře, že vznikl v polovině 50. let – a nepomohla ani účast slavného režiséra Jiřího Weisse, jenž zde stěží mohl uplatnit svůj pověstný smysl pro drobnokresbu mezilidských vztahů.

Na csfd.cz 62 procent: Výchovný snímek, jehož poselství se dnes přesunulo k hodnotě dokumentu o tehdejším životě.

Žánr: Rodinný / Dětský

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1955

Délka: 90 minut

Kinopremiéra v ČR: 15. dubna 1955

Režie: Jiří Weiss

Pomocná režie: Bohumil Svoboda

Asistent režie: Milada Řeháková, Alena Nová

Námět: Ota Hofman

Scénář: Ota Hofman, Jiří Weiss

Produkce: Josef Ouzký

Zástupce vedoucího výroby: Vratislav Innemann

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Jaroslav Tuzar

Druhá kamera: Jan Novák

Asistent kamery: Adolf Hejzlar

Střih: Miroslav Hájek, Magda Hájková

Zvuk: Emil Poledník

Architekt: Bohuslav Kulič

Výtvarník: Stanislav Pavlík, Ladislav Winkelhöfer

Kostýmy: Karel Postřehovský, Pavla Stahlová, Růžena Králová

Masky: Josef Mann, Anna Mátlová

Odborný poradce: Václav Chmelíř

Společnost: Studio uměleckého filmu

Hrají: Josef Bek (advokát JUDr. František Burda), Jarmila Smejkalová (Helena, Burdova žena), Aleš Košnar (Toník, syn Burdových), Nataša Gollová (Marie Prouzová), Václav Postránecký (Karel, syn Prouzové), Ema Skálová (Karlova tetička Růžena), František Roland (rozzlobený penzista), Zdeněk Dítě (strážmistr SNB Šimek), Miroslav Koukal (Pepík, Šimkův syn), Radovan Lukavský (železničář Svoboda), Věra Srbková (Lidka Čermáková, majitelka Punti), Rudolf Deyl ml. (učitel Hořejší), Vladimír Pucholt (žák), Běla Jurdová (prodavačka v hračkářství), Jiří Vršťala (příslušník SNB), Miloš Vavruška (příslušník SNB), Jan Maška (příslušník SNB), Gustav Heverle (velitel SNB), Rudolf Princ (úředník na ONV), Rudolf Křivánek (příslušník SNB Bureš), Dáša Neblechová (maminka Čermáková), Libuše Matějová (úřednice), Karla Svobodová (Helenka, dcera Burdových), Jarmila Pucholtová (žákyně), Čestmír Studna (kluk), Věra Kleinhamplová (dívka), Libuše Zemková, Ruppert Dubský, V. Bobková, J. Turek, J. Holub, J. Šubrt, J. Vacek, Z. Chalupník, J. Zelenka, V. Mikulášková, pes Broček (foxteriér Punťa, vl.jm. Asťa), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný