Filmexport Home Video – Jsem děvče s čertem v těle

Čas plyne a ve středu 19. března 2014 se dostane na další ohlášenou novinku společnosti Filmexport Home Video – za 99,- Kč to bude další pamětnická komedie Jsem děvče s čertem v těle. Pikantní veselohra o manželské nevěře s elegantní Lídou Baarovou a rozvernou Ljubou Hermanovou.

O záletném továrníkovi, jeho nevěrné manželce a rozverné komorné.

Bláznivá česká filmová komedie, která je francouzsky střiženou hudební fraškou. Její titulní postavou je Anna Marie Veselá, podnikavá dívka s povahou odpovídající jejímu jménu, která se stane komornou v domě jistého pana Jakuba Kaliby. Záletný továrník se začne tajně ucházet o její přízeň, zatímco si jeho mladá manželka Irena užívá se svým milencem Zdeňkem Hradilem, tajemníkem ministerstva dopravy a Jakubovým kolegou z šermířského klubu, kam si chodí továrník udržovat kondici.

Irena si s Hradilem domluví schůzku v jeho bytě a doma se vymluví na tetu, kterou jde údajně vyprovodit k vlaku. Situaci však zkomplikuje Hradilův nápad rozšířit „alibi“ na celou noc tím, že zavolá Kalibovi, že jeho žena omylem zůstala ve vlaku a vrátí se až ranním spojem. Kaliba je nadšen, protože chce vyrazit na flám s přítelem Felixem a rozvernou Annou, ovšem jen do chvíle, než se z novin dozví, že vlak, ve kterém měla Irena být, havaroval. Zděšený Jakub vtrhne do Hradilova bytu, nevšimne si Ireny ukryté v posteli a přesvědčen, že jeho žena zahynula, vyzpovídá se ze svých četných manželských nevěr.

Cestou domů však zjistí, že k havárii nedošlo. Rozzlobená Irena se ale rozhodne předstírat zranění a domů se vrací v obvazech. Najde tam svého muže, Felixe a Annu v nočním prádle. V duchu hesla „ať jsme si, co jsme si“ se vše nakonec urovná…

Řadová opereta, natočená volně podle francouzské předlohy, slibovala na počátku 30. let mírně pikantní zábavu, která těží z dvojsmyslů a narážek. Dnes zůstal jen doklad o tom, jak kdysi vyhlížela ryzí (pseudo)lidová taškařice, opírající se o osvědčené typy – záletného pána, nevěrné manželce a nadmíru rozverné komorné. Zejména ženské role dnes vnímáme jako notně přepjaté a překřičené. Překvapí obsazení Františka Smolíka, jenž se tu směje, tančí, zpívá a dokonce šermuje. Navíc tu máte ojedinělou možnost vidět a slyšet legendu české operety Mařenku Zieglerovou. Tato dáma ve filmech často nehrála; zde se objeví v roli ruské majitelky masérského salonu.

Na csfd.cz 53 procent: Rozverná předloha posloužila k nenáročné hříčce.

Žánr: Komedie / Hudební

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1933

Délka: 92 minut

Kinopremiéra v ČR: 25. srpna 1933

Režie: Karel Anton

Asistent režie: Walter Schorsch

Námět: Léo Marchès (divadelní hra Une petite femme dans le train)

Scénář: Paul Schiller, Saint-Granier, Emil Artur Longen

Produkce: Julius Schmitt

Hudba: Philippe Parès, Georges Van Parys, Al Romains, Erno Košťál

Kamera: Otto Heller, Jan Stallich

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: AB

Hrají: František Smolík (továrník Jakub Kaliba), Lída Baarová (Irena, Kalibova žena), Ludvík Veverka (Felix, Kalibův přítel), Pavel Trojan (Zdeněk Hradil, tajemník ministerstva dopravy), Ljuba Hermanová (masérka a panská Anna Marie Veselá), Mařenka Zieglerová (Nataša Dimitrijevna, majitelka masérského salonu), Světla Svozilová (zaměstnankyně masérského salonu), Saša Razov (mistr šermu), Felix Kühne (kamelot), Jindřich Fiala (listonoš), Rudolf Milič (šofér), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný