Filmexport Home Video – Dva z onoho světa

Ve středu 16. dubna 2014 společnost Filmexport Home Video vydává za 99,- Kč další pamětnické DVD Dva z onoho světa. Hudební komedie plná jazzových písniček s Oldřichem Novým ve dvojroli.

Málo nápaditá hudební komedie pojednává o dvou k nerozeznání si podobných sourozencích, kteří mají rádi hudbu, jenže každý úplně jinou.

Ačkoliv název této komedie zní podivně, vystihuje zápletku děje. Dospělá dvojčata Petr a Pavel, podobná si k nerozeznání, se věnují celoživotně hudbě. Žijí ale každý úplně jiným způsobem života: Petr se živí jazzovou hudbou v Americe, vážný Pavel je profesorem klasické hudby v pedagogickém ústavu v Praze. Vede poklidný život, dbá na to, aby nevyčníval z řad spořádaných spoluobčanů oddaných režimu. Pro zájem svých studentů, k nimž patří i jeho dcera Alena, o jazz a moderní populární hudbu nemá pochopení.

Alena se ve sporech s otcem dovolává příkladu strýčka Petra, a proto Pavel s bratrem přeruší písemný styk poněkud podivným způsobem. Své rodině oznámí, že Petr zemřel, a bratrovi pošle zprávu, že Pavel s celou rodinou tragicky zahynul. Ovšem Petr i se svým dospělým synem přijíždějí do Československa. Náhodou odhalí Pavlův podvod, a když se muži setkají, poperou se. Po usmíření oslaví shledání tak důkladně, že Pavel není schopen jít do školy. Místo něho nastoupí Petr, který si studenty získá „bezduchou“ písničkou. Petr se chce natrvalo vrátit do staré vlasti, ale předtím potřebuje poznat její současný život. Přemluví Pavla, aby si vyměnili úlohy.

Chodí pak místo něho na brigády, schůze, učí ve škole a snaží se pochopit, jak lidé žijí. Stále však neví, zda má v Československu zůstat. Pavel mu vyčte opatrnictví a stejně se zachovají studenti, když jim Petr prozradí záměnu s bratrem. Studenti náhle pochopí svého profesora, kterému říkali „Chopin budovatel“. Dají mu najevo své sympatie a zdá se, že se i pro Petra najde v republice místo…

Důležitou složkou filmu je hudba, jejímiž autory jsou Vlastimil Hála a Jiří Baur. Skladby nahrál Orchestr Karla Vlacha a písně, které se staly všeobecně velmi oblíbenými, nazpívali Oldřich Nový, Helga Čočková, Jan Tříska aj.

Na csfd.cz 73 procent: Dobře obsazené a zahraná režimní pitominka. Původně slibný námět uvázl na vztahu režisér – hlavní hvězda filmu.

Žánr: Komedie / Hudební

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1962

Délka: 87 minut

Kinopremiéra v ČR: 28. prosince 1962

Režie: Miloš Makovec

Pomocná režie: Georgis Skalenakis

Asistent režie: Miloš Kohout, Eva Kolářová

Námět: František Lukáš

Scénář: Vratislav Blažek

Technický scénář: Miloš Makovec

Produkce: Josef Ouzký, Miroslav Smrček

Hudba: Jiří Baur, Vlastimil Hála

Kamera: Jan Roth

Asistent kamery: Jiří Štíbr, Josef Pávek

Střih: Jan Kohout, Jarmila Müllerová

Zvuk: Pavel Jelínek, Mstislav Pilný

Kostýmy: Alena Novotná, Barbora Adolfová, Dagmar Krausová

Masky: Oldřich Mach, Jiřina Bissingerová, Jiří Budín, Rudolf Buneš, Marie Machová

Triky: Jan Roth, Jiří Rumler

Architekt: Leo Karen

Choreografie: Josef Koníček, Karel Mareš

Spolupráce: Jana Cunderlová, Aleš Voleman, Miloslava Vojnová

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Feix – Brož

Hrají: Oldřich Nový (profesor hudby Pavel Fořt / Čechoameričan Petr Forda, Pavlovo dvojče), Dana Medřická (Pavlína, Fořtova žena), Helga Čočková (Alena, Fořtova dcera), Jan Tříska (Robert Forda, Petrův syn), Deyl Rudolf ml. (ředitel), Miloš Kopecký (psychiatr), Josef Beyvl (předseda občanského výboru), Jarmila Smejkalová (učitelka češtiny), Anne Herendeen (stařenka), Eleonora Leff (Američanka), Magda Maděrová (magistra), Jiří Schulz (recepční), Hermína Šebestová (Čechoameričanka), Eman Fiala (výčepní), Eliška Hřebíčková (studentka Jarmila Křečková), Jan Kotva (student Osner), Josef Novák (student), Ivo Pešák (student Kvapil), Pavel Sladovník (student Rabiška), Michal Freimann (student), Jiří Janoušek (student Kubát), Zdeněk Najman (harmonikář), Ota Motyčka (číšník), Georgis Skalenakis (zákazník v lékárně), Antonín Soukup (Malý), Václav Wasserman (vousatý profesor), Rudolf Princ (soused na pavlači), Ludvík Farka (student), Stella Zázvorková (průvodčí), Vítězslav Černý (řidič nákladního auta), Miloslav Hrubý (taxikář), Milan Kindl (cihlář Bohouš, dabing Neděla Milan), Vladimír Hrubý (praporčík SNB), Vladimír Belatka (student), Petr Čapek (student), R. Hampl (učitel), Věra Hanslíková (žena), Karel Hovorka (cizinec), Václav Hybš (hudebník), Sláva Kunst (hudebník), Karel Pilar (hudebník), Zdeněk Munzar (hudebník), Božena Köhlerová (průvodkyně), Josef Lhoták (host v rybárně), František Löring (Čechoameričan), Ela Šilarová (Čechoameričanka), Vladimír Navrátil (liftboy), Jan Odl (student), V. Kohoutová (členka ONV), František Šeba (člen ONV), Lucie Polívková (host v taneční restauraci), Grido Neri (cizinec), Abdel Rasim Salim (cizinec), Z. Skácelová (tančící dívka), Zdeněk Skalický (výčepní), Václav Podhorský (důstojník, člen občanského výboru), M. Kysilka (student), Miloslav Šindler (profesor), František Vandas (příslušník SNB), Václav Žižka (Čechoameričan), Jiří Bauer (muž na brigádě), Barbora Adolfová (žena na schůzi), Ondřej Suchý (student), Eva Konečná (přítelkyně), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný