Blesk – Zmrzlina na klacku

S logem Blesku ve čtvrtek 1. dubna 2010 by na pulty za 49,- Kč mělo dorazit DVD s názvem Zmrzlina na klacku. Láska, sex a jiné trable.

Podle všeho se jedná o slušně hodnocenou a divácky úspěšnou izraelskou teenagerskou komedii Eskimo limon, která je pramáti filmů, jako jsou Prci, prci, prcičky a všechny další klony. Hlavními protagonisty jsou tři přátelé, vysokoškoláci, kteří své mládí prožívají v Tel Avivu v Izraeli 50. let. Benzi, Momo a Judale mají trampoty s prvními láskami a neláskami za hudebního doprovodu hitů té doby.

 

I když jde o film, zpracovávající o pár let důkladně vytěžené téma, je podle zahraničních zdrojů mírně odlišný – nevyhýbá se takovým tématům, jako jsou potraty, neopětovaná láska, nechtěné těhotenství, a hlavně ne každý kousek příběhu má svůj šťastný konec.

 

Snímek byl natolik populární, že se v Izraeli dočkal osmi pokračování, stal se kultem v Německu a získal si početnou obec příznivců třeba i v Japonsku. V dalších pokračováních vystupovaly stejné postavy, jejich osudy se jen posunuly dál do dospělosti. První tři režíroval stejný režisér Baoz Davidson, další pokračování již převzali jiní.

 

První film ze série byl dokonce původním režisérem znovu natočen v roce 1982 v USA, ale remake (The Last American Virgin) se nedočkal takového úspěchu, jako originál.

 

Přidejme po vydání oficiální info z pošetky:

Kam půjdeš, když skončí párty? Život v 17 letech je sladký – alespoň pokud se člověku podaří zbavit se přísného rodičovského dohledu. Kamarádi Benji a Bobbie se snaží urvat si, co se dá.

 

Plachý a nesmělý Benji má ale problém v navazování vztahů, naproti tomu sebevědomý Bobbie si pro sebe získá krásnou Niki, o které tajně sní i Benji. Když potom Niki otěhotní, Bobbie ji opustí. Benji se snaží ze všech sil jí pomoci a doufá, že tím vzbudí její lásku. Osud ale nebývá spravedlivý… 

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: Izrael

Rok vzniku: 1978

Délka: 95 minut

Původní název: אסקימו לימון‎ / Eskimo Limon / Lemon Popsicle

Světová premiéra: 11. února 1978

Režie: Boaz Davidson

Scénář: Boaz Davidson, Eli Tavor

Produkce: Yoram Globus, Menahem Golan

Kamera: Adam Greenberg

Střih: Alain Jakubowicz

Společnost: Noah Films

Natáčeno: Izrael

Hrají: Yftach Katzur (Benzi), Anat Atzmon (Nili), Jonathan Sagall (Momo), Zachi Noy (Judale), Dvora Kedar (Benjiho matka Sonja), Ophelia Shtruhl (Stella), Menashe Warshavsky (Benjiho otec), Rachel Steiner (Bracha), Louis Rosenberg (lékárník), Yehoshua Luff (zmrzlinář), Avi Hadash, Denise Bouzaglo (Hooker), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný