Magic Box – Sabrina (1995)

Inu, není Sabrina jako Sabrina, až zveřejněný náhled obalu v distribučním plánu PNS ukázal, že ve středu 16. dubna 2014 se v trafikách objeví z katalogu společnosti Magic Box za 149,- Kč nikoli opakovaně film Billyho Wildera s Humprey Bogartem a Audrey Hapburn, ale remake z roku 1995 v edici 100 let filmových vzpomínek.

Moderní pohádka o Popelce a lásce, která přišla ve správný okamžik.

Láska je zvláštní věc. Zvlášť, když se v nejbouřlivějším a nejpůsobivějším milostném trojúhelníku všech dob dají dohromady Harrison Ford, Julia Ormond a Greg Kinnear. Sabrina v režii Sydneho Pollacka jiskří jako pohádka, která se stala skutečností.

Ford v roli pracovně vytíženého magnáta Linuse Larrabeeho nemá v diáři prostor na city. Když ovšem románek mezi Linusovým světáckým bratrem a dcerou jejich rodinného řidiče Sabrinou ohrozí jeden z jeho obchodů, udělá si pan ředitel v programu místo na trochu bezcitnosti. Začne Sabrině nadbíhat s tím, že jakmile se záležitost vyřeší, pošle ji k vodě. Najde „jediný žijící dárce srdce na světě“ své vlastní? Samozřejmě, že ano! Ale tak jako u všech úžasných poutí, ani tentokrát nejde jen o její cíl, ale hlavně o putování samé.

Obšírnější verze:

Titulní postavou romantického, téměř pohádkového příběhu o Popelce nebo spíš o ošklivém káčátku, je Sabrina Fairchild, dcera řidiče, který celý život pracuje pro velmi zámožnou rodinu Larrabeeových. Té vládne rázná Maud, které s vedením miliardového rodinného podniku pomáhá starší syn Linus, výtečný obchodník, ovšem zdánlivě muž bez srdce. Jeho mladší bratr David jakoby byl jeho pravím opakem. Lehkomyslný sukničkář, který se o podnik příliš nezajímá. A Sabrina od malička sleduje jejich pohádkový život a sní o tom, že se jí David všimne. Ten však o nevzhlednou a poněkud nemotornou dívku ani okem nezavadí.

To se ovšem změní poté, co Sabrina odjede na čas „na zkušenou“ do Francie, kde pracuje jako asistentka pro časopis Vogue. Osamělá nemotorná dívka tu získá přítelkyni v elegantní šéfce Irene a s její pomocí a pomocí fotografa Louise se postupně mění z ošklivého káčátka v okouzlující a elegantní krásku. Když se vrátí do Ameriky, David ji vůbec nepozná a přestože má před svatbou, zcela okouzlen ji pozve na večerní párty. Davidova nevěsta Elizabeth Tysonová však není jen vhodnou nevěstou, ale také velmi výnosným obchodním spojením, které by přinesla fůze obou rodinných podniků.

A protože obchod nesmí být ohrožen, rozhodne se Linus společně s matkou zakročit a elegantně dívku odklidit z cesty. Linus se rozhodne dívku bratrovi odloudit a potom ji uklidit mimo jeho dosah, například do Francie. Samotářský morous (o kterém se vypráví, že je „jediný žijící dárce srdce“) se však ve svých plánech poněkud přepočítá. Půvabná a inteligentní Sabrina ho proti jeho vůli zcela okouzlí a on se do ní zamiluje natolik, že je ochoten i nevídaného, totiž vzdát se výhodného obchodního spojení.

Na csfd.cz 61 procent: Pohodová nová verze, kupodivu se to dost povedlo.

Zadní strana

Žánr: Drama / Komedie / Romantický

Země původu: USA / Německo

Rok vzniku: 1995

Délka: 122 minut

Původní název: Sabrina

Světová premiéra: 15. prosince 1995 – USA

Režie: Sydney Pollack

Námět: Samuel A. Taylor (divadelní hra)

Původní scénář: Billy Wilder, Samuel A. Taylor, Ernest Lehman

Scénář: Barbara Benedek, David Rayfiel

Produkce: Lindsay Doran, Sydney Pollack, Scott Rudin, Ronald L. Schwary

Hudba: John Williams

Kamera: Giuseppe Rotunno

Střih: Fredric Steinkamp

Kostýmy: Gary Jones, Ann Roth

Společnost: Constellation Entertainment / Mirage Enterprises / Mont Blanc Entertainment GmbH / Paramount Pictures / Sandollar Productions / Scott Rudin Productions / Worldwide

Natáčeno: 399 Park Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA / Salutation House, West Island, Glen Cove, Long Island, New York, USA / Glen Cove, Long Island, New York, USA / Locust Valley, Long Island, New York, USA / Martha’s Vineyard, Massachusetts, USA / Morgan’s Island, Glen Cove, Long Island, New York, USA / New York City, New York, USA / Paříž, Francie / Place du Trocadéro, Paris 16, Paříž, Francie / Pont Alexandre III, Paris 7, Paříž, Francie

Hrají: Harrison Ford (Linus Larrabee), Julia Ormond (Sabrina Fairchildová), Greg Kinnear (David Larrabee), Nancy Marchand (Maude Larrabeeová), John Wood (Fairchild), Richard Crenna (Patrick Tyson), Angie Dickinson (Ingrid Tysonová), Lauren Holly (Elizabeth Tysonová), Dana Ivey (Mack), Miriam Colon (Rosa), Elizabeth Franz (Joanna), Fanny Ardant (Irene), Valérie Lemercier (Martine), Patrick Bruel (Louis), Becky Ann Baker (Linda), Paul Giamatti (Scott), John C. Vennema (Ron), Gregory Chase (Ron), Margo Martindale (zdravotní sestra), J. Smith-Cameron (Carol), Christine Luneau-Lipton (kontrola vstupenek), Michael Dees (zpěvák na párty), Denis Holmes (komorník), Jo-Jo Lowe (zrzka), Ira Wheeler (barman), Philippa Cooper (Kelly), Ayako /India), François Genty (asistent maskéra), Guillaume Gallienne (asistent), Inés Sastre (modelka), Phina Oruche (modelka), Helena (modelka), Katia (modelka), Andrea Běhalíková (modelka), Jennifer Herrera (modelka), Kristina Kumlin (modelka), Eva Linderholm (modelka), Stefano Tartini (model), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 maďarsky, 5.1 polsky

Titulky: česky, maďarsky, polsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,78:1, podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný