Vapet vás baví – Tchaj-pan

Vapet přináší v ediční řadě Vás baví ve čtvrtek 8. dubna 2010 dobrodružný film Tchaj-pan za 48,- Kč.

Filmový přepis slavného bestselleru Jamese Clavella o okolnostech převzetí Hong Kongu Brity na počátku 19. století. Děj je zasazen do doby, kdy Čína již nebyla pro Evropu neznámou a zakázanou zemí. Do doby, kdy se Hong Kong, tehdy téměř pustý ostrov, stal Britskou kolonií.

Skotský obchodní magnát Dirk Struan, řečený Tai-Pan, zakladatel a majitel největší obchodní společnosti působící v Asii, si uvědomuje, jak důležité místo pro obchod toto místo je. Poté, kdy čínský císař zasáhl proti zahraničním obchodníkům a korumpování císařských úředníků a nechal zapálit anglické sklady s opiem, rozhodne se obnovit obchodnické pozice, které měla Evropa před tímto zásahem. Stál tak u zrodu slávy původně malého pustého skalnatého ostrova.

Epické vyprávění popisuje jeho cestu k moci, obchodování s opiem, založení obchodního centra, nekončené drobné války, rozbroje a rivalitu. Dny tráví v tvrdé práci, noci v náručí krásné čínské milenky May-May. Struan dosáhne svého cíle, ale má mnoho nepřátel, kteří se snaží zničit jeho plány.

 

Jeho největší konkurent a nepřítel Tyler Brock by rád byl na ostrově tím nejmocnějším pánem. Brockova nenávist ke Struanovi přesahuje obchodní sféru, rád by zničil nejen jeho společnost, ale i jméno, které mezi lidmi má. Nejraději by se ho však zbavil úplně. Struanova smrt by pro něj byla největším vítězstvím.

Joan Chen byla nominována za výkon ve filmu v roce 1987 na Zlaté maliny, a to hned ve dvou kategoriích: jako nejhorší herečka a nejhorší nový herecký objev.

Dle komentářů průměrně hodnocenému filmovému zpracování ubližuje nevyužitá literární předloha, která má přes 600 stran. Zjednodušit nesmírně dějově i myšlenkově obsáhlý román do délky dvou hodin je údajně nemožné. Několik náhodně vybraných klíčových scén bez znalosti předlohy nedává příliš smysl, scénář se občas odkazuje na události, které jsou v knize popsány, ale ve filmu absentují. A vytrácí se to hlavní z knihy – střet dvou zcela odlišných civilizací. Údajně je styl zpracování hodně podobný Duně, epická sága s několika dějovými liniemi by se hodila spíš na osmihodinovou televizní sérii, protože kdo nečetl, nebude ději ve filmu rozumět. Takto prý jde spíš o vizuální inkarnaci vybraných scén.

Žánr: Dobrodružný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1986

Délka: 123 minut

Původní název: Tai-Pan

Světová premiéra: 7. listopadu 1986 – USA

Režie: Daryl Duke

Námět: James Clavell (román)

Scénář: John Briley, Stanley Mann

Produkce: Dino De Laurentiis, Raffaella De Laurentiis, José López Rodero, Lucio Trentini

Hudba: Maurice Jarre

Kamera: Jack Cardiff

Střih: Antony Gibbs

Kostýmy: John Bloomfield

Společnost: De Laurentiis Entertainment Group

Natáčeno: Čína / Hong Kong, Čína / Macau, Čína

Hrají: Bryan Brown (Dirk Struan), Joan Chen (May-May), John Stanton (Tyler Brock), Tim Guinee (Culum Struan), Bill Leadbitter (Gorth Brock), Russell Wong (Gordon Chen), Katy Behean (Mary Sinclairová), Kyra Sedgwick (Tess Brocková), Janine Turner (Shevaun Tillmanová), Norman Rodway (Aristotle Quance), John Bennett (Orlov), Derrick Branche (Vargas), Vic Armstrong (opilý námořník), Dickey Beer, Chuang Cheng, Kuan Tai Chen (pirát), Shu Chen, Rosemarie Dunham, Robert Easton, Richard Foo, Nicholas Gecks, Carol Gillies, Pat Gorman (britský obchodník), Michael C. Gwynne, Billy Horrigan, Denise Kellogg (nahá modelka), Barbara Keogh, Lisa Lu, Bronco McLoughlin, Bert Remsen, Patrick Ryecart, Rob Spendlove, Patty Toy, Jie Zhang, a další

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: ?