Filmag válka film – Pouštní štít

Jednou za čas se Filmag vypraví i jinam než jen do časů druhé světové války. V úterý 6. dubna 2010 za 45,- Kč v ediční řadě Válka film vychází Pouštní štít, akční drama z doby, kdy válka v Perském zálivu vrcholí. Ouha, 2,6 z 10 na imdb.com? Nic moc.

Na základě skutečných událostí vzniklo moderní válečné drama, vracející se do dob války v Perském zálivu. Film se soustředí na osudy elitní jednotky amerického námořnictvy „SEAL Team VI", která byla nasazována armádou Spojených států už od dob 2. světové války. Nyní jsou vojáci vysláni na přetěžkou misi – mají navádět palbu na nepřátelské pozice v průběhu operace zvané Pouštní štít. Při zaměřování posledního cíle jsou však odhaleni. Podaří se jednotce přežít a tím i přispět ke zdárnému výsledku války, která vedla k zásadnímu oslabení moci Saddáma Husajna na Blízkém východě?

 

Údajně ušito horkou jehlou, byť se jedná o příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Herci nepřesvědčiví amatéři, kteří ani neumí držet zbraň, nenavazující střihy v ději a velmi zkreslený a zkreslující pohled na jednotky speciálních operací (nikdo z tvůrců určitě s kýmkoli ze SEAL jednotek ani nemluvil). Že to snad natočil nějaká ochotník, který vlastní něco jako army shop – odborníci poukazují na fakt, že používané uniformy v roce 1991 ještě neexistovaly, že mezi zbraněmi se objevují pušky na air-soft, že nesouhlasí hodnostní označení, že vojáci v akci nemají zdravotní balíčky atd. atd. – prý ztráta času.

 

Žánr: Akční

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 95 minut

Původní název: SEAL Team VI

Režie: Mark C. Andrews

Scénář: Mark C. Andrews

Produkce: Mark C. Andrews, Ken Gamble, Lu Liu

Hudba: Matt Gates

Kamera: Chia-Yu Chen

Střih: Jeffrey Sargent

Společnost: Four Minute Mile Productions / Gamble Entertainment Group

Natáčeno: Burbank, Kalifornie, USA / Culver City, Kalifornie, USA / Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Pacifický oceán / Point Dume, Malibu, Kalifornie, USA / San Pedro, Los Angeles, Kalifornie, USA / Vasquez Rocks, Vasquez Rocks Natural Area Park – 10700 W. Escondido Canyon Rd., Agua Dulce, Kalifornie, USA

Hrají: Jeremy Davis (Michael Davis), Ken Gamble (Devon Mackefy), Zach McGowan (Roberts), Kristoffer Garrison (Williams), Neto DePaula Pimenta (Sanchez), Amol Shah (Jamal), Jessica Meza (Cassandra Mackefyová), Chris Warner (major Beder), Lisa Carnahan (Sidney Banksová), Dianna Cromie, Andrew John Ferguson (írácký chlapec), Edward C. Gillow (admirál Timmons), Erik Koelle (kapitán Chambers), Charles Labbe (námořní důstojník), Jordan Larken (Tristan Mackefy), Aladine Naamou (írácký voják), River Ross (Devon Mackegy Jr.), Stewart Skelton (předseda vojenského senátu), a další

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: ?