Bontonfilm – Zlodějka knih

Jediným víkendovým premiérovým titulem v neděli 11. května 2014 v trafikách bude za 299,- Kč novinka z katalogu společnosti Bontonfilm, dříve než do e-shopů se dostane k zájemcům válečné drama Zlodějka knih. Odvaha ukrytá mezi řádky.

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla“ z pohřbu svého bratra.

zlodejka_knih_01

zlodejka_knih_02

zlodejka_knih_03

Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi.

Na csfd.cz 79 procent: Citlivý „malý“ příběh o válce, dětství a rodinných hodnotách, z něhož možná až moc čiší Hollywood.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: USA / Německo

Rok vzniku: 2013

Délka: 126 minut

Původní název: The Book Thief / Die Bücherdiebin

Světová premiéra: 3. října 2013 – USA (Mill Valley Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 16. ledna 2014

Režie: Brian Percival

Námět: Markus Zusak (román)

Scénář: Michael Petroni

Produkce: Ken Blancato, Christoph Fisser, Henning Molfenter, Redmond Morris, Karen Rosenfelt, Charlie Woebcken

Hudba: John Williams

Kamera: Florian Ballhaus

Střih: John Wilson

Kostýmy: Anna B. Sheppard

Společnost: Fox 2000 Pictures / Sunswept Entertainment / Studio Babelsberg

Natáčeno: Berlín, Německo / Görlitz, Saxony, Německo / Studio Babelsberg, Potsdam, Brandenburg, Německo

Hrají: Roger Allam (vypravěč / smrt), Sophie Nélisse (Liesel Memingerová), Heike Makatsch (Lieselina matka), Julian Lehmann (Lieselin bratr), Gotthard Lange (hrobník), Rainer Reiners (kněz), Kirsten Block (paní Heinrichová), Geoffrey Rush (Hans Hubermann), Emily Watson (Rosa Hubermannová), Nico Liersch (Rudy Steiner), Ludger Bökelmann (fotbalový výtržník #1), Paul Schaefer (fotbalový výtržník #2), Nozomi Linus Kaisar (otylý brankář), Oliver Stokowski (Alex Steiner), Robert Beyer (židovský účetní), Hildegard Schroedter (paní Beckerová), Levin Liam (Franz Deutscher), Ben Schnetzer (Max Vandenburg), Sandra Nedeleff (Maxova matka), Rafael Gareisen (nacistický voják Walter), Carl Heinz Choynski (správce hřiště Juergen), Carina N. Wiese (Barbara Steinerová), Rainer Bock (starosta Hermann), Barbara Auer (Ilsa Hermannová), Sebastian Hülk (gestapák), Matthias Matschke (Wolfgang), Beata Lehmann (žena se šampaňským), Laina Schwarz (sousedka), Marie Burchard (sousedka), Georg Tryphon (soused), Joachim Paul Assböck (důstojník), Martin Ontrop (pan Lehmann), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, VO polsky, turecky

Titulky: česky, anglicky, arabsky, bulharsky, chorvatsky, řecky, hebrejsky, maďarsky, islandsky, polsky, portugalsky, rumunsky, srbsky, slovinsky, turecky

Obraz: barevný / černobílý PAL DVD9 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Vynechané scény