Filmexport Home Video – Vesmír: Utajená historie

Dalším z řady dokumentů bude ve středu 7. dubna 2010 za 59,- Kč z líhně Filmexport Home Video disk s názvem Vesmír – utajená historie. Triumfy a tragédie vesmírného závodu aneb prvním mužem ve vesmíru nebyl Gagarin! Pokud by se někomu snad obal nebo následující popis zdál povědomý, pak se může juknout tady.  

Na disku budou dvě epizody:  

Sovětská vesmírná konspirace

 V roce 1961 sovětská média informovala svět, že prvenství v kosmu náleží Jurijovi Gagarinovi. Po rozpadu Sovětského svazu ovšem zpřístupněné odtajněné dokumenty vydaly ohromující pravdu. Prvním mužem ve vesmíru nebyl Gagarin, nýbrž Vladimír Iljušin, jenž v Rusku patří k nejoslavovanějším zkušebním pilotům. Tento zcela průkopnický dokument odkrývá pravdu o tom, jak Iljušinova mise skončila těžkým zraněním a jak se úřady Sovětského svazu raději rozhodly pravdu před světem utajit, jelikož byla v sázce jeho pověst neohroženého dobyvatele vesmíru.

 

Tragické okamžiky při dobývání vesmíru

Zkoumání vesmíru je i nadále jednou z největších výzev v dějinách. Za nesmírné úspěchy však lidstvo zaplatilo cenu nejvyšší. Dokument vám umožní poznat smrtelně nebezpečné povolání astronautů a kosmonautů. Ukáže vám takřka všechny život ohrožující okamžiky, v nichž se během zkoumání vesmíru ocitli, jakož i incidenty, které si vyžádaly lidské životy. O většině těchto událostí tisk nikdy neinformoval. Poznejte hrozivá nebezpečí, jimž se při dobývání neznáma tito vesmírní pionýři vydávali všanc. 

 

Žánr: Dokument

Země původu: USA

Rok vzniku: 2005

Délka: 106 minut

Původní název: Space: The Secret History – The Cosmonaut: Cover Up / The Scariest and Deadliest Moments in Space History

Režie: Michael Schelp

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3  

Bonus: žádný