DVD edice – Pokrevní bratři

Dalším titulem, oznámeným v DVD edici bez konkrétního data vydání (budeme upřesňovat, až se DVD objeví na pultech), jsou Pokrevní bratři za 49,- Kč. Pozor, stejný vydavatel už pod stejným názvem vydal zcela jiný film. I zločin může být poutem. Tenhle film se motá v hodnoceních okolo 70ti procent… Vyšlo v pondělí 12. dubna 2010.

Je horké dusné léto na začátku šedesátých let. Šestnáctiletý Simon tráví prázdniny se svými nesmírně bohatými kamarády Arnoutem a Victorem van Riebeeckovými. Chlapci hrají tenis, poslouchají hudbu a jen tak se poflakují s Arnoutovou krásnou přítelkyní Frederique.

 

Na půdě jejich vily skrývají kamaráda Ronnieho, kterého hledá policie. Rodiče nemají o jejich nájemníkovi ani potuchy. Zpočátku je to pro všechny zábava a dobrodružství, ale jen dokud nezačne být Ronnie na obtíž a nezačne všechny okolo vydírat. Nemohou připustit, aby se Ronnie dostal ven…

 

Film je založen na skutečném příběhu odporné vraždy v obci Baarnse. Podle zahraničních pramenů Boudewijn Henny (17 let), jeho bratr Ewout Henny (15 let) a Hennie Werkhoven (jejich přítel, 16 let), zavraždili 14tiletého Thea Mastwijka. Jeho tělo bylo v pátek 27 října 1961 v zahradě domu náhodou nalezeno dělníkem, který opravoval starou žumpu. Pohřeb Thea se konal 15. listopadu 1961. Při vyšetřování byli mladíci obviňováni z třídní nenávisti. Otec byl ředitelem pojišťovny a mluvilo se o nich jako o milionářských syncích, oběť pocházela z nižšího sociálního prostředí. Při vyšetřování se obviňovali navzájem, nakonec byli odsouzeni – Boudewijn a Hennie na devět let, Ewout na šest let. Příběh se stal několikrát předlohou literárního zpracování, zfilmován byl poprvé – a jeho hlavním motem je domněnka chudého chlapce, že vražda se může stát důvodem celoživotního přátelství s bohatými bratry.

 

Dle komentářů zpočátku nevinná dětská hra se mění v atmosférický a syrový thriller, bez východiska a bez happy-endu. Vadit tak může jen několik chyb v oficiálních informacích vydavatele (např. Simon není bratrem Arnouta a Victora).  

Žánr: Thriller

Země původu: Nizozemí

Rok vzniku: 2008

Délka: 90 minut

Původní název: Bloedbroeders

Světová premiéra: 10. ledna 2008 – Nizozemí

Režie: Arno Dierickx

Scénář: Bert Bouma, Jan Bernard Bussemaker

Produkce: Reinier Selen, Edwin van Meurs

Hudba: Johan Hoogewijs

Kamera: Renaat Lambeets

Střih: Johan Hoogewijs

Společnost: Rinkel Film & TV Productions BV

Hrají: Erik van Heijningen (Simon Bakker), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Arnout van Riebeeck), Derk Stenvers (Victor van Riebeeck), Sander van Amsterdam (Ronnie Fennis), Carolien Spoor (Frederique), Pierre Bokma (otec van Riebeeck), Betty Schuurman (matka van Riebeecková), Daan van Dijsseldonk (Diederick van Riebeeck), Dimme Treurniet (otec Bakker), Marthe Geke Bracht (matka Bakkerová), Sterre Herstel (Erika Bakkerová), Raymond Thiry (otec Fennis), Astrid van Dorp (matka Fennisová), Bert Geurkink (učitel klasických jazyků), Jos van Hulst (obchodník Haitsma), Jim Deddes (Semijns), Daan Theeuwes (De Beaufort), Dirk Hanseler (Vriens), Jan-Peter IJkelenstam (Tamminga), Dennis Overeem (policista 1), Ronald Kerkhof (policista 2), Jos Rosendaal (policista 3), Patrick Teijsman (policista 4), Michiel Varga (zahradník), Gert Gulleman (zahradník), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 holandsky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný

Bonus: žádný