AdvantAge Film – Opičí král

A ještě jeden titul, nacházející se v katalogu MagicBoxu, který je uváděn v upoutávkách na předchozích discích AdvantAge Film. Opět přejmenovávací tanečky, televizní film Opičí král za předpokládanou cenu 69,- Kč lze nalézt především pod názvem Rok draka. Americký obchodník pracující v Číně se vydává na pouť mytickým světem čínských bohů a démonů, aby zachránil svět před zkázou a vysvobodil autora Cesty na západ a původní rukopis jeho románu. A překvapení – film se objevil v úterý 13. dubna 2010 v klasické pošetce za obyčejných 49,- Kč v obálce s nápisem AdvantAge Speciál

Největší radostí pětatřicetiletého Nicka Ortona bylo před lety studium čínské historie a literatury, teď se ale živí jako poradce USA na obchodní vztahy s Čínou. Při jedné ze svých cest na Východ se setkává se záhadnou kráskou, která ho přesvědčuje, že současný svět je na pokraji zkázy a on jediný může katastrofu odvrátit.

 

Musí ale vysvobodit v podsvětí ze spárů zloduchů autora Cesty na západ a původní rukopis jeho románu. Nick tajuplné ženě uvěří až v momentě, kdy hodiny náhle začnou běžet pozpátku.

Je čas vstoupit císařovou hrobkou ze světa smrtelných do říše duchů, démonů a bohů. Až tady odkryje, že půvabnou průvodkyní podsvětím je sama čínská bohyně milosrdenství, jež ho při jeho misi podsvětím provází a později se zcela lidsky zamiluje.

 

Zde také poznává svého nového učitele, legendárního Opičího krále a jeho přátele, věčně hladového Vepře a kurážného Písečného mnicha, kteří mu na pouti za vzácným rukopisem a panem Wuem budou pomáhat.

Proti nim ale stojí stovky nepřátelských nestvůr se záludnými triky a kejklemi a dokonce i samotný vládce zla – cenzor Shu…

 

Fantasticko-dobrodružný dvoudílný televizní film režiséra Petera MacDonalda vychází z motivu románu Cesta na západ čínského prozaika šestnáctého století Cchen-ena Wua, který námět pro svou knihu čerpal z příběhu lidových vypravěčů popisujících historicky dokázanou cestu mnicha Süan-can-ga do Indie. Příběhy zpracoval v románu jako řadu fantastických dobrodružství s nadpřirozenými bytostmi, ale pojal je jako karikaturu a satiru na skutečný svět a lidi.

 

Podprůměrné hodnocení v komentářích zachraňují víceméně jen pochvaly za vzhled Ling Bai:

Hallmark nikdy netočil extra kvalitní snímky a tady je tomu nejinak. Míchat Američany s čínskou legendou o Opičím králi není moc dobré.

Žánr: Dobrodružný / Fantasy

Země původu: USA / Německo

Rok vzniku: 2001

Délka: 150 minut

Původní název: The Lost Empire: The Legend of the Monkey King

Světová premiéra: 11. března 2001 – USA

Režie: Peter MacDonald

Scénář: David Henry Hwang

Produkce: Robert Halmi Jr., Robert Halmi Sr., Steve Harding, David Henry Hwang

Hudba: John Altman

Kamera: David Connell

Střih: Colin Green

Kostýmy: Barbara Lane

Společnost: Babelsberg International Film Produktion / Hallmark Entertainment / RTL

Hrají: Thomas Gibson (Nicholas Orton), Ling Bai (Kwan Ying), Russell Wong (Opičí král), Ric Young (Konfucius), Kabir Bedi (Písečný mnich), Eddie Marsan (Čuník), Randall Duk Kim (Shu), Henry O (Wu), Annette Badland (4. žena), Inday Ba (Elizabeth), Terence Beesley (princ), Simon Bernstein (slunečníkový král), Jacqui Chan (vznešená matka), Cecil Cheng (opičák), Anthony Chinn (občan), James Faulkner (Marcus Harding), Turbo Kong (démon), Burt Kwouk (profesor Sheng), Hossan Leong (Démon), Stiven Liang (terakotový bojovník), Pik Sen Lim (stará opice), Kwong Loke (císařský vyvolávač), Richard Ng (komunistický úředník), Olga Sosnovska (Linda), Chia Suan (Bílý had), Hon Ping Tang (démon s devíti drápy), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: trailery (Zakázané území, Ježíš, Křižáci, Ztracený prapor, Ďáblova čísla, Opičí král, Varianova válka)