Bontonfilm – Bella Mia

V pondělí 4. srpna 2014 společnost Bontonfilm nachystala za 199,- Kč zástupce domácí kinematogrie, drama Bella Mia. Film o svobodě, lásce a …kravách.

Natočeno podle skutečné události.

Ty krávy byly ve všech ohledech šílené. Vzepřely se tragickému konci na jatkách, kam je poslalo podezření z BSE (tedy nemoci šílených krav) a prchly svému farmáři Pazderovi do hlubokých lesů na úpatí Jizerských hor. Vypadá to jako absurdní představa, že by se tupé domestikované stádo dokázalo tak dlouho vyhýbat lidským pronásledovatelům, jenže krávy mají na své straně několik trumfů. Prvním z nich je jejich vůdkyně Bella, velmi inteligentní zvíře, které se rozpomene na dávno zapomenuté instinkty potřebné k přežití v divoké přírodě. Druhý trumf pak představují farmář Pazdera a jeho dospívající děti, kteří svým utečencům nepokrytě fandí a tajně pomáhají. V tom je podporuje sympatický veterinář, který se tak chce dostat blíž k farmářově dceři, a sousedka Linda, jež pro změnu nadbíhá Pazderovi. Proti nim však stojí myslivci, pro které je odstřel krav věcí prestiže a kterým pomalu začínají téct nervy, čím déle se před nimi daří kravám unikat.

bella_mia_01

bella_mia_02

bella_mia_03

bella_mia_04

A ještě jiná verze:

Stádo krav z menšího statku je kvůli podezření na BSE (Nemoc šílených krav) odsouzeno k utracení. Zvířata nakládané do vozů, ale vycítí blížící se hrozbu, vzbouří se a pokusí se utéct. Lidé na ně začnou pořádat hon, ale stádo pod vedením krávy Bely se ukáže být v mnoha ohledech inteligentní a prozíravé a řadu nástrah prokouknou, zneškodní, nebo prostě jim uniknou. Vzájemným soubojem o to, kdo s koho, se na obou stranách vyčerpávají síly i stoupá agresivita. Právě člověk se uchýlí k brutálnímu, nízkému a na nic se neohlížejícímu vybíjení, které už má pramálo společného s původní veterinární prevencí. Na straně druhé se však najdou i lidé opačného smýšlení, kteří mají pro krávy na útěku pochopení, sympatizují s nimi a snaží se jim pomoci. Jde totiž více o souboj člověka s narušenou konvencí řádu, než o jakékoli přímé ohrožení života člověka zvířetem či jiných zvířat. Hrdinky touží jen po jediném, po svobodném životě v přírodě, v níž jsou ale náhle nuceny se také učit žít a přežít. V přírodě, kde je nikdo nenakrmí, nepodojí, nenadopuje léky, přírodě, jíž se sami musejí přizpůsobit. Poznávají, co je to hlad, zima, strádání i bolest. Přebírají lidské rysy a nastavují nám lidem zrcadlo, kam je a není možné zajít v zahrávání si s přírodou. S postupujícím časem v nerovném souboji však zůstává jen hlavní hrdinka, vůdčí kráva Bela, která je postavena před závažné rozhodnutí volby – zachránit si holý život či za velkého rizika pokusit se zachránit vlastního potomka. Obětuje se, morálně vítězí nad námi všemi, ale je jen a jen na přírodě, zda ji nechá těžce zraněnou přežít.

Tento baladicky laděný příběh s mimořádným emocionálním nábojem a morálním apelem určitě zaujme nejen svým prostým sdělením, že lidé nejsou tady proto, aby se stali krutými pány tvorstva, ale proto, aby se naučili žít v souladu s přírodou a nikomu neubírali právo na svobodu a vlastní život.

Na csfd.cz 45 procent: Strašná krávovina. Hovězí dobytek chytřejší než průměrný animovaný medvěd, nepovedené dialogy a šílený střih.

Zadní strana

Žánr: Drama

Země původu: Česká republika / Polsko

Rok vzniku: 2013

Délka: 90 minut

Kinopremiéra v ČR: 21. listopadu 2013

Režie: Martin Duba

Pomocná režie: Libor Zlomek

Námět: Marek Epstein (povídka)

Scénář: Marek Epstein

Produkce: Miloš Šmídmajer, Martin Čuchna, Petra Kinclová, Aleš Tříska, Arkadiusz Wojnarowski, Pavla Krečmerová

Vedoucí výroby: Jiří Holan

Hudba: Jósef Skrzek

Kamera: Martin Duba

Druhá kamera: Edita Kainrathová

Střih: Vladimír Žán

Zvuk: Daniel Potasz, Klára Javoříková, Sebastian Wlodarczyk, Pavel Kovařík, Jan Tomšů

Kostýmy: Věra Kocová, Martina Hrušová

Masky: Ilona Robová

Architekt: Karel Křivka

Společnost: Bio Illusion / Cinemart / Fundacija Magellan

Natáčeno: Jizerské hory

Hrají: Petr Forman (Karel Pazdera, farmář), Zuzana Norisová (Linda, přítelkyně Pazdery a majitelka restaurace), Anna Fialová (Míla, vzpurná dcera farmáře Pazdery), Lukáš Kůrka (Honza, neméně svéhlavý Pazderův syn), Igor Orozovič (Vítek, veterinář), Petr Rajchert (Hádek), David Bonaventura (Malchar), Břetislav Rychlík (honák), Alexandra Malinská (Saša), Luboš Veselý (major), Jiří Duba (mladík), Michal Gulyáš (pracovník kafilerie), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky, polsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: film o filmu, fotogalerie, trailer