Filmexport Home Video – Počestné paní pardubické

V pátek 16. dubna 2010 přináší Filmexport Home Video další protektorátní historickou komedii a za 59,- Kč bude ke koupi film Počestné paní pardubické. Soukromá válka se závistí a lidskou zlobou.

Režisér Martin Frič se v době okupace stejně jako jiní tvůrci uchyloval k nenáročným a nadčasovým tématům, které cenzura mohla jen stěží napadnout. Na sklonku okupace sáhnul po divadelní předloze s historickou tématikou a natočil kostýmní komedii Počestné paní pardubické. Autorem předlohy byl Karel Rudolf Krpata (1900-1972), advokát, dramatik a spisovatel, který patřil k výrazným osobnostem kulturního dění v Pardubicích. Martin Frič do filmové podoby převedl jeho divadelní hru Mistr ostrého meče, která pojednává o nelehkém údělu městského kata a jeho manželky, proti níž stojí manželky konšelů; příběh je zasazen do počátku 17. století.

 

Do podoby filmového scénáře zpracoval předlohu později významný režisér Karel Steklý, který s Fričem jako scénárista spolupracoval již dříve. Přestože film vznikal v těžkých dobách posledního válečného roku, disponuje poměrně obstojnou výpravou a především dosud svěžím humorem. Naopak, dobové protiprotektorátní odkazy ve formě podprahových metafor dnes již postrádají svůj význam. Film je exhibicí řady významných herců té doby v čele s Jiřinou Štěpničkovou a Františkem Smolíkem, za zmínku ale stojí i nevelká role začínající Dany Medřické. Film se natáčel v Pardubicích, kde měl také premiéru 5. října 1944, zatímco do pražských kin byl nasazen až o den později.

 

Hašteření závistivých paniček, zločinné úmysly podvodníků a láska dvou mladých lidí jsou v ohnisku dění. Laskavý a útlocitný pardubický kat Jiří by se rád zbavil řemesla, které jej odsuzuje do "sníženého" stavu. Nejenže je to člověk jemných mravů, ale navíc katovské řemeslo stejně téměř nevykonává a vydělává si spíše svým uměním léčitelským a ranhojičským. Jeho žádost o uvolnění však konšelé zamítnou, aniž by si ji přečetli. Za vším jsou hlavně malicherné a hloupé manželky konšelů, které závidí katově moudré, spravedlivé, ale rázné a nebojácné ženě Rozině její krásu a taky hezké šaty.

 

Situaci ve městě rozbouří příjezd hraběte Bořity, který za tučné úplatky slibuje konšelům a bohatým obyvatelům udělení erbovního měšťanství. V této bouřlivé době se v katovně náhodou setká městský písař Prokop s Aninkou, schovankou staré paní hraběnky. Vyznají si lásku, přestože oba vědí, že nikdy nedojde naplnění. Hraběnka nutí Aninku ke sňatku s purkmistrem.

 

Prokop musí čelit obvinění ze znásilnění, které proti němu vznesla uražená manželka konšela Zvůnka, jejíž milostné návrhy Prokop odmítl. Jako by to nebylo málo, nastěhuje se k paní hraběnce baronesa Helena z Alcantaru, jejíž úmysly zjevně nejsou tak počestné, jak se snaží paní hraběnce namluvit.

 

A pak je purkmistr přepaden a oloupen o klíč k obecní pokladně a jako pachatele označí Prokopa. Naštěstí je tu bystrý kat Jiří, který v poslední chvíli odhalí skutečného pachatele i jeho komplice. Už delší dobu totiž podezírá Bořitu z nekalých skutků. Zjistí a dokáže, že jde o podvodníka, který má na svědomí vykradenou obecní pokladnu a že baronesa Helena je jeho spojenkyní. Oba jsou uvrženi do vězení. Osvobozený Prokop se může oženit s Aninkou. Za své zásluhy o město je nyní už bývalý kat Jiří se svou ženou Rozinou přijat mezi řádné měšťany.

Žánr: Historický / Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1944

Délka: 93 minut

Premiéra v kinech ČR: 5. října 1944 – Pardubice

Režie: Martin Frič

Námět: Karel Krpata (divadelní hra Mistr ostrého meče)

Scénář: Karel Steklý

Produkce: Václav Dražil, Karel Feix

Kamera: Václav Hanuš

Hudba: Jiří Fiala, Vilém Prokop Mlejnek

Střih: Jan Kohout

Kostýmy: Josef Matěj Gottlieb

Zvuk: František Šindelář

Výprava-architekt: Ferdinand Fiala, Štěpán Kopecký

Výtvarník: Oldřich Novotný

Choreografie: Joe Jenčík

Společnost: Nationalfilm

Hrají: František Smolík (kat Jiří), Jiřina Štěpničková (katova žena Rozina), Eman Fiala (katův pacholek Adam), Ferenc Futurista (katův pacholek), Terezie Brzková (hraběnka), Marta Fričová (schovanka hraběnky Aninka Dražická), Zita Kabátová (baronesa Helena z Alcantaru), Jindřich Plachta (rychtář Pálka, mistr pekařský), Jaroslav Marvan (purkmistr), Gustav Nezval (rychtářský písař Prokop Trubka), František Filipovský (perníkář Flaška), Jára Kohout (punčochář Hypolit Kostík), Meda Valentová (Kostíkova žena), Vilém Pfeiffer (hrabě Bořita z Klokočína), František Kreuzmann (konšel Zvůnek), Helena Bušová (Baruška, Zvůnkova žena), Vladimír Řepa (konšel), Dana Medřická (konšelova žena), Blažena Slavíčková (panna Dorlička, dcera rychtáře), Anna Vávrová (měšťanka), Miloš Šubrt (konšel Štros), Emil Bolek (krčmář), Jiří Vondrovič (milenec Zvůnkové), Karel Šmíd (doktor), Jarmila Švabíková (švadlena), Antonín Soukup (konšel – jedlík), Milada Smolíková (konšelova žena), Marie Buddeusová (měšťanka), Karel Beníško (šafář), Martin Raus (komorník pána z Klokočína Filip), Marie Ježková (vdova), Jaroslav Orlický (dveřník purkmistrův), Ota Motyčka (konšel), Bedřich Bozděch (konšel), Václav Trégl (biřic), Jan W. Speerger (biřic), Lída Chválová (povětrná žena), Ferdinand Jarkovský, Antonín Jirsa, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný