Bontonfilm – Blízká setkání třetího druhu

Občas brbláme, že se na pultech objevuje šunt, balast a blbosti. Ovšem občas se nám oči rozzáří. Další přírůstek Hvězdné edice Bontonfilmu má být v pondělí 19. dubna 2010 jeden z nejslavnějších sci-fi filmů všech dob Blízká setkání třetího druhu za 69,- Kč. Nejsme sami.

Dnes již kultovní film podle vlastní úpravy scénáře natočil Steven Spielberg. Inspiroval se tajemnými, nevysvětlenými jevy – UFO a důmyslně rozehrál fantastickou velkopodívanou o setkání s mimozemskou civilizací.

 

Jedním z hrdinů příběhu je obyčejný Američan Roy Neary, který spatří tajemná světla na noční obloze. Podobná světla se objevují i nad dalšími oblastmi země. Na jiných místech se zase nevysvětlitelným způsobem "ztrácí" elektrická energie. Uprostřed pouště jsou nalezeny bombardéry, pohřešované od roku 1945, a nikdo nedokáže vysvětlit, jak se právě sem dostaly. Těch podivných záhad je najednou až neuvěřitelně mnoho. Probouzejí v lidech pochopitelné obavy a strach, stejně jako je přitahují svou tajemností…

 

Spielbergův divácky úspěšný snímek dělá jedinečným jeho vizuální stránka, mistrovská práce režie i odborníků na speciální efekty, které společně s dokonale namíchaným tajemnem a pocity jakéhosi údivu prostupují celý děj. Natáčení projektu předcházela náročná příprava, na níž se podílel například vynikající astronom, ředitel výzkumu UFO v Illinois, prof. Allen Hynek. Speciální efekty připravil Douglas Trumbull.

 

Samotný termín "blízká setkání" patří do slovníku ufologů a jsou odstupňována na určité úrovně. Třetí stupeň je ten nejlepší (pro každého ufologa) nebo nejhorší (pro obyčejné lidi) – jde o setkání tváří v tvář.

 

Film ani po dvaceti letech neztrácí na kouzle. Lidé se ve filmu cítí jako malé děti a také se chovají jako malé děti, mimozemšťané se naopak chovají velmi dospěle, cílevědomě a ve většině případů chladně – jejich vizuální vzhled je přitom více dětský než cokoliv jiného. Využití hudby pro začátek komunikace mezi lidmi a mimozemštany je také rozhodně prvek zajímavým.

 

Film maximálně využíval všech doposud známých projevů setkání s UFO – světla, vynechávající motory, fantastické pohyby neidentifikovatelných těles, nerovnoměrné opálení, podivné chování lidí. Stejně tak využil několika případů zmizení lidí a dokonce celých předmětů k tomu, aby každého ufologa doslova přišpendlil k židli v očekávání dalších sdělení.

 

Slováci mají takové pěkné slovo – zimomriavky. Pamatuju se, jak jsem seděl v kině, čelist se mi válela někde u kolen, zíral jsem, čekal na nějaké vysvětlení, pointu, a najednou se nad stolovou horou objevil zářící kolos… Ach, ta nostalgie, ach, to mládí…  

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

Žánr: Sci-fi / Drama / Dobrodružný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1977

Délka: i když obal tvrdí 129 minut, režisérský sestřih na disku ukazuje cca 132 minut  

Původní název: Close Encounters of the Third Kind

Světová premiéra: 15. listopadu 1977 – USA

Režie: Steven Spielberg

Scénář: Steven Spielberg, Hal Barwood, Jerry Belson, John Hill, Matthew Robbins

Produkce: Clark L. Paylow, Julia Phillips, Michael Phillips

Hudba: John Williams

Kamera: William A. Fraker

Střih: Michael Kahn

Společnost: Columbia Pictures Corporation / EMI Films

Natáčeno: Alabama, USA / Mexiko / Wyoming, USA / Kalifornie, USA / Indie

Hrají: Richard Dreyfuss (Roy Neary), François Truffaut (Claude Lacombe), Teri Garr (Ronnie Nearyová), Melinda Dillon (Jillian Guilerová), Bob Balaban (David Laughlin), J. Patrick McNamara (vedoucí projektu), Warren J. Kemmerling (Wild Bill), Roberts Blossom (farmář), Philip Dodds (Jean Claude), Cary Guffey (Barry Guiler), Shawn Bishop (Brad Neary), Adrienne Campbell (Sylvia Nearyová), Justin Dreyfuss (Toby Neary), Lance Henriksen (Robert), Merrill Connally (vedoucí týmu), George DiCenzo (major Benchley), Amy Douglass (zasažená), Alexander Lockwood (zasažený), Gene Dynarski (Ike), Mary Gafrey (paní Harrisová), Norman Bartold (oběť z Ohia), Josef Sommer (Larry Butler), reverend Michael J. Dyer (sám sebe), Roger Ernest (dálniční hlídka), Carl Weathers (vojenský policista), F. J. O’Neil (člen projektu ARP), Phil Dodds (hudebník ARP), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, polsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, chorvatsky, maďarsky, polsky, rumunsky, slovinsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1, podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: žádný