Bontonfilm – Transcendence

Několik dní před e-shopovou premiérou v neděli 24. srpna 2014 společnost Bontonfilm nabízí za 299,- Kč sci-fi Transcendence. Co kdyby vznikl zcela nový druh inteligence?

Včera byl doktor Will Caster pouhý člověk…

Pohledný a úspěšný vědec Will Caster má velký celoživotní sen: vytvořit stroj obdařený umělou inteligencí i schopností vnímat emoce, který by dokázal soustředit kolektivní vědění a vědomí lidstva. Jeho kontroverzní experimenty z říše snů mu přináší slávu i nepřátele. Extremisté z řad odpůrců umělé inteligence se ho pokusí zastavit a spáchají na něj atentát ve chvíli, kdy je jeho dílo téměř u konce. Sami tím však „božský experiment“ uspíší a Will osobně se v projektu transcendence stane hlavním hrdinou. Pro jeho ženu Evelyn a dalšího vědce Maxe zde totiž neleží otázka, zda je to možné, ale zda je to správné. A co se vlastně stane. Willovo vědomí připojí k super počítači a obřímu vesmíru umělé mysli, kterou sám vytvořil. Důsledky záhy pocítí celý svět. Willova původní touha obsáhnout vědění celého světa se však rychle mění v jiný cíl: získat nad celým světem kontrolu. „Pokud ho nezastavíme, bude to konec lidstva v té podobě, jak ho známe,“ konstatuje ve filmu postava Morgana Freemana.

transcendence_01

transcendence_02

transcendence_03

transcendence_04

 A ještě verze ze zadní strany obalu:

Doktor Will Caster (Johnny Depp) je špičkovým odborníkem v oblasti umělé inteligence, který touží sestavit stroj, jenž dokáže soustředit veškeré kolektivní vědění i vědomí lidstva. Jeho velmi kontroverzní experimenty ho učinily slavným, ale zároveň se stal i cílem odpůrců této technologie, kteří udělají vše, aby ho zastavili.

Pokusy zničit Willa ale celý experiment neodvratně uspíší a Will sám se stane hlavním hrdinou procesu transcendence. Jeho kolegové, manželka Evelyn (Rebecca Hall) a nejlepší přítel Max Waters (Paul Bettany), si nekladou otázku, zda je to možné, ale zda je to správné.

Jejich nejhorší obavy se stanou skutečností, když se Willova touha po vědění změní ve snahu po neomezené moci. Jediná věc se zdá jasná. Možná neexistuje způsob, jak ho zastavit.

Na csfd.cz 61 procent: Spousta nelogičností, samé tlachání, vlastně dost nuda.

Žánr: Drama / Mysteriozní / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA / Čína / Velká Británie

Rok vzniku: 2014

Původní název: Transcendce

Délka: 114 minut

Světová premiéra: 10. dubna 2014 – USA, Westwood, Kalifornie

Kinopremiéra v ČR: 17. dubna 2014

Režie: Wally Pfister

Scénář: Jack Paglen

Produkce: Brad Arensman, Yolanda T. Cochran, Kate Cohen, Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Annie Marter, Dan Mintz, Christopher Nolan, Marisa Polvino, Mary Regency Boies, Scott Andrew Robertson, Aaron Ryder, Emma Thomas, David Valdes

Hudba: Mychael Danna

Kamera: Jess Hall

Střih: David Rosenbloom

Kostýmy: George L. Little

Společnost: Alcon Entertainment / DMG Entertainment / Straight Up Films / Syncopy

Natáčeno: Belen, New Mexico, USA / Albuquerque, New Mexico, USA / I-25 Studios, Albuquerque, New Mexico, USA / Northridge, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Johnny Depp (Will Caster), Rebecca Hall (Evelyn Casterová), Paul Bettany (Max Waters), Cillian Murphy (agent Buchanan), Kate Mara (Bree), Cole Hauser (plukovník Stevens), Morgan Freeman (Joseph Tagger), Clifton Collins Jr. (Martin), Cory Hardrict (Joel Edmund), Falk Hentschel (Bob), Josh Stewart (Paul), Luce Rains (Roger), Fernando Chien (Heng), Steven Liu (Chiu), Xander Berkeley (Dr. Thomas Casey), Lukas Haas (James Thomas), Wallace Langham (Dr. Strauss), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, česky pro neslyšící, maďarsky, rumunsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Co je Trascendce?; Wally Pfister: Osobitá vize; Ochrana před hrozbou; Příslib umělé inteligence; Teaser: To jsem já, Singularita, R.I.F.T.