Amercom – Velké bitvy historie (6. díl) – Francie 1940

V pátek 16. dubna 2010 máme na pultech další titul vydavatelství Amercom v ediční řadě Velké bitvy historie. Šikovně v okamžiku, kdy je na pultech hraná verze těchto událostí, může si případný zájemce ověřit historické pozadí filmu. Ve fólii společně zatavené DVD a kniha Francie 1940 za 99,- Kč.

Jedná se o sérii 70 knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie, která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

 

Po stopách druhé světové války – Dunkerque

Německé vítězství nad Francií v roce 1940 šokovalo celý svět. Francie, evropská mocnost s jednou z největších armád světa, se v boji s německou brannou mocí zhroutila za méně než sedm týdnů. Tajemství německého úspěchu spočívalo v důkladně promyšlené organizaci a taktice bleskové války.

 

Vysoce mobilní tankové divize pronikly za podpory motorizované pěchoty a střemhlavých bombardérů hluboko do protivníkovy obrany. Poté, co obsadily francouzské přístavy na pobřeží kanálu La Manche, byli spojenci nuceni evakuovat zbytky svých jednotek přes Dunkkerque do Velké Británie. „Zázrak u Dunkerque" umožnil Britům udržet svoji armádu bojeschopnou a znamenal ve svých důsledcích strategickou porážku Hitelra.

 

Kniha Francie 1940 – Blesková válka na západě je z roku 1990 (France 1940 – Blitzkrieg in the West, Osprey Publishing Ltd.), má opět 96 stran, křídový papír a lepenou vazbu vázaných „sešitků". Autorem knihy je Alan Shepperd, český překlad Mgr. Zdenko Maršálek, odborný posudek textu PhDr. Jiří Fidler a Mgr. Milan Katrušák.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 46:20 minut

Rok vzniku: 2002

Původní název: World War II Revisited – Dunkerque

Český komentář: Tomáš Jirman

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Nastavení zvuku a titulků 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný