Forum Home Entertainment Czech – Con Air

Někdy se to tak sejde, že se na pultech objeví několik titulů se stejným hercem. Třeba Forum Home Entertainment Czech dle edičního předpokládání v Kolekci pro muže nabídne v pondělí 19. dubna 2010 dalšího Nicolase Cage v jednom z filmů jeho lepší části filmografie Con Air za 99,- Kč. Průzkumník americké armády Cameron Poe odsouzený na osm let za neúmyslné zabití, se těší na shledání se svojí manželkou a dcerou, která se narodila až po jeho zatčení. V den svého propuštění na svobodu se ocitne ve vězeňském letounu spolu s nejhoršími zločinci…

Cameron Poe se po letech služby ve speciálních armádních jednotkách definitivně vrátil domů ke své milované (a těhotné) ženě. Jeho radost ovšem neměla dlouhého trvání. Když jeho manželku ohrožoval opilec, instinktivně proti němu použil jeden ze speciálních smrtících úderů a poslal ho na onen svět.

Následovalo obvinění z neúmyslného zabití, přezkoumání přitěžujících okolností (speciální armádní výcvik) a rozsudek: Sedm až deset let vězení. Léta za mřížemi ubíhala jako voda a přiblížil se den, kdy se z Camerona znovu stane svobodný člověk a kdy poprvé na vlastní oči uvidí svou osmiletou dceru, která se narodila tři měsíce po jeho odsouzení.

Dnes bude Cameron společně se svým nemocným přítelem konečně propuštěn. Ještě pár hodin za mřížemi ve speciálním transportním letadle pro trestance a pak – sladká svoboda a láska nejbližších.

Letadlo, ve kterém jsou v klecích přepravovány také nejodpornější lidské bestie, největší vyvrhelové, které Amerika poznala, má speciálně vycvičenou ostrahu. Přesto se parta zločinců vedená ďábelským Cyrusem zmocní po krvavé bitce letadla.

Nyní se chystají zmizet kdesi na plážích jižního Pacifiku. S jednou věcí ovšem génius zla Cyrus ve svém dokonalém plánu nepočítal. Bývalý průzkumník americké armády Cameron Poe rozhodně nenechá svého nemocného přítele na pospas partě šílenců a nedovolí, aby „Johny 23“ znásilnil čtyřiadvacátou ženu své odpudivé kariéry.

Navíc má dnes Cameronova dcerka narozeniny a taťka rozhodně nemíní kvůli bandě psychopatů propásnout oslavu. Radši se připoutejte…

Hvězdná sestava, smrtící tempo, vodopád hlášek, přehnané exploze, prostě neskutečný akční nářez – ukázka toho, jak má vypadat akční filmová podívaná.

Žánr: Thriller / Akční / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1997

Délka: 111 minut

Původní název: Con Air

Světová premiéra: 5. června 1997 – Argentina, Hong Kong

Kinopremiéra v ČR: 7. srpna 1997

Režie: Simon West

Scénář: Scott Rosenberg

Produkce: Kenny Bates, Lynn Bigelow, Peter Bogart, Jerry Bruckheimer, Jonathan Hensleigh, Jim Kouf, Chad Oman

Hudba: Mark Mancina, Trevor Rabin

Kamera: David Tattersall

Střih: Chris Lebenzon, Steve Mirkovich, Glen Scantlebury

Kostýmy: Bobbie Read

Společnost: Touchstone Pictures / Jerry Bruckheimer Films / Kouf/Bigelow Productions / Runway Pictures / Hiett Designs of Las Vegas

Natáčeno: Kalifornie, USA / Utah, USA / Indiana, USA / Nevada, USA

Hrají: Nicolas Cage (Cameron Poe), John Cusack (U.S. Marshal Vince Larkin), John Malkovich (Cyrus ‚The Virus‘ Grissom), Ving Rhames (Nathan ‚Diamond Dog‘ Jones), Nick Chinlund (William ‚Billy Bedlam‘ Bedford), Steve Buscemi (Garland ‚The Marietta Mangler‘ Greene), Colm Meaney (DEA agent Duncan Malloy), Rachel Ticotin (Sally Bishopová), David Chappelle (Joe ‚Pinball‘ Parker), Mykelti Williamson (Mike ‚Baby-O‘ O’Dell), Danny Trejo (Johnny ‚Johnny-23‘ Baca), M. C. Gainey (Swamp Thing), Steve Eastin (strážce Falzon), Renoly Santiago (Ramon ‚Sally-Can’t Dance‘ Martinez), Monica Potter (Tricia Poeová), Landry Allbright (Casey Poeová), Brendan Kelly (Conrad), Jesse Borrego (Francisco Cindino), Carl Ciarfalio (Noc 1), Mongo Brownlee (Ajax), José Zúñiga (DEA agent Willie Sims), Ned Bellamy (pilot), John Marshall Jones (Gator), John Roselius (Skip Devers), Fredric Lehne (pilot), Marty McSorley (Mack, co-pilot), Dylan Haggerty (Starkey), Dan Bell (Fuel Jockey), Bob Stephenson (Ted, pilot), Scott Ditty (stráž v autobuse), Tommy Bush (šerif), Lauren Pratt (Debbie, 6letá dívka), Steve Hulin (Ronnie), Don McGovern (Smoke), Angela Featherstone (Ginny), Doug Hutchison (Donald), Jeris Poindexter (Watts), David Ramsey (Londell), Conrad Goode (Viking), Emilio Rivera (Carlos), Mario Roberts (Mongoose), Ty Granderson (Jones Blade), Earl Billings (stráž #1), Greg Collins (stráž #2), Billy Devlin (stráž #3), Mark Ginther (stráž #4), Joseph Patrick Kelly (stráž #5), Jeff Olson (strýc Bob), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, francouzsky, italsky, 2.0 česky, maďarsky

Titulky: anglicky, česky, francouzsky, italsky, holandsky, polsky, maďarsky, řecky, bulharsky, chorvatsky, slovinsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Přistání v Las Vegas, Film o filmu, Upoutávka z kin, Upoutávka na film Pearl Harbor