Bontonfilm – Láska, soudruhu!

V úterý 2. září 2014 společnost Bontonfilm nabízí za 299,- Kč koprodukční film Láska, soudruh! Romantická komedie odehrávající se na pozadí studené války.

Příběh se odehrává v roce 1962. Hlavní hrdinkou filmu je Elsa – žena středního věku, modistka a příležitostná jasnovidka, která provozuje malé stylové kloboučnictví v centru Helsinek. Elsa se domnívá, že má svůj život zcela pod kontrolou – až do chvíle, kdy se u jejího krámku objeví hudebník Jan – muž, kterého kdysi milovala, ale už dvacet let považuje za mrtvého.

Jan přijíždí do Helsinek s českým jazzovým orchestrem zahrát na mezinárodním Festivalu mládeže. Zpočátku se chce Elsa držet od Jana co nejdál – od něj, ale hlavně od festivalu, který považuje jen za další z mnoha akcí mezinárodní komunistické propagandy a pokus světových komunistů vymýt mozek dobrým, důvěřivým občanům západních zemí jako je Finsko.

laska_soudruhu_01

laska_soudruhu_02

laska_soudruhu_03

Jan je však vytrvalý, přesvědčivý a okouzlující. Opojná směsice horkých srpnových nocí, hudby a tance oproti mrazivému ovzduší éry železné opony vytváří okolnosti Elsina rozhodnutí – vyhoví přání finské policie, která ji pod tlakem KGB nutí vydat československého odpadlíka, nebo začne zcela nový život?

Když Elsa nakonec překoná svůj strach z lásky a závazků, uvědomí si, že pokud spolu chtějí strávit více než jen sedm dní festivalu, existuje jen jedno řešení…

Na csfd.cz 56 procent: Nenáročná podívaná, těžící z nevšedního pohledu na „naši“ minulost. Ovšem klišovitý scénář, neschopnost určit žánr a ideologie naruby filmu příliš nepomáhají.

Zadní strana

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: Finsko / Česká republika / Norsko

Rok vzniku: 2013

Původní název: Mieletön elokuu

Délka: 105 minut

Světová premiéra: 24. srpna 2013 – Finsko (Espoo Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 24. dubna 2014

Režie: Taru Mäkelä

Scénář: Raija Talvio

Produkce: Markku Flink, Knut Skoglund, Michal Kollár, Viktor Tauš, Taru Mäkelä, Juoko Seppälä

Hudba: Stein Berge Svendsen

Kamera: Jouko Seppälä

Střih: Inge-Lise Langfeldt

Zvuk: Tuomas Järnefelt, Pietu Korhonen

Kostýmy: Katarina Štrbová-Bieliková

Společnost: Kinosto / Pomor Film / Fog’N’Desire / Česká televize

Natáčeno: Praha, Česká republika / Helsinky, Finsko / Norsko

Hrají: Kati Outinen (Elsa Aho), Elena Leeve (Minni), Esko Salminen (náčelník policie Ståhl), Vesa Vierikko (Borenius), Miroslav Etzler (Jan Novák), Kryštof Hádek (Adam), Laura Birn (Kaarina), Tommi Korpela (Jalkanen), Petr Stach (Václav), Miroslav Hanuš, Mads Sjøgård Pettersen (Robert), Veera Vilo (Miss Polsko), Beata Harju (Irmeli), Anssi Lindström aka Aiden Lind (radikál), Cohlie Brocato (Lee Harvey Oswald), Václav Jiráček (Gagarin), Tapio Liinoja, Pirkka-Pekka Petelius (policista), Aku Hirviniemi, Maria Sid (Liisa), Seela Sella (zákaznice), Mario Sanchez, Pirkko Hämäläinen, Esko Salminen, Anna Maria Pie, Jan Budař (Andrušenko), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící (+ CZ překladové titulky)

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: Trailer