DVD edice – Povstání strojů

Dívejme se na to asi tak – někdo ty béčkové filmy vydávat musí, abychom ocenili, když se objeví něco pořádného. V obálce DVD edice se v pátek 4. dubna 2008 objevuje na pultech televizní sci-fi Povstání strojů za 49,- Kč. Zvítězí stroj nad člověkem? Porazí naprogramovaná inteligence tu přirozenou? Lidé si vytvořili svého vlastního zabijáka.

Na neobydlený ostrov uprostřed Tichého oceánu se zřítí letadlo s vojenskými roboty vyvinutými pro usnadnění misí na Mars. Neustále jsou připraveni k absolutní ochraně teritoria proti nepřátelským útočníkům. Mají nejmodernější výbavu. Zbraně, obranné systémy, ale hlavně inteligenci, díky níž dokážou rozpoznávat terén a následně jej chránit.

 

Speciální tým námořnictva vyslaný na deaktivaci naprogramovaných obranářů je již velmi blízko.

 

Jenže stroje jsou ve značné převaze a plní jen rozkazy, které jim dali lidé: Bojovat všemi dostupnými prostředky proti „nepřátelským" vetřelcům. Jakékoliv narušení svého teritoria berou jako útok a brání se. Jsou naprogramováni, aby měli své území pod kontrolou, a to i za cenu smrti…

 

Třicetiprocentnímu hodnocení v zahraničí a patnáctiprocentnímu na csfd.cz odpovídají komentáře:

Nejlepší je střílet samopalem po ocelovým robotovi vysokým jak barák!

 

A znalci odhalují totožnost shromážděných herců:

 

Robert Picardo, holografický doktor ze Star Trek Voyager; Michael Dorn, poručík Worf ze Star Trek Nová Generace, George Takei, poručík Hikaru Sulu ze Star Treku, Alexandra Paul – poručík Stephanie Holdenová z Pobřežní hlídky, Hudson Leick, bohyně Kalistó z Xeny a Herkula, Joe Lando, Byron Sully z Doktorky Quinové – a přitom je to poloamatérská nehumorná demence. Béčko tak blbé, až to bolí. Režisér Wynorski to opět dokázal a posunul meze filmového vkusu do ještě hlubší propasti.

 

Žánr: Akční / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2005

Délka: 90 minut

Původní název: A. I. Assault / Schockwave

Režie: Jim Wynorski aka Jay Andrews

Scénář: Bill Monroe, Jim Wynorski

Produkce: Daniel Gilboy, Kimberley A. Ray, Vicki L. Sawyer

Hudba: Chuck Cirino

Kamera: Ken Blakey

Kostýmy: Robert Constant

Společnost: Cinetel Films

Natáčeno: Vasquez Rocks, Vasquez Rocks Natural Area Park – 10700 W. Escondido Canyon Rd., Agua Dulce, California, USA

Hrají: Joe Lando (major Richard Tunney), Lisa LoCicero (Susan Fosterová), Joshua Cox (Jack McKenna), Blake Gibbons (Rork), Hudson Leick (Tiffany Smithová), Michael Dorn (generál Buskirk), Bill Mumy (major Heath), Alexandra Paul (Marlon Adams), Robert Picardo (doktor John Foster), George Takei (major Lane), Tim Thomerson (admirál Harrison), Roark Critchlow (Daryl Cage), Jay Richardson (Dr. Trent), Mike Baldridge (Dr. Virgil Finley), John J. Dalesandro (Shane), Tony Gonzalez (Derek Williams), Clayton Landey (major Steve Tyler), Adam Lieberman (poručík Bill Gordon), Paul Logan (Saunders), Yvonne Sciò (Victoria Scottová), Peter F. Tegan (seržant Jason Ricks), Diana Terranova (Dr. Nava), Terrell Tilford (Mike Kirby), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, maďarsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: trailery