Mido Film – Vraždy v Oxfordu 1

Místo v očekávané krabičce s logem Mido Filmu se na pulty tento týden vypravila v pošetce další seriálová řada a první DVD série Vraždy v Oxfordu za předpokládaných 79,- Kč mělo být v prodeji původně ve čtvrtku 22. dubna 2010, jenže po sdělení vydavatele došlo k odkladu až na pátek 23. dubna 2010. Opravdu vyšlo a to dokonce za cenu 49,90 Kč.

Britský krimi seriál, natáčený od roku 2006, jsme měli možnost vidět na obrazovkách TV Prima. Jedná se o volné pokračování úspěšné série Inspektor Morse.

Inspektor Lewis, dříve pomocník slavného inspektora Morse, po jeho smrti pokračuje v jeho stopách. Po letech se vrací do míst, kde kdysi začínal, do univerzitního městečka Oxford, kde od smrti své manželky ještě nebyl.

Po příjezdu se začínajícím kolegou Hathawayem narazí na stopu případu, který vyšetřoval právě inspektor Morse. Bohužel to podle obalu vypadá, že pilotní díl bude přeskočen a dočkáme se rovnou oficiálního 1. dílu 1. řady.

1. Koho by bohové zničili (Whom the Gods Would Destroy)

Režie: Marc Jobst

Námět: Colin Dexter

Scénář: Daniel Boyle

Hudba: Barrington Pheloung

Kamera: Chris O’Dell

Střih: Graham Walker

Kostýmy: John Lindlar

První vysílání: 18. února 2007

Inspektor Lewis a seržant Hathaway vyšetřují vraždu v Oxfordu. Někdo umlátil Deana Greelyho – a určitě to nebylo pro pár drobných nebo jeho hodinky. Stopy vedou ke kroužku bývalých studentů, kteří si říkali Synové Podruhé narozeného – podle řeckého boha Dionýsa. Pronásleduje je jejich drogová minulost, která skrývá i ohavný zločin. A další vraždy brzy následují – aniž by si mstitel musel sám špinit ruce…

Inspektor Lewis si musí oprášit znalosti řecké mytologie, aby zjistil, že tajemná Fúrie, která Spolku předávala vzkazy, zvolila přezdívku podle bohyň pomsty, které trestaly zlo. Název epizody pochází z citátu, který je připisován Euripidovi – Koho chtějí bohové zničit, toho zbaví rozumu.

Oficiální upoutávka vypadá takto:

Když je středně starý oxfordský absolvent nalezen mrtvý blízko svého oxfordského hausbótu, detektivové Lewis a Hathway jsou vtaženi do delikátního případu vraždy, která se dotýká dvou prominentních univerzitních členů sboru – ředitele a vicekancléře Seftona Linna. Lewis a Hathway odhalí, že Linn nebyl vždy bezúhonný. Před dvaceti lety byl jako vysokoškolský student členem hedonistické skupiny, která se nazývala "Synové dvojího narozen", a s mrtvým mužem, Deanem Greelym, byli součástí této tajemné skupiny… Nic není takové, jak se zdá… 

Žánr: TV seriál / Krimi

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2006 – ????

Délka: každý díl cca 90 – 110 minut

Původní název: Lewis

Produkce: Michele Buck, Chris Burt, Ted Childs, Rebecca Eaton, Howard Ella, Kate McKerrell, Damien Timmer

Společnost: Granada Media / Granada Television

Natáčeno: Ealing, Londýn, Velká Británie / Oxford University, Oxford, Oxfordshire, Velká Británie

Hrají: Kevin Whately (detektiv inspektor Robert Lewis), Laurence Fox (detektiv seržant James Hathaway), Rebecca Front (šéfsuperintendant Jean Innocent), Clare Holman (Dr. Laura Hobson), Sasha Behar (Catherine Linn), Richard Lintern (Sefton Linn), Crispin Redman (Dean Greely), Sian Thomas (Ingrid Nielson), Adrian Rawlins (Harry Bundrick), Richard Dillane (Theodore Platt), Anna Massey (Prof. Margaret Gold), Diana Payan (Petra Bundrick), Anna Madeley (Anne Sadikov), Ellie Kendrick (Megan Linn), Nicola Redmond (Tina Daniels), Martyn Whitby (John Staunton), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk:

Titulky:

Obraz: barevný 4:3

Bonus: