Blesk – Gipsy

Z nabídky katalogu H.C.E. se nám s logem Blesku ve čtvrtek 22. dubna 2010 vystřídá hlavní hrdina a po J-P je tu další ikona francouzské kinematografie, Alain Delon ve filmu Cikán (Gipsy) za 59,- Kč. Mladý cikán Hugo Sennart se proti své vůli stává vyhlášeným kriminálníkem, na něhož jsou všechny úřady krátké. Avšak jednoho dne ho okolnosti postaví před nelehké rozhodnutí…

V originálním kriminálním dramatu z roku 1975 ztělesnil Alain Delon ústřední postavu temperamentního bankovního lupiče, který pro policie představuje malou noční můru.

 

Hugo Sennart, přezdívaný Cikán, poměrně záhy pochopil, že díky svému původu to nebude mít v životě vůbec jednoduché. Zatímco jeho vrstevníkům prošla kdejaká lotrovina, Hugo byl vždy náležitě potrestán. V mladíkovi proto postupně rostla nenávist ke všem úřadům i namyšleným boháčům, jimž dával za vinu veškeré příkoří, jež ho potkalo.

 

Stane se obávaným vůdcem podsvětí i moderním ztělesněním spravedlivých zbojníků, kteří berou bohatým a dávají chudým. Aby se pomstil, začal boháče okrádat a všemožně jim znepříjemňovat život. Mstí se modernímu světu za to, že odmítá jeho národ.

 

Lup ale málokdy skončil v jeho kapse. Věci i peníze rozdával ještě větším chudákům, než byl on sám, a tak se stal během několika měsíců nejpopulárnějším zlodějem místního podsvětí, jemuž každý rád pomohl.

 

Největší zastání před úřady však nalezl v Ninie, jež by pro něj udělala cokoli, jen aby mohla být v jeho blízkosti…

 

Mírně nadprůměrně hodnocený film se údajně rozpadá do dvou linií – zaprvé sebekritická sonda do Evropy osmdesátých let, řešící otázku, co s cikánským etnikem. Zadruhé příběh grázlů, z nichž jeden přepadává transporty peněz nebo banky a ani v nejmenším se nerozpakuje zastřelit kohokoli, kdo by mu v tom chtěl zabránit.

 

Žánr: Krimi / Drama

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1975

Délka: 98 minut

Původní název: Le Gitan / The Gipsy / Lo Zingaro

Světová premiéra: 5. prosince 1975 – Francie

Režie: José Giovanni

Námět: José Giovanni (román "Histoire du Fou")

Scénář: José Giovanni

Produkce: Raymond Danon, Alain Delon

Hudba: Claude Bolling

Kamera: Jean-Jacques Tarbès

Střih: Jacqueline Thiédot

Kostýmy: Mimi Cayo

Společnost: Adel Productions / Lira Films / Mondial Televisione Film

 

Obrazovka z DVD 

 

Obrazovka z DVD 

 

Hrají: Alain Delon (Cikán Hugo Sennart), Paul Meurisse (Yann Kuq), Annie Girardot (Ninie), Marcel Bozzuffi (policista Blot), Bernard Giraudeau (Mareuil), Renato Salvatori (Jo Amila, zvaný „Jo le boxeur"), Maurice Barrier (Jacques Helman), Maurice Biraud (Pierrot le naïf), Nicolas Vogel (Jeannot), Michel Fortin (Marcel), Pierre Danny (Riquet), Adolfo Lastretti (bratr Rinaldi), Rino Bolognesi (bratr Rinaldi), Jacques Rispal (doktor J. Weiss, veterinář), Mario David (Bob), Marc Eyraud (lékař), Georges Wod (advokát Yan), Albert Augier, Gabriel Briand, Paul Beauvais, Paul Beauvais, Véronique Danon, Fernand Dubois, Nini Lafleur, Florence Giorgetti, Robert Klein, Irmhild Kuntz, Carole Lange, Stéphane Macha, Roland Monk, Remy Pie, a další

Menu DVD 

Před spuštěním menu upoutávka na Brigády tygrů.  

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: upoutávka