North Video – Než se setmí

A máme tu od North Videa v pátek 23. dubna 2010 další premiérový titul Než se setmí za navýšených 69,- Kč. Autobiografický příběh režimem pronásledovaného kubánského spisovatele Reinalda Arenase. Vášeň jeho život započala i ukončila.

Druhý film známého amerického výtvarníka Juliana Schnabela je inspirován stejnojmennou knihou kubánského básníka a spisovatele Reinalda Arenase, jehož osudy zachycuje. Arenas se narodil v roce 1943 na Kubě v provincii Oriente a zemřel v exilu v New Yorku v roce 1990. Z dítěte vyrůstajícího v chudobě, ale ve svobodě se stal ve čtrnácti letech revolucionář. Ve dvaceti získal národní cenu za svůj první román Celestino Antes del Alba (Celestýna před svítáním). Svá další díla však vydával prostřednictvím přátel v zahraničí, neboť jako homosexuál začal být pronásledován Castrovým režimem. V roce 1973 byl uvězněn a jeho knihy byly zkonfiskovány. V roce 1980 povolil Fidel Castro homosexuálům, duševně chorým a bývalým politickým vězňům vystěhování. Arenas byl mezi 125 000 lidmi, kteří této možnosti využili. Ale ani ve Spojených státech nenašel vysněný ráj. O deset let později, již v pokročilém stadiu AIDS, spáchal sebevraždu.

Příběh filmu nás zavádí na „ostrov svobody“. Chudý nemanželský syn, vyrůstající za Batistovy vlády (Fulgencio Batista y Zaldívar 16. ledna 1901 – 6. srpna 1973, kubánský voják, politik a diktátor), jako chlapec sympatizuje s povstalci. Netuší ovšem, že až se moci chopí Fidel Castro, prožije ve své vlasti nejtěžší léta svého života. Talentovaný mladík je totiž homosexuál a v castrovské diktatuře se neodpouštějí žádné odchylky od daných norem.

Jeho román sice vzbudí veliký čtenářský ohlas, má úspěch i v zahraničí, ale autor sám je tvrdě pronásledován. Umělci jsou přece každému represivnímu režimu zvlášť nepohodlní. Reinaldo se několikrát pokusí z Kuby uprchnout, ale pokaždé skončí ve vězení. S podlomeným zdravím se mu nakonec přece jenom podaří vystěhovat se ze země, kterou v hloubi srdce stále miluje, a jeho osud se uzavírá v trpkém americkém exilu. Jeho poslední kniha (Než se setmí) vychází až tři roky po autorově smrti.

Hodnoceno mezi 70 až 80 procenty, řada nominací, z nichž některé proměněné v příslušná ocenění, považován ze jeden z nejlepších filmů roku 2000. Johnny Depp je sice lákadlem na obalu, ale ve filmu je sotva deset minut, nicméně prý jako „nádherná ženská“.

Podle diváků  je životopisné drama použito jako obžaloba totalitní společnosti, která potlačuje kohokoli, kdo jinak vypadá nebo smýšlí. Epizodicita filmu ale může působit občas až zmateně, přesto se jedná o strhující a dechberoucí film.

Zadní strana obalu

Žánr: Biografický / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Délka: 127 minut

Původní název: Before Night Falls / Antes que anochezca

Světová premiéra: 3. září 200 – Itálie (Venice Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 5. července 2001

Režie: Julian Schnabel

Námět: Reynaldo Arenas (memoáry „Before Night Falls“), Jana Bokova (dokument „Havana“)

Scénář: Cunningham O’Keefe, Lázaro Gómez Carriles, Julian Schnabel

Produkce: Matthias Ehrenberg, Jon Kilik, Olatz López Garmendia, Julian Schnabel

Hudba: Carter Burwell

Kamera: Xavier Pérez Grobet, Guillermo Rosas

Střih: Michael Berenbaum

Kostýmy: María Estela Fernández

Společnost: El Mar Pictures / Grandview Pictures

Natáčeno: New York, USA / Veracruz, Veracruz, Mexiko / Yucatán, Mexiko

Hrají: Olatz López Garmendia (Reinaldova matka), Giovanni Florido (mladý Reynaldo), Loló Navarro (Reinaldova babička), Sebastián Silva (Reinaldův otec), Carmen Beato (učitelka), Cy Schnabel (malá školačka), Olmo Schnabel (malý školák), Vito Maria Schnabel (Reinaldo v 15), Pedro Armendáriz Jr. (Reinaldův dědeček), Diego Luna (Carlos), Lia Chapman (Lolin), Sean Penn (Cuco Sánchez), Jerzy Skolimowski (profesor), Aquiles Benites (tlumočník), Eva Piaskowska (krásná blonďatá studentka), Javier Bardem (Reinaldo Arenas), Patricia Reyes Spíndola (María Teresa Freye de Andradeová), Michael Wincott (Herberto Zorrilla Ochoa), Hector Babenco (Virgilio Piñera), Andrea Di Stefano (Pepe Malas), Marlene Díaz (žena v autě), Olga Borayo (žena v autě), Santiago Magill (Tomas Diego), Manolo García (Faustino), Lola Schnabel (dívka s klíči), Ofelia Medina (majitelka domu), Lois Barragán (žena z UNEAC), Eduardo Antonio (zpěvák v nočním klubu), Stella Schnabel (Valeria), Olivier Martinez (Lázaro Gómez Carriles), Manuel González (Jose Lezama Lima), Maurice Compte (Nicolas Abreu), Claudette Maillé (Maria Luisa Lima), John Ortiz (Juann Abreu), Vincent Laresca (Jose Abreu), Rene Rivera (řidič), Chanel Puertas (blondýna na pláži), Manolo Rivero (gay), Nemo (Pedro, řidič autobusu), Andrea Fassler (francouzská turistka), Magda (tanečnice), Julian Bucio (voják), Jorge Zárate (žalobce), Najwa Nimri (Fina Zorilla Ochoa), Francisco Gattorno (Jorge Camacho), Marisol Padilla Sánchez (Margarita Camachová), Jorge Zamora (dítě), Noel Medina (policista na pláži), Jorge Zepeda (stráž na pláži), Yulian Díaz (mladík), Eduardo Arroyuelo (mladík), Antonio Zavala (cizinec v Leninově parku), Eloy Ganuza (stráž v Leninově parku), Khotan (mladý muž s ptákem), René Pereyra (Antonio), Abel Woolrich (hladový vězeň), Mario Oliver (vězeň – gay), Robertico Valdez (zpívající vězeň), Johnny Depp (Bon Bon), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: trailery, nejen pro nejmenší