North Video – Agentura Jasno, disk 5

North Video mělo v pátek 23. dubna 2010 pokračovat dalším dílem televizní série Agentura Jasno a za 49,- Kč měl být ke koupi pátý disk. Jenže v tuto chvíli avizované DVD zmizelo z přehledu na stránkách vydavatele a není v seznamu až do 30. dubna. Poté následovalo oznámení, že z důvodu nízké prodejnosti je vydávání tohoto seriálu pozastaveno. Nyní ale překvapení, v přehledu chystaných titulů se objevilo hned několik dílů najednou na čtvrtek 13. května 2010. Ovšem v uvedený den není nikdo schopen vydání povrdit – titul byl totiž uvolněn pouze pro prodej prostřednictvím e-shopu. 

V současné době jeden z nejlepších krimiseriálů, plný vtipu a napětí.

 

Shawn Spencer je obdařen výjimečnými schopnostmi. Je mimořádně vnímavý, disponuje fotografickou pamětí a dokáže dedukovat jako snad nikdo jiný na světě. Není divu, že si po čase přivydělává tím, že dává tipy policii.

 

Je dokonce tak dobrý, že ho sama policie začne podezírat z podílu na spáchaných zločinech. Shawn se proto rozhodne předstírat, že je senzabil, a tím úspěšně klame nejen policii, ale i všechny ze svého okolí. Nakonec dostane nápad a se svým přítelem založí vlastní detektivní agenturu, která hravě řeší i ty nejzapeklitější případy.

 

DVD obsahuje 2 epizody:

 

7. Shawn versus Rudý fantom (Shawn vs. the Red Phantom)  

Režie: John T. Kretchmer 

Scénář: Anupam Nigam 

 

Detektiv O´Harová dostala velení, protože její šéfka s Lassiterem odjeli na konferenci. O´Harová požádá Shawna o pomoc v případu, zmizelého osmnáctiletého mladíka Malona – ten se zatím pohřešuje jen 24 hodin, což ji neopravňuje k zásahu.

 

Malonova matka jim řekne, že byl poslední dobou jiný. Velmi usiloval o letní brigádu, ale pak na ni ani nenastoupil. V jeho pokoji si Shawn všimne zbytků omítky na jeho posteli. Ta mohla spadnout jen ze stropního světla, a když ho odstraní, vysype se na ně spousta peněz. Rozhodnou se najít Malona a jeho přátele, ale Shawn netuší kde hledat. Gus to kupodivu ví. Všiml si, že Malone je blázen do komiksů; a ve městě se právě koná obrovský kongres přívrženců komiksů. Problém je, že lístky jsou vyprodané a bez nich se nemohou dostat dovnitř. Shawn to ale zařídí.

 

Uvnitř zjistí, že Gus je blázen do komiksů a spoustu z místních účastníků zná. Shawn vystoupí na pódium a začne se předvádět jako médium. Nechá vyvolat dva Maloneovy kamarády, které hledá, a získá od nich klíč k jejich pokoji. Tam zjistí, že Malone žije dvojí život. Je totiž provozovatelem úspěšného internetového blogu Malcontent, kde se mimo jiné objevují recenze na nové komiksové filmy. Objevily se tam i dost tvrdé recenze na nový film „Rudý fantom“, o kterém dříve psal velmi pochvalně. Shawn si myslí, že Malone dostal od autorů filmu peníze za to, aby o filmu psal dobře a aby ho dobře přijali i fanoušci. Pak ale náhle obrátil. Shawn se sejde s Taliou, ženou z filmové společnosti, a řekne jí, co si myslí o podplácení a únosu Malonea. Když jdou za jejím šéfem, aby to vysvětlil, je pryč. Věci v kanceláři jsou zpřeházené a na stole je vzkaz, podle kterého Shawn pozná, že Taliin šéf byl také unesen. 

 

8. Nezapomeň na mě (Forget Me Not)  

Režie: Mel Damski 

Scénář: Lee Goldberg, William Rabkin 

 

Za Shawnem přijde Trish Connorsová, kterou s Gusem znají už ze školy. Její otec, bývalý policejní kapitán a šéf Shawnova otce, potřebuje jeho pomoc v případu vraždy, který teď vyřešil, ale nevzpomíná si, koho zabili. Je nemocný, trpí Alzhaimerovou chorobou, má problémy s pamětí a potřebuje, aby Shawn přečetl jeho myšlenky.

 

Kapitán Connors si velice dobře vzpomíná na historky z doby, kdy se Shawnovým otcem pracovali u policie, ale nepamatuje si, co bylo včera. Na policii zatím přichází žena, která tvrdí, že se její přítel Mike ztratil. Všude na ulicích visí jeho fotky a Shawn si myslí, že by to mohla být ta oběť, kterou kapitán Connors včera zahlédl a o které mluví. Druhý den je v novinách zpráva o tom, že Mikea napadla a zabila horská puma. Je zvláštní, že to samé se stalo dívce, jejíž případ kapitán Connors vyšetřoval před dvaceti lety. Tehdy kapitán tvrdil, že se jednalo o vraždu, ale neměl pro to žádný důkaz.

 

Shawn s Gusem se jdou podívat na odchycenou pumu, která zabila Mikea. Veterinářka jim řekne, že je dost podvyživená, což je vzhledem k přebytku přirozené potravy dost s podivem. Shawn se jede s Gusem podívat na místo nálezu mrtvoly, kde zjistí, že Mike zemřel jinde a na toto místo byl dotažen, takže ho puma zabít nemohla. Na místě je najde ranger De Soto. Ten jim ve svém srubu řekne, že ačkoli je puma plaché zvíře a lidí se spíše bojí, když je vyhladovělá, může na člověka zaútočit. Také jim řekne, že byl suchý rok, a tím pádem méně vegetace a zvěře, kterou pumy normálně loví, a proto z hladu zaútočila na Mikea. To je však úplný opak toho, co jim říkala veterinářka – což je krajně podezřelé… 

Podrobně např. zde.

Žánr: Krimi / Komedie / Mysteriozní / Televizní seriál

Země původu: USA / Kanada

Rok vzniku: 2006 – ??

Délka: pilot cca 75 minut, každý díl cca 42 minut

Původní název: Psych

Světová premiéra: 7. července 2006 – USA

Produkce: Paulo De Oliveira, Steve Franks, Chris Henze, Tracey Jeffrey, Kelly Kulchak, Wendy Wallace

Hudba: Adam Cohen, John Robert Wood

Kamera: Michael McMurray  

Střih: David Crabtree, Brad Durante

Společnost: Pacific Mountain Productions / Tagline Television / Universal Network Television

Hrají: James Roday (Shawn Spencer), Dulé Hill (Burton ‚Gus‘ Guster), Corbin Bernsen (Henry Spencer), Timothy Omundson (Carlton Lassiter), Kirsten Nelson (Karen Vick), Anne Dudek (Lucinda), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: