Filmexport Home Video – Paličova dcera

Na středu 1. října 2014 společnost Filmexport Home Video připravila za 99,- Kč další z pamětnických novinek na DVD, film Paličova dcera. Drama podle předlohy J. K. Tyla v hlavní roli s Lídou Baarovou

Těžký život má Rozárka ve vesnici s malebným názvem Květoliby. Její otec, šumař a opilec Jan Valenta, nejprve svým pitím a nepořádným životem utrápil její matku a nyní sužuje život jí a dvěma mladším sestrám Kačence a Madlence. Žijí ve velké chudobě a hrozí jim ztráta chalupy, neboť Valenta se příliš zadlužil u koňaře Podleského.

Podleský, známý tím, že si ze svých služek bezohledně dělá milenky, by rád získal nejstarší Valentovu dceru Rozárku. Slibuje za to Valentovi odpuštění dluhů. Rozárka však odmítne otcově žádosti vyhovět. Miluje Antonína, syna vdovy Jedličkové. Jedličková přesvědčí Rozárku, aby se s jejím synem rozešla a umožnila mu tak bohatý sňatek, nutný k otevření živnosti.

Po prudké hádce s opilým otcem opustí Rozárka se sestřičkami vesnici a odchází ještě v noci do Prahy k tetě, která se po jistém zdráhání děvčat ujme. Valenta po jejich odchodu v noci zapálí dům a uteče. Četníci žhářství vyšetřují i v Praze. Když přijdou k tetě, Rozárka, aby ochránila otce, vezme vinu za požár na sebe. Je odvedena do vězení a postavena před soud. V poslední chvíli před rozsudkem přivádí Antonín, který zůstal Rozárce věrný, před soud Valentu a ten se přizná k paličství. Podleský, který svým svědectvím nejvíc Rozárce ublížil, slibuje, že Rozárku s Antonínem finančně zajistí.

Filmové zpracování se liší od předlohy zejména koncem. Tehdy (i později) bylo nepřípustné, aby všichni odešli do Ameriky za štěstím. Konec proto František Kožík upravil. Otakar Jeremiáš získal za hudbu k filmu v roce 1941 Národní cenu. Pro Lídu Baarovou to byla jedna z posledních rolí v českém filmu.

Námět byl již v českém filmu jednou zpracován pod stejným názvem režisérkou Theou Červenkovou v roce 1923, v roce 1977 pak režisér František Filip natočil televizní adaptaci s herci Národního divadla.

Na csfd.cz 62 procent: Protektorátní apel na národní hrdost.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1941

Délka: 86 minut

Kinopremiéra v ČR: 21. března 1941

Režie: Vladimír Borský

Námět: Josef Kajetán Tyl – divadelní hra Paličova dcera

Scénář: František Kožík, Vladimír Borský, Otakar Růžička

Produkce: Karel Šilhánek

Hudba: Otakar Jeremiáš

Kamera: Ferdinand Pečenka

Asistent kamery: Jaromír Holpuch

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: František Šindelář

Architekt: Jan Zázvorka

Výtvarník: Prokop Pěkný

Odborný poradce: J. M. Gottlieb

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Zdeněk Štěpánek (venkovský šumař Jan Valenta), Lída Baarová (Rozárka, Valentova dcera), Růžena Nasková (plátenice Kateřina Šestáková), Marie Ptáková (vdova Antonie Jedličková), Karel Höger (Antonín, syn Jedličkové), František Smolík (Čechoameričan Pavel Kolínský), Vladimír Salač (Prokop, syn Kolínského), Jaroslav Marvan (zámožný koňař Podleský), Václav Trégl (řezník Martin), Darja Hajská (Bětuška Toužimská), Helena Friedlová (Rozárčina matka Madlenka Valentová), Viktor Nejedlý (vyšetřující soudce), Josef Rozsíval (předseda soudu), František Kreuzmann (státní zástupce), Vladimír Hlavatý (obhájce), Jaroslav Hladík (přísedící u soudu), Miloš Šubrt (přísedící u soudu), Ladislav Kulhánek (kněz), Dagmar Appelová (Kačenka, Rozárčina sestra), M. Karbanová (Madlenka, Rozárčina sestra), Bolek Prchal (hostinský), Josef Oliak (venkovan), Slávka Rosenbergová (zákaznice u Šestákové), Ada Dohnal (František, pomocník v obchodě u Šestáků), Jan W. Speerger (tajný), Jaroslav Orlický (vězeňský dozorce), Emanuel Hříbal (výdejce polévky Na Františku), Jindřich Fiala (host v kořalně), Robert Vyhlídka (harmonikář), Vladimír Smíchovský (chodec), Ela Poznerová (zákaznice), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný