Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (9. díl) – květen 1940

Máme tu první středu dalšího měsíce, 5. května 2010, což znamená, že vydavatelství Codi posílá na pulty za 49,- Kč další DVD, mapující den po dni největší celosvětový konflikt minulého století – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (9. díl) – květen 1940.

Válka v Evropě pokračuje pátým měsícem. Po týdnech odkladů způsobených nejprve nepřipraveností hitlerovské válečné mašinérie a poté špatným počasím, přichází Hitlerův šťastný den. Brzy ráno 10. května 1940 přepadávají vojska Německé říše Holandsko, Belgii, Lucembursko a Francii.

 

 

 

Jeden klín obrněných a motorizovaných jednotek míří k přístavům na pobřeží Nizozemska, na Rotterdam a Antverpy, dva útočné proudy směřují přes Belgii k ústí Šeldy a k francouzským přístavům Dunkirk a Calais, jeden proud směřuje obloukem k Boulogne a dva přes Lucembursko míří na Remeš a poté dál na Paříž. Pevnostní Maginotově linii, jež je nejpevnější na hranicích Německa a Francie od společné hranice se Švýcarskem po hranici s Belgií a Lucemburskem, se Hitlerova vojska vyhnula.

 

 

 

Proč ztrácet čas na dobře bráněné hranici, usoudili správně němečtí stratégové. Mají svůj Blitzkrieg a ten se zdá být bez chyb. Namísto boje proti pevnostem útočí na místech, kde je hranice chráněná hůře a neváhají dokonce projít Ardenským lesem, kde je Spojenci neočekávají vůbec. Spojenecká linie Dyle-Mása–Šelda, jež byla jádrem francouzského obranného plánu se hroutí. Spojenci ustupují, civilní obyvatelstvo prchá před bombardováním a tím ještě zhoršuje logistiku Spojenců.

 

 

 

Na konci května je okupováno Holandsko, Belgie i Lucembursko, třistapadesát tisíc Britů a Francouzů obklíčeno u Dunkirku a Francii zbývají do potupné kapitulace tři týdny. V řadách Francouzů, a také i některých Britů, se šíří poraženecká nálada, ale Sir Winston S. Churchill, nyní již nový ministerský předseda Spojeného království svůj lid povzbuzuje a říká „My zvítězíme“ a nařizuje evakuaci svých a francouzských obklíčených jednotek z Dunkirku do Británie. 

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: cca 63 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Alfréd Strejček)

Titulky: žádný  

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný