Filmexport Home Video – Velké dobrodružství

Ve středu 29. října 2014 společnost Filmexport Home Video nabídne za 99,- Kč premiérově životopisný film Velké dobrodružství o českém lékaři, sběrateli a cestovateli Emilu Holubovi.

Snímek Miloše Makovce získal na VII. MFF Karlovy Vary v roce 1952 čestné uznání, architekt Miroslav Hrachovec a kameraman Vladimír Novotný získali za film ve stejném roce uměleckou prémii.

Lékař, sběratel a cestovatel Emil Holub se vrací v roce 1878 do Prahy po sedmiletém pobytu v Jižní Africe. Sbírky, které přivezl, nabídl zdarma Museu Království českého. Dar je však, především vinou malichernosti A. V. Friče, odmítnut. Znechucený Holub přijme po poradě s přítelem Náprstkem nabídku z Vídně a vystaví sbírky ve vídeňském Prátru, kde mají o vystavení jeho sbírky zájem. Přinese mu to osobní štěstí. Seznámí se s dcerou správce Růženou, svou budoucí obětavou a věrnou manželkou.

Na další výpravu do Afriky vydělává Holub peníze přednáškami po celé Evropě. Odmítne nabídku belgického krále zúčastnit se kolonizace Afriky, neboť má v úmyslu vydat se na cestu celou Afrikou z Kapska do Alexandrie a objevit prameny Nilu. Netuší však, že jeho další cesta bude velmi dramatická.

V doprovodu Růženy se s malou výpravou dostane do Kapského Města. Britský guvernér nevěří jeho nezištným úmyslům a chce mu cestu překazit. Přesto se Holubovi podaří jako prvnímu vstoupit na území nebezpečných Mašukulumbů. Někteří členové výpravy umírají na malárii, další jsou zabiti domorodými útočníky. Po velkém strádání se zbytek výpravy musí vrátit. Výstava největší sbírky africké flóry a fauny končí pro Holuba finanční katastrofou. Navíc Frič znovu odmítne převzít Holubovu sbírku a cenné předměty končí ve skladu. Holub se rozhodne dluhy uhradit ze svých honorářů za přednáškovou činnost.

Ve vypjatém stalinistickém období na přelomu 40. a 50. let vzniklo i v Československu několik životopisných filmů, jejichž protagonisté byli v duchu panující propagandy líčeni jako třídně uvědomělí umělci, vědci atd. To platí rovněž o cestovateli Emilu Holubovi. Scenárista Jiří Brdečka vytvořil velice ilustrativní, kulisovitý příběh výjimečného muže, jenž však naráží na nezájem a odmítání domácí české buržoazie. K tomu ovšem ještě přistupuje hledisko mezinárodní – Holub se v Africe setkává a britskou rozpínavostí a rozhořčeně odmítá kolonizátorské metody, snaží se černochům pomáhat.

Na csfd.cz 69 procent: Přes ideologické připomínky solidní film se zajímavým dějem a dobrými herci, byť byl Emil Holub zcela jiných názorů.

Ke kuriozitám tehdejšího natáčení patří fakt, že film se natáčel pouze na domácí půdě (slepé rameno Dunaje, Biskupice), palmy byly malé makety z kůry, krokodýli byli vypůjčeni z německého filmu, a africké domorodce hráli v komparzu studenti z Paříže, černošští herci z NDR a několik amerických občanů, žijících v Československu.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Drama / Dobrodružný / Životopisný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1952

Délka: 103 minut

Kinopremiéra v ČR: 21. listopadu 1952

Režie: Miloš Makovec

Asistent režie: Bohumil Brejcha, Štěpán Skalský

Námět: Jiří Mareš

Scénář: Jiří Brdečka

Technický scénář: Miloš Makovec

Produkce: Rudolf Fencl, František Novák

Hudba: Jan Rychlík

Kamera: Vladimír Novotný

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: Dobroslav Šrámek

Kostýmy: Erna Veselá, Kamil Lhoták, Pavla Stahlová

Masky: Miloslav Jandera, Jan Štětina

Architekt: Miroslav Hrachovec

Výtvarník: František Zajíček

Odborný poradce: Dr.Jindřich M. Dlouhý, L. M. Pařízek

Společnost: Studio uměleckého filmu

Hrají: Otomar Krejča (cestovatel a sběratel MUDr. Emil Holub), Antonie Hegerlíková (Holubova žena Růžena, rozená Hofová), Jaroslav Marvan (Vojta Náprstek), Eduard Kohout (přírodovědec profesor A. V. Frič), Bedřich Karen (belgický král Leopold II.), Bedřich Vrbský (guvernér v Kapském Městě), Miloš Kopecký (britský kolonizátor Cecil Rhodes), Vladimír Hlavatý (vynálezce ing. Kadeřábek), Svatopluk Beneš (kníže Albert von Nassau Oranien), Vlasta Fabianová (Ellen, Albertova manželka), Jiří Plachý (obchodník v Africe Wayne), Vladimír Brabec (novinář Václav Červenka), Zdeněk Kryzánek (účastník výpravy Hynek Leeb), Josef Bláha (účastník výpravy Josef Špíral), Jan Matýsek (účastník výpravy Osvald Söllner), Václav Kyzlink (účastník výpravy Antonín Halousek), Jozef Šándor (účastník výpravy Jano Fekete), Josef Červinka (Waynův pomocník Tony), Jaroslav Seník (sládek Einhorn), Bedřich Prokoš (továrník), Vladimír Řepa (tajemník Musea Království českého), Vladimír Leraus (šéfredaktor Pokroku), Emil Bolek (zřízenec v Českém muzeu Šíma), Karel Hospodský (správce Prátru Hof, Růženin otec), John Essaw (Mužemani), James Miller Robinson (Monohelo), Ali Ben Abdul Messaud (král Luanika), Karel Jelínek (úředník guvernéra v Kapském Městě), Viktor Očásek (sluha v Belgické královské společnosti), Zdeněk Hodr (učitel z Telče na výstavě), Karel Hovorka (dozorce v uniformě na výstavě), Josef Najman (starý pán při sbírce peněz), Alois Dvorský (návštěvník výstavy), František Marek (muž v kavárně), Antonín Soukup (karbaník), Jana Werichová (dívka v Prátru), Karel Fořt, Mohamed Hairedin, William Curney, Černošský umělecký soubor Keita Fodeba, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný