Blesk – Gang

Z nabídky katalogu H.C.E. s logem Blesku ve čtvrtek 29. dubna 2010 ještě jednou Alain Delon ve filmu Gang za 59,- Kč. Francouzská krimi o bandě gangsterů, kteří loupili ve zmatky zmítané poválečné Francii.

Robert bezprostředně po druhé světové válce vytvoří se svými čtyřmi přáteli gang, který ke svým činům využívá zmatek, který v krajině vládne. Díky dlouhým řadám odvážných velkých a promyšlených přepadení získá gang legendární pověst. Drancují banky i podniky po celé Francii. Loupí za bílého dne a bezostyšně ukazují své tváře, k těm, kteří by je mohli usvědčit, jsou však nemilosrdní. Elegantně oblečen, v posledních modelech citroenů, s milující ženou po boku však Robert nemůže prchat věčně.

Když díky zradě gang chytí policie, Robertovi se před zatknutím podaří uniknout. Naplánuje poslední velkou a nesmírně odvážnou loupež, kterou si chce zajistit dostatek prostředků pro zbytek života v ústraní. Při přepadení klenotnictví však utrpí smrtelné zranění a umírá v bytě své staré přítelkyně Marinette, která ho dá v úplné tajnosti pochovat. I proto jeho mýtus mohl přetrvat další desetiletí…

Předlohou filmovému příběhu se stal román Rogera Borniche, popisující skutečný životní příběh gangstera Pierra Loutrela (který byl tehdy ve Francii známý jako Pierrot le Fou – Opilý Pierrot), který stál v čele nejznámější poválečné francouzské zločinecké bandy.

Obrazovka z DVD

Jedna ze slaběji hodnocených francouzských kriminálek, pod 60 procent hodnocení: retroatmosféra se povedla, Alain Delon s nemožnými kudrlinkami na hlavě hlavní roli zahrál přesvědčivě, ale film je tak nějak nevýrazný, roztahaný, bez gradace a dlouho se nic neděje.

Obrazovka z DVD

Žánr: Krimi / Drama

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1977

Délka: 100 minut

Původní název: Le Gang

Světová premiéra: 19. ledna 1977 – Francie

Režie: Jacques Deray

Námět: Roger Borniche

Scénář: Alphonse Boudard, Jean-Claude Carriere

Hudba: Carlo Rustichelli

Kamera: Silvano Ippoliti

Střih: Henri Lanoë

Kostýmy: Jacques Fonteray

Společnost: Adel Productions / Mondial Televisione Film

Hrají: Alain Delon (Robert), Xavier Depraz (Jo), Roland Bertin (Raymond), Adalberto Maria Merli (Manu), Maurice Barrier (Lucien), Raymond Bussières (Cornélius), Giampiero Albertini (Léon), Laura Betti (Felicia), Nicole Calfan (Marinette), Gilette Barbier, Agnès Château, Dominique Davray (prostitutka), Anne Jousset, Catherine Lachens (Janine), Carole Leroy, Robert Dalban (deratizér), Marc Eyraud (kněz), François Lalande (komisař), Albert Michel (fotograf), Jacques Pisias (policista), Lionel Vitrant (policista), Jacques Sereys (prefekt), André Falcon (klenotník), Roland Amstutz, Henri Attal, Albert Augier, Jo Dalat, Robert Klein, Paul Mercey, Yves Morgam-Jones, Carlo Nell, Jacques Plee, Fred Smith, a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, 2.0 česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný, pouze upoutávky na začátku DVD