Filmexport Home Video – Tulák Macoun

Ve středu 12. listopadu 2014 společnost Filmexport Home Video vydává za 99,- Kč další digipack s filmem pro pamětníky Tulák Macoun. Strhující drama o muži, který se vlivem okolností dostal na šikmou plochu.

Hlavní hrdina filmu, František Macoun, v horečkách vzpomíná na svůj život. O ženu přišel po porodu dcery. Za krádež se dostal do vězení a dcera skončila v sirotčinci. Po propuštění odešel do ciziny, kde se léta živil jako nosič. Když mohl začít nový život po boku bohaté Američanky, odmítl ho. Toužil se vrátit domů. Do vlasti však ale přichází už jako zestárlý tulák…

Film získal hned čtyři různá ocenění, mimo jiné i bronzovou medaili ze VII. MFF v Benátkách z roku 1939. V dobách, kdy na našem území probíhala okupace, působil tento snímek velmi emocionálně. Své kouzlo neztratil ani dnes. Obdivovat v něm můžeme kromě hereckých výkonů i krásné přírodní scenérie a působivou hudbu.

Totéž v jiném podání:

Starý nemocný tulák je převezen do nemocnice. V horečkách vzpomíná na svůj život. Jako mladý muž pracoval v továrně na nedobytné pokladny. Jeho žena Mařenka čekala dítě. Porod přišel náhle a byl komplikovaný. Sousedka mu poradila, že by mohl pomoci věhlasný porodník Vach. Nemajetný Macoun se v bezvýchodné situaci vrátil v noci do firmy, kde opravoval předchozího dne zámek, a vzal si z pokladny potřebnou částku. Bylo však pozdě, po porodu zdravé dcerky žena zemřela. Macoun byl odsouzen za loupež. Po letech, když byl propuštěn z vězení, šel do sirotčince za svou malou dcerou Zorkou. Vydával se za známého jejích rodičů a koupil jí panenku. Když se zapletl do hospodské rvačky, utekl a s voraři se dostal do námořního přístavu. Léta se tam živil jako nosič. Zalíbil se bohaté zhýčkané Američance, po jejímž boku by býval mohl začít nový život. Přesto s ní odmítl odjet do světa, protože toužil vrátit se domů. Do vlasti se však vrátil až jako zestárlý tulák. Jen jednou zahlédl svou již dospělou dceru. Macoun chodil krajem, vyprávěl dětem pohádky a do města se nevrátil. Smířen se životem umírá v nemocnici.

Na csfd.cz 64 procent: Vlastenecká lyrika, natočená dle odkládaného scénáře v kritickou dobu.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Délka: 74 minut

Kinopremiéra v ČR: 1. září 1939

Režie: Ladislav Brom

Scénář: Miroslav Rutte, Karel Smrž

Námět: Otto Minařík

Produkce: František Jerhot

Hudba: Josef Dobeš

Kamera: Jaroslav Tuzar

Střih: Božena Vališová

Zvuk: Emanuel Formánek

Architekt: Bohumil Heš

Společnost: Brom

Hrají: Otomar Korbelář (montér František Macoun), Marie Grossová (Marie, Macounova žena), Alena Pospíšilová (Zorka, dcera Macounových), Jarmila Beránková (Zorka jako dospělá), Nataša Gollová (Američanka Lilian), Jiřina Sedláčková (modistka Vondráková), Jaroslav Marvan (profesor Vach, porodník), Nancy Rubensová (ošetřovatelka v porodnici Pechátová), Zvonimir Rogoz (lékař), Zita Kabátová (zpěvačka v krčmě Elsa), Theodor Pištěk (vorař Barták), Ota Motyčka (vorař Petrák), Miloslav Svoboda (apač Herda), Hermína Vojtová (představená sirotčince), Bedřich Frank (vrátný v sirotčinci), Zorka Janů (modistka), Ella Nollová (Málková), Eva Toušová (učednice u modistky), Věra Petáková (učednice u modistky), František Jerhot (výplatčí na stavbě), Antonín Jedlička (kluk), Vladimír Salač (kluk), Josef Kemr (kluk), Přemysl Pražský (detektiv), Bolek Prchal (řidič nákladního auta), Jiří Hron (manekýn), Vojta Merten (dílovedoucí), Milka Balek-Brodská (sousedka), Alois Dvorský (starý tulák Cibulka), Slávka Rosenbergová (Slívenecká), Marie Hodrová (Pokorná), Josef Waltner (hostinský), Richard Záhorský (návštěvník hospody), František Paul (návštěvník hospody), Josef Steigl (návštěvník hospody), Gabriel Hart (státní zástupce), Ada Karlovský (předseda soudu), Filip Balek-Brodský (porotce), František V. Kučera (votant), Jan Černý (votant), Vladimír Smíchovský (votant), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný