North Video – Bella a Sebastián

Kde se vzala, tu se vzala, ve čtvrtek 13. listopadu 2014 figuruje v edičních plánech po velmi dlouhé době novinka v katalogu společnosti North Video. Za 199,- Kč bude ke koupi nové zpracování příběhu podle slavné knihy Cécile Aubryové Bella a Sebastián. Velké přátelství, ještě větší dobrodružství.

Příběh chlapce a jeho psa, který milují už čtyři generace, poprvé přichází na velké plátno jako dobrodružná podívaná v nádherných kulisách savojských Alp. Sebastián žije v horách u svého adoptivního dědečka a jednoho dne se tajně spřátelí s divokou fenkou Bellou, velkým horským psem. Uprostřed polodivoké přírody na alpských svazích spolu zažívají nejedno dobrodružství, a brzy přijde čas na to největší z nich. To, které jim přinese svět dospělých v období 2. světové války.

Vzpomínáte si na Bellu a Sebastiána, román francouzské spisovatelky Cécile Aubry a stejnojmenný televizní seriál? Syn autorky Cécile Aubry, Mehdi, v něm hrál hlavní roli Sebastiána a do příběhu se ve filmové verzi po mnoha letech znovu vrací v roli horala.

bella_a_sebastian_01

bella_a_sebastian_02

bella_a_sebastian_03

bella_a_sebastian_04

V celovečerním filmu jsou hory ještě divočejší a zápletka ještě nebezpečnější. Režisér Nicolas Vanier je totiž sám horal a milovník divoké přírody a děj přenesl do doby druhé světové války: „Nechtěl jsem ukazovat hory, jak vypadají dnes. Chtěl jsem ukázat nedotčenou krajinu s horskými chaloupkami.“ Tím se mu zároveň nabídlo i nové téma pro zápletku, takže Bella a Sebastián tentokrát pomáhají Židům prchajícím přes hory před nacisty do Švýcarska.

Jedním z hrdinů filmu je úchvatná krajina. Její „herecký výkon“ umocnil Nicolas Vanier tím, že celý příběh točil chronologicky během tří ročních období, od léta do zimy: „Bylo to nákladné a riskantní, ale nechtěl jsem ukazovat hory jenom v létě nebo v zimě. Chtěl jsem rozvinout před kamerou všechny barvy během ročních dob.“

Na csfd.cz 77 procent: Kupodivu přesun námětu do doby války příběhu neublížil. Nové zpracování pamětníky televizní série nezarmoutí a mládež neodradí. A ta příroda je skvostná.

Zadní strana

Žánr: Dobrodružný / Rodinný

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2013

Původní název: Belle et Sébastien

Délka: 95 minut

Světová premiéra: 24. srpna 2013 – Francie (Festival du Film Francophone d’Angoulême)

Kinopremiéra v ČR: 20. února 2014

Režie: Nicolas Vanier

Námět: Cécile Aubry (knihy)

Scénář: Juliette Sales, Fabien Suarez, Nicolas Vanier

Produkce: Frédéric Brillion, Gilles Legrand, Clément Miserez, Matthieu Warter

Hudba: Armand Amar

Kamera: Eric Guichard

Střih: Stéphanie Pedelacq, Raphaele Urtin

Kostýmy: Adélaïde Gosselin

Společnost: Radar Films / Epithète Films / Gaumont / M6 Films / Rhône-Alpes Cinéma / Orange Cinéma Séries / M6 / W9 / Région Rhône-Alpes / Centre National de la Cinématographie

Hrají: Félix Bossuet (Sébastien), Tchéky Karyo (César), Margaux Châtelier (Angélina, Césarova neteř), Dimitri Storoge (doktor Guillaume Cimaz), Andreas Pietschmann (poručík Peter), Urbain Cancelier (starosta), Mehdi El Glaoui (André), Paloma Palma (Esther), Karine Adrover (matka Esther), Loïc Varraut (otec Esther), Jan Oliver Schroeder (voják Hans), Tom Sommerlatte (voják Erich), Andrée Damant (Célestine), Pasquale D’Inca (řezník), Eric Soubelet (Fabien), Michel Pellé (převozník), Jean Blanc, Matthieu Warter (německý plukovník), Jean-Hubert Vasina (zoufalý voják), Pascal Bison (lovec), Michel Claraz (lovec), Daniel Gainetdinoff (lovec), Célestin Personnaz (lovec), Jean-Michel Personnaz (lovec), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: fotografie, trailer