Blesk pro ženy – Ponurý dům 1. DVD

V Blesku pro ženy má začít další kolekce z tvůrčí líhně televizního kanálu BBC, v pondělí 3. května 2010 za 49,- Kč první DVD patnáctidílné série podle románu Charlese Dickense Ponurý dům.

Hned dvojí překvapení – jednak autor předlohy asi není typickým představitelem červené knihovny, jednak jedna z hlavních představitelka „agentka Scullyová", která údajně podává vynikající výkon. Hodnoceno opět nad výborně nad 80 procent.

 

Literární předloha je jeden z nejlepších Dickensových románů, prý v něm nejvýstižněji znázornil viktoriánský Londýn a některé jeho obyvatele. Je to vlastně pohled do nejnižších a zároveň i do nejvyšších společenských vrstev a obžaloba právního systému, který nefungoval, nebo byl zkorumpovaný.

 

Děj se točí kolem soudních sporů ohledně nejasných závětí o majetku rodiny Jarndycových. Někoho by definitivní rozhodnutí mohlo učinit nepředstavitelně bohatým, ale majetek se po mnoho let postupně ztrácí v soudních výlohách…

 

Jednou z hlavních a v Jarndycově poslední vůli uvedených postav je ledově krásná Lady Dedlock, která je jedna z těch, kterých se poslední vůle Jarndyce týká. Lady Dedlock, dědička podle Jarndycovy poslední vůle, je provdána za staršího a bohatého manžela. Zdánlivě chladná žena, která je vlastně strašně nešťastná, protože skrývá hluboké tajemství vlastní minulosti.

 

Než se vdala, měla románek s jedním důstojníkem. Měli spolu dítě, o kterém si Lady Dedlock myslí, že zemřelo. Ovšem její dcera Esther nezemřela, byla vychována sestrou Lady Dedlock, přísnou a nepříjemnou Miss Barbary. Po smrti slečny Barbary se mladičká Esther dostává do péče velkorysého pana Jarndyce, který byl stanoven jako její pěstoun.

 

Esther, která je vypravěčkou příběhu, se přestěhuje do "Ponurého domu", kde už bydlí nejen pan Jarndyce, ale i jeho další svěřenci, bratranec a sestřenice Ada Clare a Richard Carstone. I oni by mohli získat mnoho, kdyby se soudní spor o dědictví obrátil v jejich prospěch. Ovšem v jeho průběhu se Richard příliš upne na to, že by mohl dostat majetek, a zapomene na vše okolo.

 

Zatím Esther se v Ponurém domě moc líbí a spřátelí se s Adou i Richardem. Postupně se dozvídá více o své matce, Lady Dedlock, čelí nechtěnému nápadníkovi a zamiluje se, ovšem ne vždy je štěstí na její straně.

 

Stará Anglie, pochmurná atmosféra, řada dickensovských postav (vypočítavý právník, nechutný lichvář, výstřední slečna, věčně opilý majitel penzionu, tajemný spisovatel holdující opiu, ambiciozní mladý úředník, amorální policejní inspektor), mnoho televizních cen.

 

Seriál získal dvě ceny Emmy (z deseti nominací, mimo jiné za nejlepší režii) a pět cen BAFTA (ze čtrnácti nominací), včetně ceny za nejlepší dramatický seriál. Bleak House byl také nominován na dva Zlaté glóby, čtyři Royal Television Society Awards, tři Broadcasting Press Guild Awards, tři Satellite Awards a na Television Critics Award.

A pošetka nám praví:  

1. Osiřelá Esther Summersová je svěřena do péče pana Jarndyce a dostane se tak do "Ponurého domu", kde bydlí také Ada Clareová a Richard Carstone. Oni i rodina Jarndyceova jsou zataženi do vleklého sporu o dědictví. Jednou z účastnic sporu je i lady Dedlocková, která řed svým manželem skrývá skandální překvapení z minulosti…

 

2. Právník pana Dedlocka Tulkinghorn pátrá po minulosti manželky svého klienta. Jeho snaha jej vede k překvapivým zjištěním, a když se začíná přibližovat pravdě, udělá lady Dedlocková všechno pro to, aby věc zůstala utajena. Zatím Richard a Ada plánují zasnoubení, narazí však na nečekanou překážku… 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Žánr: Drama  

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2005

Původní název: Bleak House

Světová premiéra: 27. října 2005 – Velká Británie 2

Délka: celkem podle různých pramenů 465 až 510 minut (pilotní část 60 minut, další epizody po 30 minutách)

Režie: Justin Chadwick, Susanna White

Námět: Charles Dickens

Scénář: Andrew Davies

Produkce: Alison Barnett, Rebecca Eaton, Sally Haynes, Laura Mackie, Nigel Stafford-Clark

Hudba: John Lunn

Kamera: Kieran McGuigan

Střih: Paul Knight, Jason Krasucki

Kostýmy: Andrea Galer

Společnost: British Broadcasting Corporation / WGBH / Deep Indigo Productions / Smallweed Productions

Natáčeno: Balls Park, Hertford, Hertfordshire, Velká Británie / Bedfordshire, Velká Británie / Belton House, Belton, Lincolnshire, Velká Británie / Burghley House, Stamford, Lincolnshire, Velká Británie / Cobham Hall School, Cobham, Kent, Velká Británie / Elstree Studios, Borehamwood, Hertfordshire, Velká Británie / Ingatestone Hall, Ingatestone, Essex, Velká Británie / Kent, Velká Británie / Londýn, Velká Británie / Luton Hoo Estate, Luton, Bedfordshire, Velká Británie

Hrají: Anna Maxwell Martin (Esther Summersonová), Denis Lawson (John Jarndyce), Carey Mulligan (Ada Clareová), Gillian Anderson (Lady Dedlock), Tom Georgeson (Clamb), Charles Dance (pan Tulkinghorn), Patrick Kennedy (Richard Carstone), Timothy West (Sir Leicester Dedlock), Burn Gorman (Guppy), Hugo Speer (seržant George), Pauline Collins (slečna Flite), Philip Davis (Smallweed), Nathaniel Parker (Harold Skimpole), Alun Armstrong (Bucket), Anne Reid (paní Rouncewellová), Lilo Baur (Hortense), Katie Angelou (Charley Neckettová), Loo Brealey (Judy), Michael Smiley (Phil Squod), Emma Williams (Rosa), Harry Eden (Jo), Richard Harrington (Allan Woodcourt), Natalie Press (Caddy Turveydropová), Sean McGinley (Snagsby), Dermot Crowley (pan Vholes), Johnny Vegas (Krook), Bryan Dick (princ Turveydrop), Lisa Hammond (Harriet), Richard Cant (Mercury), Alistair McGowan (pan Kenge), Warren Clarke (Boythorn), Matthew Kelly (starý pan Turveydrop), Ian Richardson (Chancellor), Charlie Brooks (Jenny), Anthony Cozens (Usher), Alastair Galbraith (pan Brownlow), Sevan Stephan (pan Tangle), Tony Haygarth (Gridley), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Kapitoly 1. dílu

Kapitoly 2. dílu 

Délka: 104:35

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: žádný