Bontonfilm – Kaňka do pohádky

V neděli 31. července 2011 nabízí společnost Bontonfilm za 59,- Kč DVD s televizní pohádkou Kaňka do pohádky. Poněkud bláznivá česká pohádka o kouzelné kaňce, obrázcích pana Lady a krávě v oddělení ztrát a nálezů.

Kaňka do pohádky režiséra Oty Kovala je určena všem dětem i dospělým, kteří mají rádi hru s fantazií. Nechybí v ní tajemství, napětí, zázraky a kouzla, ale ani normální život dětí na sídlišti velkého města. Výtvarně vytříbený snímek přibližuje divákům dílo Josefa Lady – malíře, který značnou část své tvorby věnoval dětem. Způsob vyprávění, typický pro téměř všechny Kovalovy filmy, vytváří jemně zasněnou atmosféru, v níž se současný příběh může díky kouzlu odehrávat i v minulosti vzdálené několik desítek let.

Hlavní postavou neobvyklého pohádkového příběhu je osmiletá Vendulka, na kterou rodiče nemají příliš času a tak si i dárek k narozeninám musí najít podle instrukcí z magnetofonu. Je to kniha Josefa Lady věnovaná dětem, plná jeho kouzelných obrázků a říkadel. Nejkouzelnější je ovšem velká kaňka, kterou Vendulka objeví na začátku knihy. Když se jí totiž dotkne, ocitne se v ateliéru Josefa Lady, který ji pohostí, ukáže jí své obrázky a hezky si s ní povídá. Není divu, že tam Vendulka zase brzy vrátí, a přestože tentokrát pana Ladu nezastihne, čeká nové překvapení. Za dveřmi ateliéru objeví podzimní krajinu malovanou panem Ladou a když pohladí kravičku ta obživne stejně jako holčička Marjánka. Vendulka si své tajemství nenechá pro sebe a pozve k panu Ladovi také svého staršího bratra Ondru. Protože se však na výlet do pohádky vydaly během cesty v metru, ocitnou se v zamčeném oddělení ztrát a nálezů, kam knihu odevzdal poctivý nálezce. Podaří se jim dovolat domů a nechat se rodiči vysvobodit, nikdo však nevěří jejich značně fantastické vyprávění. Výlety do pohádkového světa pana Lady pokračují až do chvíle, kdy se knihy zmocní parta kluků ze sídliště a utopí ji v čerstvém betonu. A protože Ondra si byl zrovna v Ladově pohádkové krajině zalyžovat, musí zoufalá Vendulka rychle vymyslet jak ho dostat zpátky.

Český pohádkově laděný snímek vznikl v roce 1981, kdy ho podle námětu Jiřího Melíška natočil režisér Ota Koval, který se společně s Milanem Pavlíkem podílel také na scénáři. Nejde o klasickou pohádku, ale hru s realitou a fantazií, kde nechybí tajemství, zázraky ani normální pražské sídliště. V hlavní roli se představí Žaneta Fuchsová, která byla vedle Tomáše Holého bezpochyby největší dětskou hvězdou českého filmu a přestože toužila spojit svůj život s filmem natrvalo, komise, která tenkrát rozhodovala o přijetí na FAMU její sen zničila.

Na csfd.cz 59 procent: Moderní, netradiční, bláznivé a trochu divné.

Zadní strana

Žánr: Pohádka / Dětský

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1981

Délka: 70 minut

Režie: Ota Koval

Asistent režie: Zdeněk Podhola

Pomocná režie: Tomáš Tintěra, Zdeněk Zelenka

Námět: Jiří Melíšek

Scénář: Milan Pavlík

Spolupráce na scénáři: Ota Koval

Dramaturgie: Jana Knitlová

Texty písní: Pavel Kopta, Vladimír Šefl

Produkce: Karel Kochman, Petr Prejda, Věra Lukášová, Eliška Sekavová

Hudba: Štěpán Lucký

Kamera: Ivan Šlapeta

Druhá kamera: Ladislav Chroustl

Asistent kamery: Jiří Maxa, Bohumil Vodička

Trikové záběry: Adolf Hejzlar

Střih: Zdeněk Stehlík

Zvuk: Jiří Moudrý

Kostýmy: Marta Kaplerová, Věnceslava Vrtíšková, Naděžda Jirásková

Masky: Miloslav Jandera, Libuše Barlová, Pavel Minichbauer

Architekt: Jan Oliva

Odborný poradce: Alena Ladová, Jan Vrána

Společnost: Československá televize

Zpěv: Bambini di Praga

Hrají: Žaneta Fuchsová (Vendulka Prokopcová), David Rýdl (Ondra, Vendulčin bratr), Lukáš Bech (Honza), Milena Steinmasslová (matka Vendulky a Ondry), Václav Helšus (Václav, otec Vendulky a Ondry), Linda Dřevikovská (Marjánka), Petr Potužník (Prcek), Josef Patočka (Josef Lada, malíř a spisovatel), Oldřich Velen (sedlák), Vladimír Hrabánek (sterjc Matěj), Zita Kabátová (babička s kočárkem), Eva Svobodová (stařenka před domem), Hana Brejchová (žena v telefonní budce), Ivan Šlapeta (muž u telefonní budky), František Husák (zřízenec ve Ztrátách a nálezech), Jiří Wimmer (výpravčí), Boris Halmi (zřízenec metra), Jan Kraus (zřízenec metra), Jan Oliva (zřízenec metra), Vlastimil Zavřel (zřízenec metra), Jitka Válová (uklizečka v metru), Květa Válová (uklizečka v metru), Bára Štěpánová (dívka v okně), Jiří Schmiedt (příslušník VB), Karel Bodnár (zřízenec na výstavě), Jiří Hladký (zřízenec na výstavě), Filip Renč (kluk u plakátu), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: ? Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory (Žaneta Fuchsová, Lukáš Bech)