Codi – Starověké megastavby – Hagia Sofia

Před časem jsme měli možnost se seznámit s trojicí staveb, jejichž rozměry a vznik vzbuzují zájem a úctu. Vydavatelství Codi bude v cyklu Starověké megastavby pokračovat dalšími díly, v úterý 11. května 2010 by měl být ke koupi za 49,- Kč disk, zabývající se chrámem Hagia Sofia. Série DVD odhalující vznik jedinečných staveb.  

Lidské civilizace odjakživa staví velké stavby, symbolizující jejich význam a moc, které okouzlují i další generace svou krásou, vznešeností, mohutností či technickou dokonalostí. Ačkoliv se některá lidská společenství přežijí a zaniknou, stavby, které postavila, často nadále existují jako velkolepý odkaz na minulost.

 

 

 

Podívejme se společně na to, jaké stavební techniky lidé na těchto velkolepých stavbách používali, z jakých materiálů stavěli a jak je získávali. Podívejme se do minulosti na osobnosti, které tyto stavby nechali stavět, na jejich pohnutky a sny. Podívejme se na to, jak byly stavby financovány a jak je vnímal okolní svět.

 

 

 

Hagia Sophia

 

 

 

Chrám Boží moudrosti známý jako Hagia Sofia, či turecky Ayasofya, byl vystavěn na příkaz byzantského císaře Justinina a vysvěcen v roce 537. Do roku 1453 sloužil jako křesťanská patriarchální bazilika, po dobytí Konstantinopole-Istanbulu Osmany byl přeměněn na mešitu a později opatřen čtyřmi minarety. V roce 1934 byl na příkaz prvního tureckého prezidenta Kemala Ataturka sekularizován a přeměněn na muzeum. Jedná se o velkolepou stavbu obsahující unikátní stavební prvky, zejména v době stavby nevídanou a dlouho nepřekonanou kupoli hlavní lodi, po technické stránce však poněkud kontroverzní. 

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: podle obalu 55 minut, počítadlo ukazuje 50:08

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Petr Oliva) 

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (podle pravítka 1,78:1)

Bonus: z nabídky Codi