Codi – Slavná letadla USAF a NAVY (3. díl)-P-47 Thunderboldt/Consolidated B-24 Liberator

Třetí létající a bojující dvojicí, kterou nám Codi představí ve čtvrtek 27. května 2010 za 49,- Kč budou Slavná letadla USAF a NAVY (3. díl) – P-47 Thunderboldt / Consolidated B-24 Liberator

Kapitoly části o P47 

Stíhací letoun P-47 Thunderboldt důvěrně znali naši dědové jako známé kotláře, kteří na konci války napadali každý pohybující se vlak na našich železničních tratích.

 

Thundernbolt 

 

Mohutná stíhačka P-47 byla zkonstruována proto, aby dokázala doprovázet masy amerických bombardérů při jejich misích nad okupovanou Evropou až z Anglických letišť. Toto své předurčení splnila, a ještě mnohem více. Stala se nejrychlejším stíhačem letectva Spojených států ve druhé světové válce. Byla skvělý stíhací bombardér, dokázala účinně potírat německou protileteckou obranu stejně jako jedoucí tanky, auta i vlaky. Po odhozu pum a raket dokázala rovnocenně bojovat s nejnovějšími stíhačkami nacistického Německa. Její stříbrné štičí trupy se leskly v závěru války každý den nad Německem, aby fašistům připomínaly blízkost konce války.

 

Kapitoly části o B24 

 

Consolidated B-24 Liberator, který Vám na tomto DVD představujeme, bylo letadlo, jež mělo nahradit létající pevnosti B-17.

 

Liberatory 

 

Nakonec se stalo jejich důležitým partnerem v bombardovací ofenzívě v Evropě i v Tichomoří. Jeho vynikající dolet mu umožnil skvěle se uplatnit v méně známé, zato velmi důležité bitvě v Atlantiku s německými ponorkami. V této úloze jej pilotovali i českoslovenští váleční letci v 311. Čs. peruti RAF, kteří v rámci Coastal Command pronásledovali německé ponorky a lodě v Biskajském zálivu až do konce druhé světové války. Ale nejen dlouhé hodiny patrol nad mořem bylo poslání B-24, bombardovaly například naftové rafinérie v rumunské Plojesti až z afrických letišť a mnoho jiných cílů v Evropě a Tichomoří. Na konci války dopravoval vzduchem a shazoval potraviny hladovějícím v mnoha zemích a tím zachránil mnoho životů v Evropě i Tichomoří. 

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

Délka: 2x 27 minut (25:52 + 26:09)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL 4:3 

Bonus: z nabídky Codi