Filmexport Home Video – Romeo, Julie a tma

Ve středu 21. ledna 2015 vydává společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč digipack s ceněným dramatem Romeo, Julie a tma. Několika mezinárodními cenami ověnčené drama podle knižní předlohy Jana Otčenáška. Láska probuzená i zmařená válkou.

Drama lásky, vykvetlé ve stínu nacistického teroru.

Příběh krátké a tragické lásky dvou mladých lidí, kteří se setkali v těžkých dnech heydrichiády. Květen roku 1942. Židovská rodina Wurmových odchází do transportu. Jejich soused, student Pavel Rumler, se s nimi jako jeden z mála loučí a slíbí, že se postará o opuštěné morče.

romeo_julie_a_tma_01

Hanka, která byla pro svůj „neárijský původ“ odsouzena k živoření v terezínském ghettu, se vzepřela, utekla před transportem a v prázdném bytě Wurmových hledala úkryt.

Pavel dívku ukryje v komůrce na půdě, ale nesvěří se ani své ovdovělé matce, ani dědečkovi. Přes všechna výstražná hlášení, přes všechny trpké zkušenosti ze svého okolí a přes ustavičná varování ji denně navštěvuje, dělí se o jídlo, učí se spolu a sní o tom, až bude po válce. Toto tajemství ohrožuje životy celé rodiny i sousedů.

Do bytu po Wurmových se nastěhovala slečna Kubiasová, milenka německého důstojníka, která Pavlovi nadbíhá. Kolaborantce se Hanku podaří vyslídit. Pavel chce Hanku zachránit a najde pomoc u železničáře Součka. Už je však pozdě – osud obou čerstvě zamilovaných mladých lidí zpečetí právě vyhlášené stanné právo. V nedalekém kostele se skrývají atentátníci. Po hysterické scéně, kterou ztropí Kubiasová, vyběhne Hanka na ulici. Zoufalý Pavel se jí marně snaží zadržet a za vraty už jen slyší dávku ze samopalu…

V roce 1960 získal Jiří Weiss na VIII. MFF San Sebastián ve Španělsku hlavní cenu (Zlatá mušle) za režii, v tomtéž roce získali Jiří Weiss a Jan Otčenášek cenu za nejlepší scénář na IV. MFF San Francisco v USA a snímek získal různá ocenění i v Itálii, Velké Británii a Mexiku.

romeo_julie_a_tma_02

Na csfd.cz 83 procent: Nádherný a smutný příběh, výtečná adaptace knihy.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1959

Délka: 93 minut

Kinopremiéra v ČR: 15. dubna 1960

Režie: Jiří Weiss

Pomocná režie: Věra Ženíšková

Asistent režie: Zdenek Sirový

Námět: Jan Otčenášek (novela Romeo, Julie a tma)

Scénář: Jiří Weiss, Jan Otčenášek

Produkce: František Milič, Věra Kadlecová, Karel Škorpík

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Václav Hanuš

Asistent kamery: Ladislav Chroust, Ivan Šlapeta, Josef Hanuš

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Emil Poledník

Architekt: Karel Škvor

Kostýmy: Ota Janeček, Ladislav Tomek, Slávka Tišnovská

Masky: Otakar Košťál, Milan Novák, Libuše Švejdová

Výtvarník: Václav Štědronský

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Novotný – Kubala

Hrají: Ivan Mistrík (student Pavel Rumler), Dana Smutná (židovská dívka Hanka Ledererová), Jiřina Šejbalová (krejčová Jarmila Rumlerová, Pavlova matka), František Smolík (hodinář Mrázek, Pavlův dědeček), Blanka Bohdanová (Kubiasová), Eva Mrázová (Alena Doležalová, Pavlova spolužačka), Karla Chadimová (švadlena Josefka), Vladimír Ráž (třídní učitel), Miloš Nedbal (ředitel gymnázia), Anna Melíšková (zákaznice Kubrychtová), Václav Lohniský (železničář Souček), Ladislav Kazda (tiskař Melichar, Pavlův soused), Zuzana Fišárková (Melicharova žena), Josef Kozák (domovník), Jiří Kodet (Vojta Nerad, Pavlův spolužák), Jindřich Narenta (německý důstojník, milenec Kubiasové), Miroslav Svoboda (Wurm), Alexandra Myšková (Wurmova žena), Karla Svobodová (Martička, dcera Wurmových), Pavel Bártl (gestapák), Ivo Gübel (gestapák), Josef Vorel (gestapák), Marie Marešová (sousedka Tichá), Ela Poznerová (sousedka), Věra Váchová (Irena, přítelkyně Kubiasové), Věra Tichánková (selka Anči), Stanislav Langer (lékař), Ladislav Mrkvička (Jan Bubeník, Pavlův spolužák), Ladislav Gzela (soused), Jan Pelikán (stařík), Rudolf Princ (šmelinář), Jan Skopeček (tajný), Václav Sloup (Pavlův spolužák), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný