Filmexport Home Video – Štěňata

Ve středu 4. února 2015 společnost Filmexport Home Video vydává za 99,- Kč digipack s filmem Štěňata. Filmový příběh podle námětu Miloše Formana o starostech tehdejší mládeže.

Pracovní umístěnky jsou postrachem studentek internátní zdravotnické školy. Za chvíli budou maturovat a žádné z nich se nechce z Prahy. Proto hledají nejrůznější cesty jak si zajistit místo v hlavním městě.

Chtějí dokonce propadnout a tím oddálit odchod z Prahy. Žádné triky však nepomohou, dokonce ani předstíraný pokus o sebevraždu Marie Markové nevynese kýženou umístěnku. Svobodné dívky musí nastoupit tam, kde na ně čekají. Také Hanka a její přítel Ota se pokoušejí odvrátit své rozloučení. Když nepomůže Otova intervence na ministerstvu zdravotnictví, rozhodnou se pro ukvapenou svatbu. Sňatek však nic nevyřeší, naopak přibude další starost, kde sehnat byt.

Po marném úsilí v tomto směru vezme Ota Hanku do bytu svých rodičů. Ti s jeho ženitbou nesouhlasí a oba mladí musí po prudké hádce odejít. Hanka stráví noc v dílně, kde Ota pracuje. Pozná, že takhle se žít nedá, a nastupuje na určené místo na Šumavě. Ota ji po krátkém rozmýšlení následuje…

Na scénáři se spolu s režisérem Ivo Novákem podílel Miloš Forman, který jako pomocný režisér přidal snímku prvky svého právě se rodícího „formanovského“ stylu. Zajímavé je také herecké obsazení mladých hrdinů – Rudolf Jelínek, Jaroslava Panýrková, Jana Brejchová – a kromě toho se můžete těšit na zpívajícího Josefa Zímu.

Na csfd.cz 64 procent: Nenápadný film, který neurazí a málem zase začíná být aktuální.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1957

Délka: 76 minut

Kinopremiéra v ČR: 21. března 1958

Režie: Ivo Novák

Pomocná režie: Miloš Forman

Asistent režie: Marie Hejzlarová, Jaroslav Ullmann

Námět: Miloš Forman

Scénář: Miloš Forman, Ivo Novák

Produkce: Jaroslav Jílovec, Jiří Krejčí, Karel Škorpík

Hudba: Jan F. Fischer

Kamera: Jan Novák

Asistent kamery: Karel Hejsek, Adolf Hejzlar

Střih: Jan Kohout, Jarmila Müllerová

Zvuk: František Šindelář, Adolf Nacházel

Architekt: Karel Škvor

Kostýmy: Lída Novotná, Pavla Stahlová, Vilemína Skalická

Masky: Gustav Hrdlička, František Novotný, Jiřina Bissingerová

Spolupráce: Věra Líznerová

Výtvarník: Vladimír Mácha, Vladimír Slepička

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Šebor – Kratochvíl

Hrají: Rudolf Jelínek (opravář výtahů Ota Josíf), Jaroslava Panýrková (Hanka Havelková, Otova dívka), Jan Pivec (Josíf, Otův otec), Blanka Waleská (Josífová, Otova matka), Jana Brejchová (maturantka Marie Marková), Zuzana Stivínová (Věra, spolužačka Hanky), Ivo Palec (Karel, Věřin přítel), Jiří Sehnal (Viktor, Otův kamarád), Vladimír Menšík (Václav Hampl, Mariin ženich), Bohuš Záhorský (ředitel zdravotní školy), Otomar Krejča (zástupce ministerstva), Miloš Kopecký (úředník ministerstva zdravotnictví), Radovan Lukavský (mistr v opravně výtahů), Miloš Nesvadba (spolubydlící Viktora), František Vnouček (úředník na bytovém úřadě), Růžena Lysenková (vychovatelka v internátu), Pavla Maršálková (třídní zdravotní školy), Vladimír Hlavatý (domovník v domě u Josífových), Felix le Breux (recepční v hotelu Alcron), Marie Ježková (stará žena, najímající pokoj), Darja Hajská (správcová na Maltézském náměstí), Miroslav Svoboda (drogista), Valja Petrová (signorina Brigenti v hotelu Alcron), Jaroslava Tvrzníková (Olga, spolužačka Hanky), Marie Drahokoupilová (spolužačka Hanky), Oldřich František Korte (dopravní strážník), Karel Brabec (vrátný), Miroslav Moravec (mladík v obleku před hotelem), Renata Tůmová (spolužačka Hanky v puntíkovaných šatech), Vítězslav Černý (rváč), Josef Zíma (zpěvák), Orchestr Karla Krautgartnera, Karel Krautgartner (dirigent orchestru), T. Pečkeová, M. Balážová, Z. Spurná, J. Plevková, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný