Filmexport Home Video – Návrat domů

Ve středu 18. března 2015 společnost Filmexport Home Video vydává za 99,- Kč další digipack s filmem Návrat domů. Citlivé drama Martina Friče s nezapomenutelným Karlem Högerem v hlavní roli.

První dny míru… doba, kdy je možné zabloudit i v rodném městě.

V lidech se zrcadlí radost z čerstvě nabyté svobody. V ulicích jsou ještě barikády z vytrhaných dlažebních kostek a neodklizené trosky. Do Prahy přijíždí vojáci a mezi nimi i nadporučík Mareš, který tu zanechal maminku, sestru i snoubenku. Když se vydává do města, aby navštívil známé a rodinu, zjišťuje, že vše se změnilo, život se nezastavil a čas nejde vrátit zpátky. Najednou je vše cizí a jediné, co člověk musí, je najít sílu, aby mohl jít dál.

Obšírnější verze:

Těsně po skončení války, v květnu 1945, se vrací nadporučík Kliment Mareš se svou jednotkou do Prahy. Těší se na shledání se svou rodinou, snoubenkou a přáteli. Jeho kolegyně četařka Stáňa ho miluje a bojí se, že ho v novém prostředí ztratí. Mareš navštíví starou paní Stachovou, ale nemá sílu jí říct, že její syn padl. Jeho samotného však také čekají nepříjemné zprávy. Postupně se dozvídá, že jeho snoubenka je už vdaná, matka a sestra byly zatčeny a zastřeleny a bývalí přátelé jsou mrtvi nebo zmizeli ve víru války. Nalézá pouze starého profesora, který pět let nevyšel ze svého sklepního bytu, aby se nemusel setkat s Němci. Stáňa je zklamaná, že Mareš zapomněl na jejich přátelství a první den v Praze ji nechal samotnou. Večer se oba setkají v hotelu, kde jsou ubytováni. Zastihne je tam rozkaz k odjezdu do pohraničí. Jejich vzájemný vztah se vyjasní, oba pochopí, jakou cenu má jejich přátelství, a smířeni odjíždějí za novým cílem…

Tento pozapomenutý filmový příběh obsahuje velmi silné scény, které divákovi utkví v paměti, a rozhodně patří ke klenotům české kinematografie.

Na csfd.cz 74 procent: Frič v tomto poválečném skvostu potvrdil své filmařské kvality a dokázal do filmu protlačit i zmínky o západní frontě. Takřka komorní drama i pohled na celou poválečnou Prahu v jednom.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1948

Délka: 81 minut

Kinopremiéra v ČR: 28. ledna 1949

Režie: Martin Frič

Námět: Leopold Lahola

Scénář: Leopold Lahola, Miloš Řehák, Ludvík Toman

Produkce: Václav Dražil, Eduard Šimáček, Vladimír Hladký, František Urbánek

Výprava: Václav Vacín

Hudba: František Škvor

Kamera: Karel Degl

Druhá kamera: Josef Novotný

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Miloslav Hůrka

Kostýmy: Marie Jindrová, K. Krásný

Masky: Ladislav Bacílek

Architekt: Karel Škvor

Spolupráce: Miroslav Pelc

Společnost: Československý státní film, skupina Frič – Reimann

Hrají: Karel Höger (nadporučík Kliment Mareš), Běla Jurdová (četařka Stáňa), Josef Pehr (desátník Janík), František Smolík (profesor Blažej), Terezie Brzková (Stachová), Pavla Suchá (Tonča, vnučka Stachové), Zdenka Procházková (Marta, bývalá Marešova snoubenka), Zdeněk Štěpánek (major), Milada Smolíková (pokojská v hotelu), Libuše Zemková (Jarmila), Ladislav Kulhánek (Fiala), Ella Nollová (Fialová), Ota Motyčka (Souček, Martin otec), Marie Blažková (Součková, Martina matka), Alois Dvorský (Martin strýc Alois), Miloš Kopecký (mladík u Součků v bytě), Bohuš Hradil (Sedláček, majitel koloniálu), Jaroslav Mareš (Sedláčkův syn Zdeněk), Blažena Slavíčková (Sedláčkova dcera Jitka), Vladimír Řepa (řidič džípu), Bedřich Bozděch (recepční), Jindra Hermanová (prodavačka klobouků), Josef Kemr (muž radící sovětskému vojákovi), Michaela Lišková (Martina dcerka), Hermína Vojtová (Martina teta Boža), Emil Bolek (voják ve skladu oděvů), Zdeněk Řehoř (mladý gardista v Mánesu), Milka Balek-Brodská (domovnice se žehličkou), Marta Májová (domovnice vytírající schody), Karel Houska (poručík), Zdeněk Flendr (malý chlapec), Otylie Beníšková (Marešova matka), Ervín Zolar (sovětský voják), Jan W. Speerger (posel z velitelství), Ilja Racek (mladík v Mánesu), Leo Spáčil (muž se sirkou v ústech), Josef Hořánek (vrchní v Mánesu), Josef Steigl (Karásek, majitel klobouku), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný